Blogg

Att hejda en gigant, finalduellen och plötsliga klädkoden

Klockan är över midnatt och det är officiellt finaldag. Kb-delegationen har tagit plats i Malmö och följt uppladdningen i Malmö Arena. De sista träningarna är vad de är, inte mycket att skriva hem om, men det ger ändå något extra att vara på plats. Om inte annat ger det tid och möjlighet att spela in inslag som ska gå ut under uppsnacket på sajten i morgon. Jag påminner återigen om att vi drar igång klockan 13.30.

Nu under kvällen bestämdes det hastigt och mindre lustigt att vi i studion skulle ha kavaj på oss, vilket gjorde att jag fick buda hit en kavaj från Kristianstad. Det här med klädkoder är helt hopplöst, jag avskyr det intensivt och det är varken första eller sista gången jag kommer att påpeka det. Men när Sportchefen bara hade packat ner en orange skjorta (som skulle försvinna fullständigt med ett hav av brandgula matchtröjor i bakgrunden) blev plötsligt kavaj det enda alternativet. Mitt förslag om att köra varsin t-shirt blev snabbt nedröstat.

***

Under eftermiddagen beslutades det att herrarna kommer att fortsätta med nuvarande finalkoncept även över nästa säsong. Det kan bli utan damernas final (det bestäms på söndag), men då lobbade Peter Gentzel för att det eventuellt kan bli tal om en slags bronsmatch. För det skulle förvåna mig om damerna stannar kvar i den här formen, särskilt eftersom jag tror att lördagens final lär bli en synnerligen dyster uppvisning i publikantal. Gentzel berättade att de båda finallagen H65 Höör och Sävehof tillsammans inte ens hade sålt 500 finalbiljetter. Det om något är ett tecken på att det här konceptet har gjort sitt. Herrklubbarna var uppenbarligen för åldrade för att inse det, men jag tror att damklubbarna är mer vakna än så. Tänk bara på hur många procent fler finalbiljetter som damlagen hade sålt om de hade spelat en eller ett par matcher på sin egen hemmaplan.

När det gäller herrarnas upplägg kan jag, precis som vi var inne på i finalpodden, förstå det känslomässiga i att överge nuvarande finalkoncept. Det är ju kul för lagen som är här. För publiken. För oss i media. Men problemet är att även om lagen alltid är samma till antalet har publikintresset uppenbarligen dalat, för att inte tala om medieintresset. Antalet medierepresentanter som var på plats på dagens presskonferens var lätträknade. Visst blir det fler imorgon, men det är utan tvekan så att finalhelgen har peakat och är på väg ner. Och med allt som talar för en matchserie är det egentligen helt otroligt att inte herrklubbarna har insett det.

  • Det skulle bli mer publik i bäst av fem matcher.
  • Det skulle bli mer sportsligt rättvist.
  • Båda finalklubbarna skulle tjäna mer pengar.
  • Den – i sammanhanget begränsade – uppmärksamhet som man ändå får riksmedia under finalhelgen skulle spridas ut på fler dagar under en längre matchserie.
  • Det skulle, hur man än vänder och vrider på det, bli fler tv-matcher i en matchserie.

Så vad är problemet? Varför inte ändra? Jag tror att mycket har att göra med att man inte vill ge IFK Kristianstad chansen att springa ifrån mer än vad man redan gjort. I en finalserie riskerar IFK att ännu tydligare stå som mästare de kommande åren. Men det är också som att lägga extra tyngder i en formel 1-bil. Det läggs fokus på fel saker. Det verkar vara viktigare att hejda en dominant än att se till att skapa fler giganter. Jag tror att det är fel medicin.

Sen gillar jag finalhelgen, det är inte det, men det är rent känslomässiga funderingar. När sådana här viktiga beslut ska tas borde man titta bredare.

***

Blev mycket webb-tv från presskonferensen ikväll. Kolla gärna.

