Pinsam premiärkväll, bra tekniska problem och stackars Dongmyung Kim

Handbolls-VM

Premiärkväll i VM innebär att man blir lite extra upprymd framför tv-soffan. Men så blåste domarna igång. Och det blev inte alls särskilt roligt. Handboll är helt enkelt inte underhållande när matcherna är så här ojämna. Jag skulle till och med vilja säga att det är dåligt för sporten med den här typen av resultat. Oavsett om intentionen är att få med sig andra delar av världen utanför Europa. Men starkt av den danska publiken att orka resa sig upp för att jubla när Hans Lindberg kontrade in 30–10 i mitten av den slöa andra halvleken. Och smart av danskarna att lätta lite på trycket efter paus så att siffrorna stannade vid pinsamt framför skandalöst.

Det bästa från kvällen var annars som vanligt Nikolaj Jacobsens timeouter. Ni vet ju har han låter. Meningar som flyter samman i breda ”EEEEEEEEEÄÄÄÄÄÄ” och skapar ett ljud även när han inte pratar. Men just den företeelsen har jag redan haft med på topplistan under tidigare mästerskap, så den är automatiskt diskad.

VM-bloggens premiärkväll bjuder i stället på följande kungabetyg:

  Bra tekniska problem. SVT har ju haft stora tekniska bekymmer den senaste tiden med både avbrutna sändningar och senarelagda nyhetsrapporter som resultat. Det är vad jag skulle kalla dåliga tekniska problem. I kväll drabbades Viasat av något liknande – fast tvärtom. Studion fick inte kontakt med kommentatorn Pelle Bäckman inför Korea–Tyskland. I stället fick studion, med Wenström, Vranjes och Frändesjö, kommentera de första minuterna från matchen. Det var ett tekniskt problem som gav suverän utdelning. Tänk om de hade fått fortsätta hela matchen. Jag har inget emot Bäckman, men om jag tvingas välja mellan en ensam kommentator ”off tube” (antar jag?) och en skolad kommentator (som Wenström trots allt är) i samarbete med två klassexperter så väljer jag det senare. Släng in Claes Hellgren också och låt studion kommentera resten av VM som en kvartett. Vilket succékoncept!

  Skäggen. Lika bra att ha det överstökat tidigt i turneringen. Jag kan förstå att den lite mindre mannen Matthias Musche vill odla skägg och därmed injaga skräck hos motståndarna. ​Däremot är Nikolaj Oris redan 198 centimeter, så det bekymret har inte han. Det ser bara så otroligt jobbigt ut att spela med långt skägg, oavsett idrott egentligen. Jag ger ändå duon två kungar. Ett slags ”good, not great”-betyg. Vi kan tänka på det och prata om det ikväll, men sedan aldrig mer.

     

  Domardirektiven. Jag har faktiskt gjort lite journalistiska efterforskningar inför VM för att få reda på om det i vanlig ordning finns några nya direktiv som gör att spelarna blir förvirrade och att domarna hamnar i fokus. Så skulle inte vara fallet. Men efter 21 utvisningar i två sensationellt ojämna matcher börjar man ju undra. Ibland borde domarna också andas och inte bara fokusera på att göra paragrafryttarna nöjda. Det röda kortet på den stackars koreanen Dongmyung Kim var hårresande.

  ***

  Övrig läsning: Det är turbulent inom domar- och delegatleden. Rutinerade duon Maths Nilsson och Per-Ola Björk tvingas bort som delegater.

  /Robin