Handbollen i Kristianstad mår bra

Elitserien

Det har varit en rätt hyfsad handbollshelg för alla Kristianstadsbor, eller vad säger ni? Först storseger för Kristianstad HK i ”seriefinalen” mot Hellton, sedan en timmes milt firande innan resultatet kom in från Boden–OV Helsingborg. 19–19 där innebar att det timida jublet efter den egna segern kunde bytas ut mot riktiga glädjetjut.

Dagen efter körde IFK över mästaren Alingsås efter en första halvlek där hemmalaget i princip inte satte en fot fel. 19 raka segrar, serieledning med åtta poäng (och en match mindre spelad) och fullsatta läktare i match efter match. Handbollen mår bra i Kristianstad.

***

  Själv tog jag KB-bilen till Karlstad i lördags med utgångspunkten att bevaka en guldfest. Förutsättningarna var däremot inte helt glasklara, skulle KHK guldjubla vid vinst, även om seriesegern bara var klar i praktiken och inte i teorin? Hur hade ett ”Välkomna till elitserien”-paket passat in i tidningen om matteexperterna haft synpunkter?

  Att KHK skulle vinna det som speakern kallade seriefinal stod klart ganska tidigt. Den gyllene triangeln med vänsternia Anna Olsson, mittnia Caroline Månsson, högernia Martina Crhova och mittsexa Linnea Jönsson firade stora triumfer mot Helltons offensiva försvar. Efter matchen gratulerades KHK till seriesegern av sina motståndare, men helt klart blev det alltså inte förrän en timme senare.

  – Nu måste vi in i arenan, jublade Ebbinge när han fick höra mot 19–19-resultatet.

  Och jodå, han fick som han ville.

  ***

  Tre KHK-spelare har kontrakt över nästa säsong, men bara två av dem kändes säkra på sin sak att fortsätta. Lennarth Ebbinge är sugen på elitserien och Martina Crhova trivs utmärkt i Kristianstad. Anna Olsson däremot, var mer tveksam till en fortsättning.

  – Jag ska väl också ta mig en funderare, det har jag gjort varje år så det är inga konstigheter egentligen. Jag har kontrakt ett år till, men man måste ha motivationen, det gäller att vara schyst mot klubben och tjejerna i laget. Hur blir det med spelare, tränare, klubben i övrigt och med jobbet… det är många småparametrar som spelar in i en fortsatt satsning, säger hon.

  ***

  Enda gången KHK inte hade kontroll på händelserna i Sundsta sporthall var när ett antal bollar plötsligt började falla ner från taken. Någon föll vid Maria Olsson i målet, en annan mitt i KHK:s pågående anfall. Vem vet hur länge de hade suttit fast där uppe, eller varför de plötsligt föll ner exakt samtidigt.

  Det och att Helltons lagledare var klädd i Hawaii-skjorts var det mest uppseendeväckande från besöket i Karlstad. Att KHK körde över ett konkurrerande topplag har vi ju blivit vana vid.

  ***

  Här är alla KHK-texter från helgen, vissa i webb, andra i pappersversionen:

  Kristianstad HK skrev historia: Det är magiskt
  Slumpen tog Crhova till KHK  – blev stora lyftet
  ”Ebba” stannar – men KHK förtsärker
  ”Krönikedokument” av Patric Nilsson
  Jättedramat som tog bort alla tvivel
  Markus Olsson välkomnar KHK till elitserien
  Krönika: Så avslaget – men så spännande
  Välkomna till elitserien, KHK
  KHK hyllades av 5000 åskådare
  Vi som gjorde det – spelare för spelare

  ***

  Nästa säsong har vi alltså två elitserielag att bevaka. Det innebär bland mycket annat att den här bloggen, som ju ärligt talat mest fokuserat på herrarnas elitserie, får mer damfokus. Intresse verkar onekligen finnas. Mot bottenlaget RP Linköping förra helgen hade ju KHK över 600 åskådare på sin match. Vad skulle då tala för att publiken minskar nästa säsong? Inte mycket.

  ***

  Mer från IFK blir det i veckan, inte minst på fredag då IFK:s avbrutna match mot Lugi spelas klart. Det kan nog bli ett känsloladdat möte av flera anledningar. Joacim Ernstsson finns ju numera på Lugis bänk i en assisterande tränarroll.

  /Robin