Kriterierna som avgör svenska Champions League-drömmen

Elitserien

18:e raka segern, tolv nya plusmål och serieledning med åtta poäng. Det var inte mycket som skvallrade om att elitserien haft en månads uppehåll, IFK Kristianstad fortsatte att visa samma fina och ruskigt stabila storform. Magnus Dahl stod för en godkänd debut under den andra halvlek han fick stå. Leo Larsson var ännu vassare före paus. Annars var kontringarna där, skyttet var där och kantspelet var där.

Det blev 36–23 på hemmaplan mot Drott, den här gången blev det alltså 35–23. Stora siffror mellan två lag som spelade SM-final så sent som 2013. Men Drott krigar på med små resurser och vinner man bara rätt matcher finns chanserna till slutspel. Just nu ligger fyra lag på 17 poäng, Malmö på slutspelsplats, sedan Hammarbyoch Skövde i ingenmansland och så Drott under kvalstrecket.

***

  Christian O´Sullivan fortsätter att kämpa med formen. När han väl satte fart och satsade i luckan blev han neddragen av Drotts Marcus Sjöbrink. Ett armdrag som resulterade i ett rött kort. Farligt och onödigt. Ljubomir Vranjes har flera gånger påpekat hur fult spel han tycker att det är i elitserien och det blir allt oftare tydligt hur rätt han har. Det är inte överdrivet tufft eller fysiskt, det är snarare drag och knuffar i situationer som kan leda till allvarliga skador.

  ***

  Annars har jag försökt sätta mig in lite mer i nästa säsongs Europaspel, det är ju något som lär bli aktuellt i någon form för IFK Kristianstad. Det sker som ni kanske har läst om tidigare en del förändringar i framför allt Champions League-upplägget.

  För en knapp vecka sedan stod det klart att Sverige och elitserien avancerat till nionde plats på EHF:s rankinglista. Det betyder bland annat att Sverige får två platser till EHF-cupen i stället för en (IFK hamnade ju där tack vare ett wildcard den här säsongen), men också att chansen är stor att den svenska representanten faktiskt hamnar i någon av de eftertraktade toppgrupperna i det nya Champions League-systemet. Från och med nästa säsong blir ju Champions League uppbyggt med två åttalagsgrupper där de bästa och mest attraktiva lagen hamnar och sedan två ”B-grupper”, där utsikterna att nå åttondelsfinal är betydligt sämre. Så här visar EHF själva upp systemet:

  Skärmavbild 2015-02-05 kl. 18.15.26

  Det festliga med det nya systemet är att det inte enbart utgår från sportsliga prestationer eller att det finns några fasta beslutsgrunder. Vilka lag som hamnar i det mer attraktiva gruppspelet avgörs alltså inte bara genom nämnda EHF-ranking, utan genom ett helt nytt poängsystem där det kvalificerade laget/lagen från varje nation betygsätts och därefter placeras in i passande grupp. Lagen betygsätts med 1-5 poäng i åtta olika kategorier:

  – Arena.
  – TV-rättigheter (vilket inhemskt tv-bolag som sänder, hur stor räckvidd kanalen har och hur mycket de planerar att sända från Champions League).
  – Ligaranking.
  – Åskådare.
  – Resultat i tidigare Europaspel.
  – Sponsringspotential.
  – Tidigare arrangemang (om klagomål förekommit på exempelvis golvet eller ljuset i arenan).
  – Aktivitet i sociala medier.

  Kategorierna spelar in olika mycket i bedömningen, där exempelvis arenan och tv-rättigheterna är av betydligt större vikt än sociala medier-kategorin. Det är som ni förstår en delvis godtycklig bedömning där EHF helt oblygt gör allt för att få in de mer attraktiva och penningstinna lagen i toppgrupperna oavsett om mindre attraktiva lag i själva verket gjort sig förtjänta av platsen. Helt i den internationella handbollens linje kan man säga.

  Men om vi fokuserar på den här Champions League-platsen ser det för svensk del trots allt ganska ljust ut. Åtminstone för lag som IFK eller Alingsås med nya arenor, stabilt publikunderlag och tidigare spel i Europa på meritlistan.
  – Det finns goda möjligheter, men det blir nog svårare om exempelvis Malmö eller Redbergslid tar Champions League-platsen än om Kristianstad eller Alingsås gör det, som Peter Gentzel sa.
  Mer spännande blir det om Guif skulle gå och vinna SM-guld. Sportsligt har de fina Europameriter, men frågan är om den gamla Sporthallen verkligen faller EHF-gubbarna i smaken.

  I slutet av mars bestämt hur den finansiella fördelningen kommer att se ut.

  ***

  Det börjar närma sig elitseriespel även för Kristianstad Handboll. Men efter att ha utsetts till Årets idrottsförening på Idrottsgalan förra helgen kom en försenad baksmälla mot RP Linköping i går. Poängtapp och 25–25 trots ledning med 22–16 en kvart från slutet. Med Kb-glasögonen på var det ett resultat som gör planeringsarbetet lite svårare. Inför mötet med Hellton i Karlstad på lördag ser tabelläget minst sagt komplicerat ut. Helt 100-procentigt och teoretiskt klart för elitserien blir KHK nämligen bara vid seger mot Hellton samtidigt som Boden och OV Helsingborg delar på poängen.

  Skärmavbild 2015-02-05 kl. 19.49.20

  Nu är det inte ens säkert att KHK vinner mot Hellton, det är en tuff bortamatch, men på redaktionen känner vi doften av champagne och tar därför bilen till Karlstad på lördag. Liverapportering från dramatiken utlovas. Och egentligen så räcker det med seger för KHK för att man i praktiken ska kunna räkna hem seriesegern. Oavsett resultat i övriga matcher krävs det då att KHK förlorar resten och samtidigt tappar över 100 plusmål på fem matcher. Helt osannolikt så alltså.

  ***

  Ulf Schefvert stannar i det lokalt präglade HIF Karlskrona. Det ska bli kul att se Möller Madsen, Gannby, Röxner och Holmström  i elitserien nästa säsong. Allt pekar nämligen på att så blir fallet.

  /Robin