Vitryssland, Cervar och straffen som aldrig blev

Handbolls-EM

En mellankväll på förhand som blev lite hetare än vad man hade trott. Vi försöker reda ut begreppen i kvällens kungabetyg.

Vitryssland… får kungarna, men det som var mest anmärkningsvärt efter den heroiska insatsen som ändå slutade med förlust var den kroatiska förbundskaptenen Lino Cervars nya larvigheter. I podden, som släpps i morgon bitti, är vi inne på att en förbundskapten som Veselin Vujovic borde myggas av, men frågan är om inte Cervar redan har gått över tiden.

I Vitrysslands sista anfall är han alltså på och håller fast högernian Artur Karvatski medan anfallet rullar på. Som ni ser är det bara sju sekunder kvar av matchen vid det läget. Jag kan ju förstå att domarna har ögonen på spelet, men att de där delegaterna som är inne och petar i det mesta under matchen fullständigt ignorerar det här agerandet är en gåta. Då ska man ha med sig att en av dem var och pekade åt Cervar bara några minuter tidigare när han stod med ena stortån inne på banan.

Vad skulle då ha hänt om det här uppmärksammats? Ja, den här gången räckte det med en snabb koll i regelboken för att åtminstone jag bara kan tolka det på ett sätt, nämligen att Vitryssland skulle ha haft straff.

Bollen var i spel och en ledare agerade på ett sätt som faller under regel 8:10b, det vill säga det här:

Straff och möjlighet till kvittering. Nu blir det mest intressant att se efterspelet. Kvällens delegater har hur som helst ett och annat att förklara.

Norge. Sander Sagosen är i en klass för sig, men Kristian Björnsen är inte långt efter. Den extremt löpstarka handboll som Norge praktiserar är både underhållande och effektiv. Springandet gjorde att Serbien, som hängde med fint före paus, ändå fick ge sig till slut. 17–17 var alltså ställningen i paus. 34 mål på 30 minuter, då vet man att det har gått snabbt. Än så länge står jag fast vid mitt tips att Norge vinner EM, men frågan är bara om målvakterna håller.

Sverige. Två svenska spelare kom med i All Star-laget efter det första gruppspelet: Mikael Appelgren och Jesper Nielsen. Själv hade jag nog placerat in en tredje svensk där också: Albin Lagergren. Nu petades han av Dika Mem i Frankrike. Mem som har gjort 15 mål på 23 skott plus 4 assist. Lagergren har gjort 13 mål på 15 skott (imponerande) och dessutom 8 assist.