Bytena, fina trion och en Lagergren på gång

Handbolls-VM

Det var ingen Tyskland–Frankrike-match direkt. Qatar gjorde sin grej och gjorde det bra. Sverige skulle springa, det hade man tryckt noga på, men fortsätter ju att byta anfall-försvar. Det går att argumentera och teoretiskt förklara att det minsann ska gå att spela andrafasspel ändå, men jag har aldrig köpt de argumenten och jag gör det inte nu heller. Det ser helt enkelt inte naturligt ut när den som ska styra uppspelen – Gottfridsson – inte kommer in förrän spelet redan är uppstyrt. Spelarna hamnar på fel positioner och det räcker för att andrafasen ska vara förstörd.

Ett annat bekymmer mot den här typen av fysiska lag är att det går lite för långsamt framåt för att det ska bli något flyt. Qatar ville låsa och tilläts låsa. Bättre att släppa bollen någon tiondel för tidigt och strunta i sitt eget läge om det inte är 100-procentigt. Men precis som vi var inne på i dagens podd är Qatar ett otäckt lag att möta på det här humöret. Segern var trots allt det viktigaste och med det går vi på kvällens kungar.

  Zacke-Lukas-Palicka. Mattias Zachrisson och Lukas Nilsson gjorde tillsammans 14 av Sveriges 23 mål. Det säger en del om hur viktiga och totalt avgörande de var. ”Zacke” har varit bra hela VM så det var ingen överraskning, men däremot var det skönt för alla inblandade att Lukas nu spelade på Kiel-nivå och visade framtida motståndare att han är igång. Det inger respekt. Sista kungen till Andreas Palicka av naturliga skäl. 41-procentig i dag och utan honom hade inte ”Zackes” eller Lukas insatser spelat någon roll.

  Lagergren. Sex avslut från högersex, bara ett enda från vänstersex. Det är klart att det roligare att vara Niclas Ekberg och Mattias Zachrisson än Jerry Tollbring och Hampus Wanne. Och det är klart att Albin Lagergren har en stor del i det. Han var väl inte suverän i kväll heller, men det var ändå ett stort fall framåt. Förutom Lukas Nilsson, som fick in en assist också, gjorde Lagergren flest poäng i Sverige (tre mål, fyra assist). Han drog heller inte på sig några utvisningar. Han missade några lägen för mycket, men det är ett mindre bekymmer. Lagergren är nog det minsta vi ska oroa oss över.

  Gottfridsson. Jag gissar att han är hyfsat väl medveten om det själv, men de där passmissarna i slutet höll på att kosta Sverige segern och i längden en god chans att nå semifinal. Det var märkliga fel också, nästan juniormässigt orutinerat. En hafsig boll till mittsex, en halv lobbpass ut mot kanten. Godis för att jagande lag. Jag tror inte vi behöver oroa oss för ”Gotte” heller, men märkligt, det var det.

  Läget i Sveriges grupp:

  1. Sverige, 8 poäng.
  2. Ungern, 6 poäng.
  3. Egypten, 3 poäng.
  4. Argentina, 3 poäng.
  5. Qatar, 2 poäng.
  6. Angola, 2 poäng.

  Svensk gruppfinal mot Ungern i morgon. Där bakom har alla lag fortfarande chansen.

  • Angola måste slå Egypten och hoppas att Qatar slår Argentina.
  • För Egypten räcker seger.
  • Argentina måste vinna och hoppas på egyptiskt poängtapp eller spela oavgjort och hoppas att Angola slår Egypten.
  • Qatar måste vinna och hoppas på oavgjort mellan Egypten och Angola.

  /Robin