***

Nebojsa Simic är redo för en sista dans.

***

Även Kristianstadsbladets chefredaktör Jörgen Svensson verkar laddad.

***

All Star-laget är utsett. Som väntat blir det lite konstigt när det röstas innan ens slutspelet har börjat. Hade vi avvaktat några veckor tror jag till exempel inte att Jasmin Zuta hade blivit årets tränare på herrsidan. Eller att Dragan Brljevic blivit årets tränare på damsidan (där hade nog Ola Månsson legat bra till).

IFK fick tre spelare med i laget. Hur Albin Lagergren reagerade? ”De va la roligt.”

***

Lite mer om finalen då. Jag och Mackan duellerade i pappret och vi kan ta den duellen även här:

1. Ge oss din magkänsla inför finalen!
2. Vem kommer att stå i centrum efter slutsignalen?
3. Vem blir kung på banketten efter finalen?
4. Till sist. Lagen är ju taggade till tänderna, men hur taggad är du?

Mackan:
1. Jag tror faktiskt att det finns en liten risk, eller chans (välj vilket ni vill), att IFK kommer att ha lite spagettiben och geléarmar. Många gör sin första SM-final och känner med all största sannolikhet pressen utifrån. Jag tänker främst på mittsexparet Mario Lipovac och Arnar Arnarsson, men även på Tim Sörensen och Stig-Tore Moen. Påläggskalvarna, som Jerry Tollbring, Olafur Gudmundsson och/eller Nebojsa Simic, måste nog ha en kanonlördag om IFK ska försvara sin titel.

2. Jag gissar att det blir ”Super–Jerry” som vi journalister kommer att flockas kring när matchen är slut. Jag tror att lillkillen utan slutspelsskägg får ett avsked i stil med det som Markus Olsson ”fick” för två år sedan. Jerry fixar tredje raka guldet och flyger sedan iväg på nya äventyr…

3. När kameralinserna släckts knyter Ola Lindgren slipsen runt huvudet och rockar loss med luftgitarren som bäste vän. Nä, så blir det förstås inte. Men bara att leka med tanken får en att dra på smilbanden. Ett seriöst svar? Okej, då drar jag till med Jerry Tollbring – även här.

4. Det här är ju höjdpunkten på året så taggarna sitter utanpå kroppen. Men det gäller att dricka mycket, med tanke på värmeböljan som tagit befälet om oss. Jag gissar det blivande guldlaget tänker likadant, e-f-t-e-r matchen.

Robin:
1. Känslan är go. Jag är taggad som aldrig förr faktiskt. Det kommer att bli en jämnare match än i fjol, den saken är säker. Jag tycker att IFK är det klart bättre laget och att semifinalmotståndet Ystads IF faktiskt också imponerat mer än vad Alingsås har gjort. IFK kommer att vinna så länge man inte gör en fullständig plattmatch.

2. Hur lite han än vill stå i centrum så tror jag att det här blir Albin Lagergrens match. Han har varit här förr, vet vad som gäller men är ändå fullständigt iskall inför vad som väntar. Han är, som Alingsås tränare Mikael Franzén sa, fusk när han är som bäst. IFK måste behålla lugnet, men ändå hålla farten uppe. Det är Lagergren allra bäst på.

3. Inte Lagergren i alla fall. Förra året var det, förutom Simic då, Jesper Konradsson som stack ut lite ur mängden. Skulle IFK vinna tror jag att Richard Hanisch blir farlig på banketten faktiskt. Han och Leo Larsson.

4. Ja, jag var ju lite inne på det tidigare. Jag är sugen på det här. Vi drar i gång live med Studio Kb vid 13.30 och kör fram till 15-tiden. Det blir rapporter från stan, gäster i studion i Malmö Arena och en hel del sköna inslag. Det blir kul, det här.

***

13.30 börjar vi imorgon. Massor av gäster och rapporter från Lilla Torg utlovas. Syns då!

/Robin