Blogg

Freiman, startsjuan och ett frenetiskt Skånesport

Handbollsbloggen lever! Själv har jag njutit av sju veckors semester kombinerat med lite handbollsmatcher, men är nu tillbaka i tjänst under hela sommaren. En sommar som väl egentligen precis har börjat i och med att det är midsommarvecka och sommarlov. Och en vecka som alltså inleddes med att IFK slutligen offentliggjorde värvningen av Helge Freiman.

Freiman och IFK har nämnts i samma mening ända sedan 2014 när 25-åringen nobbade en flytt till Skåne och i stället valde att förlänga kontraktet med Guif. Två år senare var IFK intresserade på nytt, men då blev det alltså en flytt till tyska Minden i stället. Men till skillnad från 2014, när Freiman förlängde med Guif och då spådde klubben en lysande framtid, var läget ett annat när han lämnade inför förra säsongen. Då hade han haft ett infekterat kontraktsbråk, velat lämna för Hammarby men nekats och det är rimligt att anta att känslorna för Guif därför inte är desamma nu som de var 2014.

Jag tycker att Helge Freiman är ett roligt namn att få tillbaka till Handbollsligan. En spelare med hög potential som fortfarande lär ha en utlandskarriär framför sig om allt går bra i IFK. Med det sagt tror jag inte att Freiman är en spelare som automatiskt lyfter IFK till nya höjder. Han tillför en bredd och en minst sagt tuff konkurrens om platserna, men vi ska komma ihåg att det inte är en spelare som i dagsläget är given i en startuppställning…

…fast i min egen startuppställning hade jag ändå haft honom med:

Kappelin – Hallén, Arnarsson, Sörensen – Gudmundsson, Freiman, Lagergren.

***

Sajten Skånesport har verkligen gått på offensiven så här i början av sommaren. Med frenesi och hånfullhet har man – mycket apropå det jag och Flinck pratade om i podden – försvarat Skånesports affärsmodell som går ut på att klubbar betalar för att få artiklar publicerade. Och det är ju fritt fram, alla har sina egna strategier. Men av allt man spridit omkring sig i bloggar och i tweets de senaste veckorna fascinerar mig kritiken mot plus-inlåst material allra mest.

Alla vill väl att journalistiken ska överleva. Aftonbladets finansieras i huvudsak av annonser. Mindre tidningar som Kristianstadsbladet måste ha betalande kunder för att klara sig. Att då håna objektiv journalistik som läsare betalar för när man själva tar betalt av klubbar för att göra sponsrade och positiva klubbreportage är… ja, det är mycket, men framför allt har jag svårt att förstå det.

***

I början av juni hade vi en artikel där säkra källor till Bladetsporten mycket riktigt slog fast att IFK var överens med Freiman. I Skånesport förvandlades det här snabbt till en ”spekulationsartikel” som Kristianstadsbladet ”i sin nyhetsiver” hade slagit upp.

För det första. Har inte alla tidningar en nyhetsiver? Det är väl mycket det allting går ut på?

För det andra. Om man har källor som man anser vara säkra, varför skulle man då INTE skriva om en nyhet i det här fallet? Det skulle bli förfärligt tråkigt att bara läsa om IFK eller handboll när klubbarna själva skickar ut pressreleaser.

***

För övrigt är alltså Christoffer Ekmark, som är den på Skånesport som drivit hela ämnet, även kommunikatör för H65 Höör och pressansvarig på Åhus Beachhandboll. Det var lite där hela debatten startade. Det kan med andra ord bli en fortsatt syrlig handbollssommar.

Om det blir med fler IFK-nyförvärv är väl högst tveksamt. Med tre vänsternior (Olafur, Henningsson, Inge) och två mittnior (Gunnar, Freiman) i truppen får det nog till något alldeles extra om det ska komma in fler namn.

/Robin