Blogg

VM-målvakter, Champions League-statement och jullåtar som borde spelas mer

VM bankar på dörren och det som känns mest lovande efter kvällens träningsmatch mot Danmark är att försvars- och målvaktsspelet såg så pass bra ut. Vi har ju inte riktigt fått till målvaktsspelet i de senaste mästerskapen, åtminstone inte på den nivån som krävs för att vi ska vara med och hoppas på medaljer. Jag kan väl inte påstå att det luktade medalj om segern mot Danmark, men ska man börja någonstans så brukar det vara med målvakterna.

Daniela Gustin var en annan trevlig överraskning. Det är ju alldeles för sällan man får chansen att se många av de här landslagsspelarna som håller till i Danmark eller andra länder utanför Sverige. TV-utbudet är undermåligt och egentligen är det ju bara vid olika landskamper som man får den möjligheten. Gustin hade jag till exempel aldrig sett tidigare.

Vi lär återkomma med mer VM-snack, både i podden och här i bloggen, när det väl är dags för premiär på söndag.

***

I Kristianstad var det en ganska trevlig och välbesökt julmarknad under söndagen. Uselt väder, men mycket folk. Det vi däremot har att jobba med – och det gäller inte bara i Kristianstad – är den variationslösa julmusiken. Under säsongens första lyssning får i princip alla jullåtar som man får lite feeling av RRRRR i betyg. Problemet är att de spelas sönder så snabbt. Vi är ännu inte inne i december och låtarna är redan nere och harvar på RR. Det behöver alltså hända något med Spotify-listorna runt om i det här landet. Jag bidrar så klart gärna och kan ödmjukt tipsa om tre jullåtar som fler borde lyssna på. Samtidigt får jag då chansen att spela lite halvsvår när det kommer till musik (jag inser också att listan riskerar att falla platt för de som redan är svåra på riktigt).

1) ”A Christmas Duel” med The Hives och Cyndi Lauper.

2) ”Please Come Back Home” med Glasvegas.

3) ”Christmas Could Have Been Good” med Mando Diao.

För övrigt skulle spellistan i Kristianstad Arena också må bra av en uppdatering då och då. Och det var väl egentligen det jag skulle komma till innan jullåtarna tog över. Julmarknaden i all ära, men det var IFK:s Champions League-seger som var söndagens stora event. Pick Szeged hade åtta raka segrar mot IFK inför helgens möte. Jag hade själv skrivit nio raka i en tidigare krönika så jag förstår förvirringen, men åtta skulle det alltså vara. Två EHF-cupmatcher, fem Champions League-matcher och en träningsmatch.

Kanske skitsamma. IFK vann den nionde och skaffade sig ett synnerligen gott utgångsläge att gå vidare från gruppen. De två senaste åren har man alltid tvingats jaga laget på sjätteplatsen och även om man poängmässigt varit ganska nära har det ändå aldrig bränt till på riktigt allvar i slutomgångarna. Det kommer det garanterat att göra nu. Men minst en poäng till tror jag kommer att krävas. Och helst ska man ju ta den poängen före den sista omgången när man har Zagreb borta. Slår kroaterna Wisla Plock borta kan det nämligen räcka att man besegrar IFK hemma i sista för att bli sexa. Det är ett läge IFK nog gör bäst i att undvika.

Hur som helst var matchen mot Szeged ganska härlig att titta på. Frejdigt och med flera individuella prestationer att vinkla texter på. Albin Lagergren så klart. Tolv mål och en ny riktig topprestation när det som bäst behövdes, särskilt när alternativet Stig-Tore Moen Nilsen fortfarande saknas. Men vi kan också nämna Richard Kappelins formtopp. Och Gunnar Steinn Jonssons tydliga statement.

”Jag är besviken på att jag inte får mer speltid. I dag var Olafurs skada min räddning och det var verkligen skönt att komma in och bidra.”

Sa han efter att ha kommit in sista kvarten och räddat segern. Samtidigt tycker jag att Helge Freiman ändå visade mot Szeged varför han blivit ett ganska tydligt förstaval. Han har på kort tid lyckats hitta de här små samarbetena som – i kombination med det egna hotet – blir viktiga i anfallsspelet. Med mittsexorna. Och framför allt med Albin Lagergren.

***

Szegeds tränare Juan Carlos Pastor var butter, bitter… ja, faktiskt ganska sur på presskonferensen efter matchen. Absolut inte otrevligt, bara innerligt besviken.

”Det här är Champions League och man måste spela 150 procent i alla matcher. Vi måste lära oss av den här matchen.”

Det påminde lite om Ola Lindgrens timeout-rytande mot Arnar Freyr Arnarsson i det förra mötet med Wisla Plock.

”This is Champions League. You can´t stand so low in the defence, you must go out.”

***

Dåligt är det inte för Sveriges rankingpoäng att Lugi tog sig till gruppspel i EHF-cupen. De har en Europeisk tuffhet i sitt försvar och det kan nog löna sig i form av fler poäng när det väl är dags för de riktigt tuffa matcherna efter jul. Desto mer synd ur ett svenskt perspektiv att inte Malmö orkade hålla ihop det mot Bjerringbro-Silkeborg.

***

VM, Champions League och julmusik. Det är en december-månad att se fram emot.

/Robin