Blogg

Svårsåld OS-kvaljakt, Mikkels mangling och en tveksam Vujović

Den svenska kvällen summerades för egen del i en krönika som går i papperstidningen, webben men för enkelhetens skull även här i bloggen. EM-kungarna kommer lite längre ner.

***

När man inte är bättre än sina motståndare får man vara smartare. Sverige överraskade, men var i slutändan varken bättre eller smartare än Spanien. Nu får vi ägna nästa vecka åt att försöka hetsa upp oss över en OS-kvalplats.

Handbollens system kan vara alldeles, alldeles underbart. Som i eftermiddags när man satt och spekulerade och Sverige faktiskt kunde sluta etta, tvåa, trea eller fyra i gruppen. Beroende på resultat kunde man också ta med sig en, två, tre eller fyra poäng till mellanrundan.

Vidöppet.

Handbollens system kan också vara helt hopplöst. Som att Sverige nu går in i mellanrundan med noll poäng och helt utan chans att gå vidare.

Inte ens världens största optimist Claes Hellgren hade trott på Sverige i en semifinal.

Nu behöver vi minst en, förmodligen två segrar i mellanrundan för att ge oss själva en möjlighet att gå till OS-kval. Det väntar tre oerhört viktiga matcher för svensk handboll. Men att spela för ett OS-kval är tyvärr lite svårare att sälja in till publik och tv-tittare. Det är trots allt medaljerna som räknas.

Tittarsiffrorna rasade när Kanal 5 tog över mästerskapsrättigheterna efter TV4. Viasat har snyggat till siffrorna, men är fortfarande långt ifrån TV4:s miljonsiffror.

För det där riktiga lyftet hade det behövts en svensk succé. En seger över ett världslag. En semifinal. Inte ett möjligt OS-kval med krångliga förutsättningar.

Kort skrivet är sex nationer som inte redan är klara för OS-kval kvar i EM. Förutom Sverige är det Norge, Vitryssland, Makedonien, Ryssland och Ungern. Med största sannolikhet får Sverige bara ha ett av de lagen framför sig.

Överraskningen Norge lär bli för svåra att hålla bakom oss. Kristian Björnsen, Christian O’Sullivan och de andra går in i mellanrundan med fyra poäng och går för en semifinalplats.

Då gäller det först och främst att hamna före Ryssland och Ungern, som är i vår mellangrupp. Seger i de matcherna kan räcka mycket långt. Och med mycket långt menar jag alltså ”kanske till ett kval till ett OS”. Roligare än så blir det inte.

Förlusten mot Spanien var inte mycket att säga om. Sverige gör en helt okej, stundtals ganska hyfsad match. Hade vi varit lite mer slipade hade vi kanske till och med fått med oss en poäng. Men det är också lätt att säga med en finfin Mattias Andersson i målet och ett iskallt Spanien som inte gjorde mer än de behövde.

Nu har vi i alla fall lärt oss att våra unga killar vågar skjuta. Lukas Nilsson skjuter, men gjorde bara mål på två av tio skott. Viktor Östlund skjuter, men spanske målvakten Perez de Vargas limmar. Till och med Markus Olsson skjuter, fast utanför, i ett av de jobbigaste inhoppen under hela EM.

Nu vet vi att de vågar. Men man kan ju inte skjuta in absurdum. Någonstans – som Martin Frändesjö hade sagt – handlar det också om att lära sig när man inte ska skjuta och bidra på andra sätt än genom att skjuta ännu hårdare.

Till sist: Släpp för f-n mittsexan Aguinagalde när han får bollen. Man kan inte hålla på och ge honom två chanser varenda gång. Mål eller straff hela tiden. Det måste generellt vara handbollsspelarnas stora akilleshäl. Jag håller på att bli tokig där framför teven. Att de aldrig lär sig.

***

kungenkungenkungenkungenkungen

Julen Aguinagalde. När mittsexan är bra betyder det sällan att det är bra för varken motståndare eller tv-tittare. Det är frustrerande att titta på och måste vara ännu mer frustrerande att försöka försvara sig mot. Men som sagt, jag förstår inte varför spelarna ens försöker. Om det handlar om att han inte ska få bollen, varför inte släppa honom då om han väl får bollen. Så får han åtminstone bara en chans att göra mål.

kungenkungenkungenkungen

Så vaknade han till slut, skytteligaledaren i Champions League. Mikkel Hansen och Danmark har haft en knackig start – om man nu kan säga det efter tre raka segrar – men i kväll lossnade det. Hansen gjorde nio mål, tio assist och gav hela nationen ett förnyat medaljhopp.

kungenkungenkungen

Visst, vi går in i mellanrundan med noll poäng, men vi ska ändå vara tacksamma att vi fortfarande är kvar i mästerskapet när det riktiga gruppspelet börjar. Nu får vi tre härliga matcher till som alla gäller något. Det är gött.

kungenkungen

Ska man tro Ungerns förbundskapten Talant Dujshebaev har Sverige redan en konkurrent mindre om OS-kvalplatserna. Efter förlusten mot Danmark (Iman Jamali gjorde ett mål) sa han så här på presskonferensen: ”Denmark was 100% better than we were today. They played really well. At this moment, we do not have the level to make it to the Olympic Qualification or to reach the final. In terms of tactics I made a mistake in defence. I tried to surprise Denmark.”

kungen

Sloveniens förbundskapten Veselin Vujović är en charmig, men svårplacerad tränare. Först petade han VM:s skyttekung Dragan Gajic, sedan tog han med honom efter en skada, sedan skyllde han förlusten mot Sverige på honom – allt utan att själv säga ett ord till honom. Att dessutom låta en av den här säsongens hetaste spelare Dean Bombac vila upp sig på bänken under stora delar av EM blev allt mer ofattbart. Nja, Vujović imponerade inte, förutom i kvällens match när han suckade och skällde på sitt lag fram till han råkade se sig själv på storbildsskärmen och han snabbt sken upp i ett leende, rättade till frisyren och gick vidare med livet.

/Robin