Hetaste tränarduellen, självrannsakan och så slutar kvartsfinalerna

Handbollsligan

Äntligen tippade jag rätt. Tabellen slutade som jag trodde och tränarna gjorde de förväntade valen. Inför den sista omgången tänkte jag mig i och för sig snarare att Skövde skulle norpa poäng av Ystad än att Redbergslid skulle vinna mot Malmö, men slutresultatet blev detsamma. Ola Lindgren gjorde det självklara och tog Guif som kvartsfinalmotståndare. Samma val som i fjol och jag ser så klart ingen annan utgång än att det blir 3–0 i matcher. Något annat grundtips går helt enkelt inte att ge.

Men visst kan det bli kittlande ändå. Det verkar ju redan vara minst sagt infekterat mellan lagen.

Janne Ekman gav sitt Guif en 50-procentig chans att gå vidare när Flinck frågade honom efter förlusten mot Lugi. Just det svaret håller jag som ett typiskt Janne Ekman-svar nuförtiden. Eller snarare ett typiskt ”tränare-i-Handbollsligan”-svar. Ställ en fråga till valfri handbollstränare och du får aldrig det förväntade svaret. Du får aldrig det sunda förnuftet. Du får aldrig 100 procent ärlighet. Du får en form av tyst protest som jag ändå kan gilla. Tränarna har blivit väldigt duktiga på att läsa av frågan och räkna ut vad journalisten letar efter. Det blir som en outtalad duell. Vill hen ha en rubrik? En vinkel? Vill Flinck få Ekman att säga att det skulle vara tidernas skräll om Guif slår ut IFK? Nej nej, så lätt ska han inte få det. Så fråga vad tabellåttan har för rimlig chans mot en seriesegrare med tre raka SM-guld i bagaget och du får givetvis svaret att det är 50-50. För att antingen vinner man eller förlorar man. 50-50. Svårare än så är det inte.

***

Malmö och Stian Tönnesen gick på Sävehof framför det Ystad som man har förlorat mot två gånger den här säsongen. Man slipper ett derby mot en psykologiskt starkare (?) motståndare och får ett underpresterande Sävehof som har byggt upp sig själva som en riktig outsider inför slutspelet. Jag tror inte att Tönnesen hoppade jämfota över att tvingas välja mellan de här båda lagen, men jag tror ändå att Malmö löser det till slut.

Jag skulle tippa att Alingsås gjorde de mest demokratiska valet. Där var det garanterat inte tal om något enväldigt val av tränare Franzén. Han lät laget bestämma. De röstade förmodligen. Och om så det hade blivit 51–49 och Franzén var på den förlorande sidan så tror jag att han låtit demokratin segra. Med det sagt tror jag ändå att valet av Ystad hade en ganska klar majoritet. Precis som i fallet Malmö–Ystad så har Alingsås haft svårt mot Redbergslid (förlorat alla tre mötena den här säsongen). Att man även har förlorat mot Ystad gör att inte heller Franzén lär ha hoppat jämfota över lagen han (och laget!) tvingades välja mellan. Men Alingsås fixar det ändå, det gör de alltid.

Så slutligen då: Lugi mot Redbergslid. Även det ett ett härligt ovisst möte. Den här säsongen har RIK vunnit i Lund medan det blev oavgjort i Lisebergshallen. Jag håller Lugi som knapp favorit, men det här kan mycket väl gå till fem matcher. Också den mest kittlande tränarduellen på förhand. Den folkliga tv-experten Axnér mot den bloggande handbollsromantikern Zuta. Skulle man fråga de båda tränarna om just den duellen kittlade lite extra så skulle man garanterat få ett svar av typen: ”Nej, varför skulle den göra det? Det är på planen det avgörs”, men innerst inne tror jag att de känner något annat.

***

Serien är färdigspelad och förutom att tabellplaceringarna är klara kan vi notera att publiksnittet stannade på 1469. Det är sämre än både 2015/16 och 2016/17 då snitten var 1511 och 1530. Något lyft för ligan i stort ser vi alltså inte. Det går att ”skylla” på IFK:s lilla nedgång (knappt 300 åskådare färre i snitt jämfört med i fjol), men då har vi samtidigt nya, fina arenor på andra håll där snitten väger upp. Så ingen kris, men inte heller särskilt bra.

***

Till sist lite självrannsakan. Jag tippade serien inför säsongen. Då såg den ut så här (faktisk placering inom parentes):

 1. IFK Kristianstad (1)
 2. IK Sävehof (8)
 3. Ystads IF (6)
 4. HK Malmö (2)
 5. Alingsås (3)
 6. Lugi (4)
 7. Redbergslid (5)
 8. Eskilstuna Guif (8)
  ——————
 9. Hammarby (9)
 10. IFK Skövde (10)
  ——————
 11. Ricoh (11)
 12. OV Helsingborg (14)
 13. HIF Karlskrona (13)
  ——————
 14. Aranäs (12)

I verkligheten blev det i stället OV Helsingborg som ramlade ur. Aranäs var som vanligt bättre än väntat, Ystad något sämre, medan jag överskattade Sävehof å det grövsta. Men i det stora – helt okej. Jag ger mig själv ganska stabila RRR.

***

I morgon är det damernas tur. Det kan bli minst lika spännande.

/Robin