Andremålvakten, rotationen och Hamrén-effekten

Handbolls-VM

Jag säger som Andreas Palicka. Det här gav en varm, mysig känsla. Jag vet inte många saker som kan tända igång ett lag så mycket som en målvaktsräddning. Tänk då hur tänt ett lag blir av 16 målvaktsräddningar. 16 galna räddningar. Den ena värre och den andra.

– En grym andremålvakt, muttrade förbundskapten Kristján Andrésson i en tydlig passning till… ja, till vem? Jag vet inte vem som fortfarande kallar Palicka för andremålvakt.

– Brist på respekt, fortsatte Andrésson, oklart varför.

  Över till kvällens kungabetyg.

  Palicka. Trean här är väl ungefär lika given som hans +++++ i Sportbladet. Kanske har han aldrig gjort en bättre match i landslaget. Niclas Ekberg hade åtminstone aldrig sett honom bättre. Han attackerade framåt, bakåt, åt höger, åt vänster. Han hoppade som en ninja och la sig som en gymnast. Och mål gjorde han också. Trots en modest start stannade han på 53 i räddningsprocent. Extremt bra efter 60 minuters målvaktsspel. En Palicka i det här slaget känns kanonbra inför fortsättningen. Det är viktigt att ha en andremålvakt i form.

  Rotationen. Det finns två olika typer av rotation. Man kan göra som Norge och vila sina största stjärnor helt i vissa matcher. Sander Sagosen spelade ju ingenting mot Saudiarabien. Eller så kan man göra som Sverige och låta alla spela lagom mycket hela tiden. Jag väljer Sveriges variant alla dagar i veckan. Andrésson håller igång alla spelare, men sliter inte ut någon. Förutom Mikael Appelgren och Simon Jeppsson hade Sverige inte en enda spelare som spelade mindre än en kvart. Och förutom Jerry Tollbring och Andreas Palicka ingen som spelade mer än 35 minuter. Det är bredd. Det talar för en lååång turnering.

  Hamrén-effekten. Det är lätt att tro att Island faktiskt inte har vunnit en enda match i någon idrott sedan Erik Hamrén tog över landets fotbollslandslag. Sanningen ligger säkert inte så långt därifrån, men faktum är att handbollslandslaget har vunnit två tävlingsmatcher sedan Hamrén klev in på den isländska marknaden – mot Grekland och Turkiet. Nej, det känns som att det vilar en svensk förbannelse över Island. Visst, de har mött Kroatien och Spanien, men med lite marginaler (och en målvakt) hade de mycket väl kunnat ta poäng i båda matcherna. De var nära att jobba sig ikapp mot Spanien. Mot Bahrain i morgon är jag säker på att det vänder.

  ***

  Bubblare 1:

  Frisyren. Eller som Perlskog kallade det: ”En dålig hårdag”.

  Bubblare 2:

  Gabriel Teca. Precis som de gjorde i Viasat-studion skänker jag en tanke till Angola-spelaren som fick sin tröja sönderdragen och sedan inte fick spela mer. Angola hade helt enkelt bara en matchtröja med sig. Hoppas de hittar en ny tills de möter Sverige imorgon.

  /Robin