Felaktigt foul play, Gannbys alla pass och Chrintz drömrum

Champions League

Bloggen har förflyttat sig till Brest som ligger i Vitryssland. Somliga vill att jag ska skriva Belarus, men jag har tagit ett personligt beslut att skriva så att folk faktiskt förstår var jag befinner mig.

Hotellet heter Hermitage Hotel, är fyrstjärnigt och IFK:s kommersielle chef Adam Tell säger att det enligt Tripadvisor ska vara det bästa i Brest. Jag undersökte så klart detta och det visade sig stämma. Mitt rum andas mer RRR, men jag råkar veta att andra faktiskt bor i rum som mycket väl skulle kunna klassas som RRRRR.

  Ta Anders Chrintz till exempel. Valters pappa och tillika styrelseledamot i IFK. Hans namn glömdes bort på hotellets lista, vilket gjorde att han kompenserades med en helt egen svit. Två våningar, bad och bastu. Sämre kan man ju ha det.

  Hur spelarnas rum ser ut vet jag inte. Det jag däremot tror mig veta är att Viktor Hallén fick ett singelrum. Om jag nu hörde rätt under Jesper Larssons upprop i lobbyn skulle han först ha delat rum med Ludvig Jurmala, innan sportchefen snabbt ändrade sig och placerade unge Evon Mohlin i Jurmalas rum. Vem i trion som förlorar mest på det bytet låter jag vara osagt.

  ***

  Man lär sig mycket på sådana här resor. Jag vet till exempel att det lilla propellerflygplanet som vi åkte med inte alls är särskilt osäkert. Snarare är det så att den typen av plan är ännu säkrare än stora jumbojets eftersom det har förmågan att glidflyga om det skulle skita sig med motorerna.

  Jag vet också att massören Ingemar Gannby förmodligen var den lugnaste personen vid passkontrollen. Gannby reser nämligen med tre pass. Tre AKTIVA pass. Det får man tydligen ansöka om och är helt enligt reglementet. När man reser så mycket som han gör (främst tack vare sina uppdrag i brottningslandslaget) är det nämligen en nödvändighet. Har du till exempel varit i Iran kommer du inte in i Israel om du har en iransk stämpel i passet. Då får man helt enkelt byta pass.

  Jag trodde att Gannby var tämligen ensam om denna lösning, men då berättade han att SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg tydligen skulle ha en passhög utan dess like. ”Den var så här hög”, sa Gannby och visade ett par decimeter med händerna.

  Kanske är Åsberg svensk rekordhållare i antal aktiva pass.

  ***

  Handbollsmässigt då. Bortsett från Philip Henningsson är hela truppen med. Evon Mohlin är så kallad ”17:e man”. Ljubomir Vranjes är huvudtränare (han satt bredvid Richard Kappelin på planet) och Lasse Olsson är assisterande. Övriga teamet från IFK är sportchefen Jesper Larsson, kommersielle chefen Adam Tell, läkaren Markus Waldén, massören Ingemar Gannby och materialaren Stefan Ljunglöf. Hojta till om jag har glömt någon nu.

  Jag hamnade bredvid den enormt långe Lasse Olsson i passkön och han gjorde då klart att IFK inte skulle träna något här på fredagskvällen. Ridå, var min första tanke, eftersom jag också är tänkt att ta bilder från resan. Ett uppdrag som försvåras betydligt om det inte finns något att ta bilder på.

  Men sen fortsatte Lasse att förklara att bortalaget alltid brukar få träningstider i matcharenan i stort sett när man vill. Så skulle inte vara fallet här i Belar… förlåt, Vitryssland, vilket alltså började låta som foul play. Jag kunde riktigt se rubriken framför mig:

  ”IFK stoppades från träning inför avgörandet”.

  Tyvärr så ville inte Jesper Larsson gå med på denna vinkling utan hävdade att den uteblivna träningen berodde på att de helt enkelt inte fick ihop matschemat. Allting måste tydligen anpassas efter maten.

  ***

  Förutom alla som tillhör IFK har 15 supportrar – däribland Leo Larssons föräldrar – följt med på resan. Mamma och pappa Leo åker land och rike runt för att följa IFK och har dessutom varit med på ett betydande antal Champions League-matcher. Det är engagemang.

  Efter kvällens middag höll Ljubomir Vranjes ett litet föredrag inför denna församling. Adam Tell ställde frågorna och Vranjes svarade långt, utförligt och ibland privat. Han kan verkligen konsten att charma en publik. Jag skrev det i inför-krönikan också, men om Vranjes självförtroende bara smittar av sig på spelarna så kommer IFK att vinna den här matchen.

  ***

  Fler texter och krönikan inför matchen kommer ut på webben efterhand och jag skickar ut dem på twitter också så fort de publiceras.

  Nu tar vi natt och laddar för det stora avgörandet i morgon.

  /Robin