Överlägsen Mikkel, starkt Norge och Jim, Jim, Jim

Handbolls-VM

Jag bestämde mig tidigt för att nobba Sverige och ge Danmark–Norge en ordentlig chans. Det är ju sören att arrangörerna lägger alla toppmatcher vid samma tid. Bra om man vill behålla publiken i arenorna, men sämre för oss tv-tittare. Egentligen hade jag gärna fokuserat mer på Spanien–Kroatien också. Men, men, frågan är om jag valde rätt. Medan det var klasskillnad i Herning var det ju ny rysare för Sverige. Vi inleder ändå med kvällens kungar.

Mega-Mikkel. Det hade pumpats upp som superduellen mellan lagkamraterna i Paris, Mikkel Hansen och Sander Sagosen. Världens kanske två bästa spelare i ett viktigt VM-möte mellan två nationer som båda går för guld. Vem ÄR egentligen bäst av de båda? Dumt att avgöra på en match kanske, men den här gången var det total klasskillnad. Så pass att Sagosen faktiskt var bänkad när andra halvlek drog igång. Då var han fortfarande mållös, medan Hansen hade stor show inför en salig hemmapublik. Dansken, som bara får längre och längre hår, stannade till slut på 14 mål och han fick faktiskt spela hela matchen, trots att han nu bara var ett mål bakom det danska målrekordet, slaget av förbundskaptenen själv, Nikolaj Jacobsen. Sagosen? Han fick göra fyra tröstmål till slut.

  Mentalt, Norge. Den danska ledningen var ett tag uppe i nio bollar, 25–16. Det Norge förmodligen kände till mer än väl var att alla mål kan ha betydelse i mellanrundan. Det såg vi – och Norge – om inte annat i EM senast. Därför får man ändå ge dem att de visade mental styrka när de gjorde match av det igen. 25–16 blev på 13 minuter 27–25 och Danmark var skakat. 30–26 blev det, men som svensk hade det inte gjort något om danskarna fixat den där storsegern. Säg till exempel att Sverige slår Danmark men förlorar mot Norge, då är det ju de där inbördes målen som avgör.

  Jim, Jim, Jim. Nej, nej, nej. Vaden eller hälsenan, vad det än är, är det inte bra. I skrivande stund vet vi inte läget, men det ska ju mycket till för att Gottfridsson kommer tillbaka under det här mästerskapet. Värsta tänkbara skada. Ledaren, spelföraren, hjärtat i det här laget. Lukas Nilsson kan säkert spela mittnia och göra det bra (särskilt i den här formen), men det kommer aldrig att bli samma grej. Kanske kallas Jesper Konradsson in, kanske någon annan. Deppigt ser det ut i alla fall.

  ***

  Jag såg bara sista kvarten på Sverige, men av det jag såg var ju Km Ekdahl du Rietz strålande som trea i försvaret. Kul och bra att bohemen fick mer speltid. Han kommer att behövas nu.

  ***

  Jag skänker en tanke till Makedonien också, som fick pisk av Island och missar mellanrundan. De hade förmodligen VM:s bästa bortafans den här gången också.

  /Robin