Stökigare arrangemang, Della Monde och viktiga säsongen 2020/21

Champions League

Iman Jamali bytte IFK mot Meshkov Brest för något år sedan. När man nu själv har gjort samma byte måste jag konstatera att Brest rykte som världens tråkigaste handbollsstad är något överdrivet. Det är kanske ingen färgglad stad direkt, men människorna är gästvänliga, stråken i city är småputtrigt mysiga och Sportshall Victoria var mäktig både i ljud och bild.

  När det gäller själva matcharrangemanget borde IFK se och lära. Generellt kan man säga att matcherna och upplevelsen i Kristianstad Arena är absolut topp i Sverige, men när man kommer ut i Champions League är det ofta en helt annan nivå. När intresset och publiken finns – som här i Brest, i Frankrike eller i Polen för att ta några exempel – är ljudnivån en helt annan. Inte nödvändigtvis bara för att publiken låter mer, utan också för att arrangörerna pumpar upp stämningen till max med hjälp av musik och speaker/hejaklacksledare.

  För mig finns det egentligen anledning till varför inte IFK skulle kunna kopiera upplägget och vara lite stökigare i sina Champions League-matcher. Dra upp partynivån några hack med en vildare attityd till speaker-uppdraget. Micke Kik kanske skulle skaffa sig en kollega som, likt här i Brest, står med en mikrofon på en helt annan plats i arenan och drar upp stämningen. Det upplägget fungerar ju redan utmärkt på beachhandbollen, så varför inte ta det vidare in i arenan?

  Om nu IFK ska ta det där sista steget och lyfta en nivå till i Europa är det inte bara laget som behöver bli bättre. Även arrangemanget måste upp ett hack.

  ***

  Laget var det ja. Förväntningarna var höga inför avkast i går, men det dröjde inte länge förrän det blev punktering. Ingen av IFK:s nyckelspelare kom upp i maxnivå och då blir det förstås problem. Särskilt när ingen av ersättarna heller har kapacitet att närma sig denna nivå. Det missades från nio meter, det missades ännu mer från kanterna och trots att exempelvis Stig-Tore Moen missade sex av tio skott blev han IFK:s bäste målskytt. Det ska han inte bli med den utdelningen. Då måste andra kliva fram. Men dessa andra fanns inte. Och finns inte i truppen i dagsläget.

  Meshkov Brest var bra, det måste vi också konstatera. Målvakten Ivan Pesic skrämde slag på allt och alla och i vanlig ordning slutade det med att skotten inte ens träffade mål.

  Nu är Champions League över för den här gången. Men det går inte att deppa för länge. Det är roliga tider på hemmaplan med ett slutspel som närmar sig. Och var det något som var tydligt igår var det att både spelare och ledare trivs i Champions League. IFK vill tillbaka hit. Nästa säsong är också den sista med nuvarande upplägg och något säger mig att det då gäller att visa upp sig från sin bästa sida om man vill få en plats i finrummet säsongen 2020/21. Därför blir slutspelet enormt viktig för IFK. Att vinna SM-guld i år är ur den synvinkeln mer betydelsefullt än på mycket länge.

  ***

  Min egen match i Sportshall Victoria skulle jag beskriva som katastrofal. Arenans wifi fungerade inte vilket gjorde att jag fick förlita mig på mobilsurfen. Problemen med det var tre: Jag hade lämnat min mobilladdare på hotellrummet samtidigt som batterinivån sjönk oroande snabbt, surfen är sanslöst dyr i Vitryssland och hastigheten på 3G-nätverket var utomordentligt långsam.

  Att liverapportera handboll är alltid stressande och ett nätverk som gick upp och ner gjorde inte saken bättre. Jag hoppas att det inte märktes för mycket i själva rapporteringen. För det var väldigt många som följde matchen där.

  ***

  Jag kan fortfarande inte riktigt släppa Anders Chrintz supersvit. Badkaret stod alltså mitt i sovrummet! När jag hör ”supersviten” kommer det från och med nu bara handla om Chrintz hotellrum och inte om IFK:s alla hemmasegrar.

  ***

  Innan vi avslutar och åker hem vill jag bara passa på att tipsa om en podd. Det är Della Mondes sportpodd som är fantastisk rolig. Framför allt avsnitt 343 och 349. Där pratar de med en lite mer underhållande ton om IFK:s beslut att byta ut Ola Lindgren ”eftersom han vinner för mycket”. Är man inte helt insatt i turerna är det ju faktiskt ganska komiskt.

  Ännu bättre blir det i avsnitt 349 när de pratar om Vranjes ankomst och hans första intervju i CMore, där han sa att han hoppas att hemmasviten spricker så fort som möjligt. Resonemanget bygger på att IFK nu har fått som man har velat, en ny tränare som vill förlora mer.

  In och lyssna.

  ***

  Nu kopplar vi ut från Vitryssland. Tack för mig.

  /Robin