Blogg

Förbannad Lagergren, tårögd Simic och flygande Leo

En av handbollens bästa egenskaper är att det aldrig riktigt blir som man har tänkt sig. Efter den första semifinalen var den ganska bestämda känslan alla IFK nog skulle springa hem den här semifinalserien i tre raka matcher. Den känslan höll i sig en bit in i andra halvlek även i Ystad Arena. Men sen tröttade Anton Hallbäck ut ett segt IFK och plötsligt fylldes hela Kristianstad av en obekväm oro. Det är väl kanske nackdelen med att bo där man verkar. Jag hade nog samma känsla som många andra inför kvällen, att Ystad skulle kunna skapa bekymmer och på riktigt hota IFK.

Det blev inte riktigt så. Jag glömde i och för sig kolla med radio- och tv-Glenn hur hans magkänsla var, den har nämligen varit ganska rätt på det den senaste tiden. Man framför allt glömde jag – och många med mig – vad det är som har gjort att IFK:s svit nu är uppe i 46 raka segrar i Kristianstad Arena. Med den här publiken, med det adrenalin som smittar av sig på spelarna – inte minst vid en bra start som i kväll – ska det till ett lag i Champions League-klass för att vinna.

Av Ystads senast så framgångsrika 5–1-försvar såg man inte mycket. Kim Andersson var bäst i Ystad, men utan hjälp eller möjlighet till samma fina samarbete med Carl Löfström blir det liksom inte mycket av det. IFK gjorde allt det som man hade pratat om att göra. Längre spelsekvenser, högre tempo, bättre djup och ett försvarsspel som låg i linje med Ystads smått galna satsningar senast.

Ola Lindgren lyckades verkligen hitta rätt förberedelser inför den här matchen.

***

Nu är det matchboll, finalläge och min egen redaktions planering inför finalhelgen går återigen på högvarv. Det blev lite paus i planerna efter fredagsmatchen, men nu har cheferna gått in i andra andningen. Jag undrar om inte Sportchefen till och med skickar iväg pressackrediteringarna före torsdagens fjärde semifinal.

***

Olafur Gudmundsson var hetare än på mycket länge. Han berättade, typ, om en hemlig metod som han använder sig av för att hitta rätt mentalt efter en tyngre period. Eller så här, han berättade att han hade en hemlig metod, men vägrade gå in på det mer än så.

I samma artikel finns även lite webb-tv med Olafur och Jerry Tollbring. Och så några sekunder med en flygande Leo Larsson på slutet. Oklart vad som hände där egentligen…

***

Albin Lagergrens attityd fortsätter att underhålla. I kväll blev han neddragen av Eric Forsell Schefvert och blev rejält förbannad. Lagergren stirrade, stirrade och stirrade mot Forsell Schefvert. Han tittade inte ens på den efterföljande straffen, det måste ha varit ett slags tidsrekord i arga leken.

– Det var nog tur att han inte spelade anfallet efter, det hade kunnat sluta illa, säger Lagergren HÄR.

***

Nytt publikrekord igen. Första gången över 5200 åskådare i Kristianstad Arena. 5218 för att vara exakt. Det var egentligen bara pressläktaren som inte var lika välbesatt som tidigare. Radion, TV4, Ystads Allehanda, Kristianstadsbladet, 24 Kristianstad och Skånskan var visserligen där, men jättarna Aftonbladet och Kvällsposten stannade hemma. Aftonbladet har ju sällan folk på plats, Flinck dyker upp då och då, men det var mer oväntat att skånska KvP uppenbarligen tog timeout mitt i den heta semifinalserien.

***

Nebojsa Simic blev fansens val av årets spelare. Efteråt berättade Simic att det var svårt att hålla tillbaka tårarna. Det här kan ju faktiskt ha varit målvaktens sista hemmamatch i arenan.

Samma sak var det för Jerry Tollbring och Richard Hanisch. Denne Hanisch som på nytt var bra bakom Olafur Gudmundsson och som höll Gunnar Steinn Jónsson på bänken under stora delar av matchen. Lite som med Herdeiro Lucau har Hanisch bara blivit bättre och bättre sedan det blev klart att han kommer att lämna. Med Lucau ångrade sig IFK och förlängde kontraktet. Så lär det inte bli med Hanisch, men fortsätter han att ha en viktig roll och hjälpa IFK till ett nytt SM-guld är det inte omöjligt att frågan ändå kommer att diskuteras.

***

Nu verkar det som att Helge Freiman är det hetaste spåret. Jag är mest nyfiken på om Minden tror så lite på Freiman att de släpper honom gratis från sitt tvåårskontrakt.

I övrigt verkar det inte som att IFK är inne på att värva något mer. Hanisch ska ersättas, Richard Kappelin är redan klar och Anton Persson flyttas upp bakom Viktor Hallén.

Just Hallén förresten. Vilken lirare. Iskalla avslut. Härlig teknik. Han kommer att ersätta Tollbring med den äran nästa säsong. Extremt nyttig bakåt dessutom.

/Robin