Glasögonen som sprack, Pelle Nyström och allt annat inför finalerna

Handbollsligan, SHE

Det här var dagens bild för mig. Lasse Ottosson har verkligen fångat tillvaron på en inför-träning. Finallagen har ”tränat” i Scandinavium och bortsett från Linus Perssons lilla knäskada (det ska inte vara någon fara för finalen) får vi journalister hålla tillgodo med små guldkorn som det här. SVT:s utsände Pelle Nyström klev ner från läktaren där vi andra höll till, satte sig på en bekväm stol alldeles bredvid planen och beskådade när en ambitiös fotograf tog bilder. Nyström är ju en legendar som man sällan ser i handbollsvardagen, men vars närvaro man uppskattar desto mer när det vankas stormatcher. Det är liksom inte en SM-final utan att en eller annan SVT-profil dyker upp.

***

  De här finalträningarna är sällsynt händelselösa historier där det alltid är en utmaning att hitta något att skriva hem om. Det är fotbollsuppvärmning, skott på målvakterna och egentligen inte så mycket mer. Kropparna ska bli varma med minsta möjliga ansträngning och så lite kroppskontakt som det bara går. Därför var det något förvånande att se HK Malmö köra seriösa spelövningar med i stort sett maximala satsningar. Det kändes som en slags orutin i finalsammanhang som dessutom straffade sig när nämnde Linus Persson sprang ihop med Kassem Awad och blev liggande. ”Knä mot knä”, sa massören och lovade att det inte var någon fara för spel. Skulle Persson ändå på något sätt vara hämmad i finalen är det ett onödigt bakslag för Malmö, som lätt hade kunnat undvikas.

  ***

  Finalträningarna är alltså vad de är, men från presspacket var det ändå god uppslutning. Förutom Kristianstadsbladet var Skånesport, Radiosporten, SVT, Sportbladet (fotograf), TV4, GP, GT och Sydsvenskan på plats. Plus en TT-fotograf som fick glasögonen sönderskjutna när H65 spelade fotboll på uppvärmningen. Fotografen försvann, men klarade sig med hälsan i behåll. TT ersatte honom blixtsnabbt och i slutet av IFK:s träning var han faktiskt tillbaka med ett par fungerande glasögon. Dessutom med glatt humör.

  ***

  I IFK är det som vanligt en hel del spelare som gör sin sista match i klubben. Albin Lagergren är den som har gjort det absolut största avtrycket och till och med jag förstår verkligen att det är med ett visst vemod som han går in i den här finalen. Lagergren har alltid varit lätt att tycka om och ömma lite extra för. Tim Sörensen och (förmodligen) Gunnar Steinn Jónsson är två andra som säger tack och hej. Och Mario Lipovac ytterligare en.

  ***

  Förutom bildspel från foto-Lasse blev det en del webb-tv-intervjuer under dagen. Dan Beutler berättade om sina ritualer med dammsugning och gräsklippning och duon Philip Henningsson/Johannes Larsson pratade All Star Team, nervositet på planen/bänken och om vem som har bäst skäggväxt.

  ***

  Den obligatoriska presskonferensen på spelarhotellet brukar sällan gå till historien som de mest underhållande och i kväll var inget undantag. MEN. För första gången på länge hörde jag en tillstymmelse till spelanalys som inte handlade om målvakts- och försvarsspel. Handbollen blir annars allt mer lik hockeyn på det viset. ”Dumpa puck”, ”åka skridsko” och ”trafik framför kassen” har på handbollsspråk omvandlats till ”få till försvarsspelet”, ”springa” och ”få de enkla målen”. Det var presschef Daniel Vandor – som skötte mikrofonen när ordinarie Patrik Westberg numera har fått större uppdrag på TV4 – som tvingade ur Ola Lindgren att det också handlar mycket om att få bra utdelning på skyttet hos niometersspelarna.

  – Kan man få upp dem på 50-60 procent är mycket vunnet, sa Ola.

  Vi haffade de båda Olorna efter presskonferensen. Ola Månsson i H65 och namnen Lindgren i IFK. Det klippet ser ni med fördel HÄR.

  ***

  Jag kan inte riktigt bestämma mig vad jag tror om finalerna. Antingen vinner IFK stort och komfortabelt, eller får de problem i en jämn match som de mycket väl kan förlora. Lite samma sak är det på damsidan. Ena dagen känns det som att H65 numera är det starkare laget, men sen kommer man på sig själv med att imponeras över Sävehofs vår och håller dem som favoriter.

  Å andra sidan känner jag inte att jag tvunget måste utse några favoriter, utan kan unna mig att njuta av ovissheten.

  ***

  Jag läste Expressens rubrik om ”Handbollen är i kris” och tänkte ”va!?”. Det var en läsvärd artikel om bland annat löneskillnader mellan både herr- och damhandboll och svenska och utländska ligor, men så mycket till kris vet jag inte om svensk handboll är inne i. ”Statusen sjunker”, står det till exempel i ingressen och det skulle väl i så fall grunda sig på att Handbollsligan tappat i rankning på grund av klubbarnas märkliga ovilja att delta i Europaspelet. Men jag antar att krisen mer inriktar sig på damernas SHE-liga och alla svårigheter man har med både publik och arenor. För på herrsidan har vi till exempel ett lag som alldeles nyss tog sig till åttondelsfinal i Champions League, det totala publiksnittet ligger fortsatt stadigt runt 1500 åskådare, landslagen går bra och vi har en hel drös ungdomar som får allt större roller i Europa. Att de bästa spelarna blir proffs utomlands är liksom inget nytt inom någon idrott. Men visst, att spelare som RIK:s Jonathan Carlsbogård försvinner från Handbollsligan innan de på riktigt hunnit bli stjärnor hos den breda publiken är någonstans ett underbetyg. Där borde svenska topplag kunna vara med och utmana.

  ***

  Det står mycket på schemat även i morgon. Ni hittar minut för minut-programmet HÄR, men i kortare drag finns det en del kul att vänta sig på kristianstadsbladet.se under finaldagen.

  Omkring 13.00: Uppsnack med Studio Kb från pressrummet i Scandinavium. Bland annat kommer min poddkompis Johan Flinck att närvara. Bara en sån sak.

  En kort stund senare börjar vi följa fansens uppladdning från Avenyn och ända fram till marschen mot Scandinavium.

  Efter det är det så klart liverapportering från finalen och tv-intervjuer kort efter slutsignal, både från den mixade zonen och från omklädningsrummen. Och därefter väntar spelarbanketten, som numera har blivit ett stående och uppskattat inslag på sajten. Det blir inte livesändning i år, men nästan. Det kommer inte att gå att missa på sajten framåt 19.30-tiden, åtminstone om IFK vinner.

  ***

  Ha nu en trevlig finaldag så syns vi imorgon igen.

  /Robin