Blogg

Finalen, provokationen och vändningen

Det är bara att ta av hatten och buga och bocka. Handbollsunderhållningen i Ystad Arena höll högsta klass och när vi nu summerar och kommer ut ur dimman är IFK Kristianstad i sin tredje raka SM-final. Upphämtningen i Ystad visade att det är minst sagt välförtjänt.

Det var en något kaosartad första halvlek. IFK kom in snett i matchen och drabbades snabbt av en slags uppgiven frustration när allt plötsligt gick emot. Ola Lindgren skulle just byta det ihåliga 6–0-försvaret och sätta in Viktor Hallén som spets mot Kim Andersson. Men då sprang både Hallén och Olafur Gudmundsson in på banan, IFK fick en utvisning och närmare än så kom aldrig IFK det där 5–1-försvaret.

Ungefär samtidigt blev det stor uppståndelse bakom ryggen på pressläktaren när flera hundra IFK-supportrar mitt i matchen bytte platser i Ystad Arena. Av någon märklig anledning var fansen den här gången placerade på två helt olika sektioner i arenan.

En löjlig provokation som ledde till att sektionen bredvid den ena halvan av supportrar stod helt tom. Något nytt publikrekord blev det därför inget tal om. Och när den andra supporterhalvan promenerade bort till den tomma sektionen stoppade IFK också raset i målprotokollet.

Tre tidiga Ystadsutvisningar i början av andra halvlek gjorde att IFK gick från 14–18 till 22–20 på bara tio minuter. Samtidigt började IFK:s 6–0-försvar få träff på Ystads båda storskyttar Kim Andersson och Jesper Gustavsson. Det öppnade å sin sida för tekniska fel och fler enkla kontringsmål för främst åttamålsskytten Jerry Tollbring.

Nu är IFK i sin tredje raka SM-final. Finalveckan är den roligaste på hela året för alla handbollsälskare och den tycker jag att vi tjuvstartar här och nu.

***

Mer från kvällen:

Osäkert kring Hanisch – IFK öppnar för ny diskussion

Brandgula väggen blev hel – då lyfte IFK till en ny final

Så får du tag på biljetter till SM-finalen

/Robin