Första semin, Krutis på fall och de nya skorna

Handbollsligan

Nu har slutspelet börjat på riktigt. Efter flera ojämna kvartsfinalserier och ett evighetslångt (typ) landslagsuppehåll är det äntligen dags för två täta matchserier som båda, faktiskt, är ovissa. För trots att IFK vann den första semifinalen var det snarare så att känslan att Lugi kan ställa till med allvarliga problem för guldfavoriten förstärktes. De var två missade straffar – och kanske en utebliven straff i slutet – från att på riktigt jobba sig ikapp efter IFK:s ryck i mitten av andra halvlek. Sedan bjöd IFK också in dem lite extra när man vägrade att ta någon av alla sina chanser att avgöra tidigare. Det ska vi också komma ihåg. Men i lagens två senaste möten i Kristianstad har Lugi vid båda tillfällena varit på vippen att spräcka den där hemmasviten. Man närmar sig…

Eftersom Lugis uppställda försvar kommer att göra det svårt även fortsättningsvis är det en förutsättning för IFK att det här forsande andrafasspelet fungerar lika bra som i kväll. Och i det spelet är det nog ingen som slår Olafur Gudmundsson på fingrarna. Åtminstone inte en kväll som den här. Semifinal 2 i Lund på tisdag blir en helt annan historia, fast ändå inte. Det kommer att stångas vidare och matchbilden lär knappast se så mycket annorlunda ut. Men publiken brukar kunna sluta upp när IFK gästar i ett slutspel och IFK lär behöva spela bättre än ikväll för att vinna där nere. Och det har man ju absolut kapacitet till och i Albin Lagergren finns ett rätt hyfsat sparkapital.

***

  Jag såg bara Malmö–Alingsås lite kort på Ipaden under IFK–Lugi, men trots att AHK vann på bortaplan känns även den serien fortsatt helt öppen. Precis som Lugi kom Malmö från ett långt speluppehåll och vi får väl ge de stora och tunga Malmökropparna en chans att varva upp.

  ***

  En korta kungaliga från kvällen.

  Krutis på fall. Kvällens största skratt fick många i publiken redan före avkast. Lugis Hampus Henningsson och Jakob Wickman-Modigh gjorde några sista uppvärmningsövningar vid bortre långsidan när maskoten Krutis bestämde sig för att göra en rusch mot Södra Kurvan. Henningsson missade den ruschen och Krutis missade Henningsson. Det slutade med ett kraftigt magplask för tigern. Huruvida Henningsson plågades av kollisionen under matchen låter jag vara osagt, men jag kan konstatera att han blev mållös.

  Förbundskaptenen. Kristján Andrésson var på plats. Bara en sån sak. Och sen gillade jag Mackans text om Andrésson. Läs gärna den.

  Olikt Henningsson. Philip Henningsson bjöd kanske inte på några garv som sin kusin i Lugi, men han bjöd på mycket annat. Som tekniska fel. Jag har nog aldrig sett Henningsson ha så hög felprocent. Det var passningar både rakt i händerna på Lugi-spelare och ut över sidlinjen. Det var missade skott och två (förvisso billiga) utvisningar. Man kan väl säga att IFK har ett sparkapital även i Henningsson.

  ***

  En sista spaning från pressläktaren: Både jag och Kvp-JP var på plats med nya sneakers. Samma märke, samma modell och båda i blå nyans. Det positiva var att det rörde sig om den här gamla klassiska handbollsmodellen från Adidas. Det negativa att jag och JP tillhör två helt olika generationer. Vi borde därför inte ha likadana skor. Det strider mot naturlagarna. Men det är snygga skor, alltså.Kanske var hans till och med snyggare än mina. Och visst, det är ju alltid trevligt med samspel över generationsgränserna. Det är nog så vi får se det.

  /Robin