Timeout-tryckarna, förutsättningarna och de dubbla avslutningarna

Handbolls-VM

Just när man satt och nickade till i det här inledande gruppspelet så small det. Tyskland–Frankrike och boom! En match som kanske hade varit värd ett par tre kungaligor. Men jag nöjer mig som vanlig med en.

Försvarsspelen. Tyskland, som var erbarmliga mot Ryssland senast, började stångas direkt. Redan före matchen faktiskt. De var så tända att det fanns en uppenbar skaderisk när de pucklade på varandra i någon slags ritual före avkast. Sedan började matchen. Och vilken match. Inte de mest tekniskt briljanta 60 minuter vi har sett, men i stället en otrolig kraft och ett lysande försvarsspel från båda lagen. Och självklart var det jämnt och spännande hela vägen in. Vi fick ju till och med se två olika avslutningar. Först en där Tyskland vann, sen kom domarna på att de inte blåst igång spelet och då fick vi se en ny där Frankrike kvitterade. Någonstans ett rättvist resultat ändå. Och med den här intensiteten finns det helt enkelt inte något mer jag önskar mig från en handbollsmatch.

  Förutsättningarna. Vi har inte pratat så mycket om själva grupperna än så länge, men det är väl läge nu. Grupp A ser nämligen ut så här inför den sista omgången:

  1. Frankrike, 7 poäng.
  2. Tyskland, 6 poäng.
  3. Ryssland, 4 poäng.
  4. Brasilien, 4 poäng.
  5. Serbien, 3 poäng.
  6. Korea, 0 poäng.

  Och med en sista omgång som spelas så här: Frankrike–Ryssland, Tyskland–Serbien, Brasilien–Korea.

  För tyskarna kan det bli jackpott om Frankrike besegrar Ryssland. Eftersom Brasilien säkerligen slår Korea går brassarna i så fall vidare och Tyskland slipper få med sig poängtappet mot Ryssland in i mellanrundan. I så fall går alltså både tyskarna och fransmännen vidare med tre poäng vardera.

  I grupp C väntar gruppfinal mellan Danmark och Norge, medan Österrike, Tunisien och Chile gör upp om den tredje platsen i mellanrundan.

  Timeout-tryckarna. De har fört en ganska anonym tillvaro så här långt, timeout-knapparna. I stället för de sedvanliga gröna timeout-korten har lagen numera en egen knapp de kan trycka på när de vill ta timeout. Problemet är att det går att trycka på de där knapparna även när egna laget inte är bollförande. Det hände inte bara en, utan två gånger i samma halvlek mellan Tyskland och Frankrike. Domarna blev förvirrade, delegaterna blev förvirrade och då blir ju per automatik alla förvirrade. Det är ju ganska vanskligt det där, eftersom man kan göra ganska mycket skada om man medvetet stannar spelet när motståndarna har bollen. Det finns också tydliga regler vad som gäller när man tar en medvetet ”förbjuden timeout”. Straff till motståndarna och varning eller rött kort till bänken, beroende på situation. Just i det här fallet var det däremot oskyldiga misstag. Studerar man bilderna vid den första feltryckningen är det Steffen Fäth som böjer sig bakåt och kommer åt knappen med armen. Jag har inget emot den tekniska utvecklingen, men det är bara att hoppas att ingen kommer åt den där knappen i ett mer avgörande läge.

  /Robin