Tekniska fel, framtida dokument och TT:s maffiga faktaruta

Handbolls-VM

Egentligen skulle jag vilja ägna hela det här blogginlägget åt det sju mot sex-spel som vi fick se både från Danmark, Kroatien och Tyskland i kväll. Hur den här formidabelt usla regeländring håller på att göra handbollen till den enda lagsporten i världen som inte går ut på att man är lika många utespelare på banan. Men att ägna ett helt blogginlägg åt den frågan skulle helt enkelt inte vara tillräckligt. Får jag bara chefen med mig lovar jag att skriva ett 10 000 långt – minst – dokument i frågan. Här och nu får vi helt enkelt fokusera på de lite enklare sakerna.

Eller enklare och enklare, förresten. Nu ska vi ju börja räkna. TT, som inte direkt är kända för att komplicera saker i onödan, behövde 1400 tecken för att reda ut förutsättningarna inför den sista omgången i Sveriges grupp. Tre punkter dominerade rutan: ”Danmark går vidare om…”, ”Norge går vidare om…” och ”Sverige går vidare om…”, innan det bästa tillägget avslutade:

”Det finns ett antal mindre sannolika scenarion där matematiken blir ännu mer komplicerad. Skulle Norge till exempel vinna mot Ungern med 29–25 och Sverige besegrar Danmark med 29–27 kommer det krävas lottning för att avgöra om Norge eller Sverige gör Danmark sällskap i semifinal.”

  Det hade väl varit något. De lite mer sannolika scenarierna kan jag avsluta inlägget med.

  Tyskland. Hemmanationen har nu tagit poäng av Frankrike och besegrat Kroatien och därmed avgjort gruppen redan nu. De spelar inte vackert, de spelar inte fartfyllt och de spelar inte ens särskilt smart. Men de vinner matcherna. De slåss, knuffas och bökar, men det betalar sig. Fem utvisningar mot Kroatiens fyra, det ska ju helst ha fördelats lika när domarna väl blåser av matchen. Att de råkar spela på hemmaplan gör inte saken lättare för domarna. Även om man inte tycker om sättet de vinner på, så måste man – för att prata Frändesjötska – någonstans imponeras av dem.

  Kroatien. Sju mot sex-haveriet mot Brasilien blev för kostsamt. VM tog slut i kväll. Och även om förbundskapten Lino Cervar i vanlig ordning var ute på planen och stökade i slutet så kan jag inte låta bli att tycka liiite synd om kroaterna. En minst sagt tveksam offensiv foul i sista anfallet förstörde både matchen, mästerskapet och spänningen i gruppen. Kroatien förtjänade en poäng – inte att bli bortdömda.

  15 tekniska fel. Lite Sverige också då. Sander Sagosen hade målats upp som det största hotet, men var Sveriges minsta problem mot Norge. Magnus Jöndal, 30, gör sitt bästa mästerskap och missar inte längre några skott vad det verkar. Christian O’Sullivan var precis den där ettrige speldrivaren som inte skulle få utrymme. Och Sverige gjorde allt man inte skulle göra. Fåniga inspel, märkliga tekniska fel och fokus på domarna. De sistnämnda var väl inte direkt felfria, men det var inte deras fel att Norge vann. Det löste Sverige helt på egen hand. Lite frustrerande faktiskt, att matchen på ett sätt bara gavs bort på det här sättet.

  ***

  Förutsättningarna nu då, för er som undrar, direkt hämtat från TT:s maffiga faktaruta:

  • Danmark går vidare…
  …om laget tar poäng mot Sverige.
  …om laget förlorar mot Sverige med max fyra mål.
  …om laget förlorar mot Sverige med fem mål (med siffrorna 27–32 eller mer).
  …om Norge inte slår Ungern.

  • Sverige går vidare…
  …om laget vinner med tre mål eller mer mot Danmark.
  …om laget vinner med två mål mot Danmark (med siffrorna 30–28 eller mer).
  …om laget vinner samtidigt som Norge tappar poäng mot Ungern.
  …om laget spelar oavgjort samtidigt som Norge förlorar.

  • Norge går vidare…
  …om Danmark vinner mot Sverige.
  …om laget vinner mot Ungern, samtidigt som Danmark spelar oavgjort mot Sverige.
  …om laget vinner mot Ungern, samtidigt som Sverige vinner med ett mål eller två mål (med siffrorna 28–26 eller mindre).
  …om laget vinner mot Ungern, samtidigt som Sverige vinner med fem mål (med siffrorna 30–25 eller mindre) eller minst sex mål.

  /Robin