INSTÄLLT, framtiden och KISS-principen

Handbollsligan

Harvey Dent hade just blivit ny distriktsåklagare i Gotham City när han på en presskonferens försäkrade stadens invånare att bättre tider var att vänta.

”The night is darkest before the dawn. And I promise you, the dawn is coming.”

Efter det där uttalandet blev Dent visserligen brännskadad, sinnesförvirrad, allierad med ondskan och började gå under namnet Two-Face – men han hade rätt. Efter kaoset kom till slut gryningen.

  Jag har tänkt en hel del på den där filmscenen från ”The Dark Knight” de senaste dagarna och hoppats att varje dag skulle vara den mörkaste. Så verkar inte ha varit fallet hittills, varken för handbollen, idrotten eller samhället i stort. Människor dör, fler och fler blir coronasmittade och att fler och fler idrotter ställs in känns som en parentes i sammanhanget.

  Idrotten är inte det viktigaste i världen just nu, men eftersom det här trots allt är en handbollsblogg så är det idrotten jag fokuserar på. Och nu finns det snart inte mer att stryka ur kalendern. Några Final Four-spel finns fortfarande planerade i sommar. Sedan är det väl bara, i skrivande stund (!), OS och fotbolls-EM kvar. Det känns kolsvart, men det kan fortfarande bli mörkare.

  I kväll ställde handbollsförbundet in resten av säsongen. Mycket var redan färdigspelat, men något slutspel blir det alltså inte. Grundserien blir inte ens färdigspelad. Det som man såg som en självklarhet för bara några dagar sedan. Men så har coronaviruset också orsakat en helt unik våg av osäkerhet och rädsla. Men också en enighet kring att idrotten kommer i andra hand. För en dryg vecka sedan, när jag läste rubriker om läget i Italien, kunde jag inte föreställa mig hur de kommande dagarna skulle komma att bli. Att handbollssäsongen skulle ta slut hade jag inte ens en tanke på. Sedan small det bara till och efter en vecka där vi i stort sett har liverapporterat om inställda matcher och säsonger så sitter vi nu här.

  I mörkret. Utan att veta hur mycket mörkare det ska bli innan det ljusnar. Osäkerheten präglar allt vi gör och även om det är tråkigt och bittert att handbollssäsongen är över, känns det ändå rimligt att de som faktiskt skulle spela matcherna själva har haft något att säga till om.

  Och nu ska tävlingskommittén bestämma vilka lag som ska flyttas upp, åka ur och få Europacupplatserna. Kanske ska de också dela ut ett SM-guld, även om jag tycker att år 2020, om något, gott kan vara utan en svensk mästare. Jag hade gärna varit en fluga på väggen när alla dessa beslut ska fattas. Det kommer att bli omöjligt att göra alla nöjda, men själv hade jag hänvisat till KISS-principen: Keep it simple, stupid.

  Håll det så enkelt som möjligt. Och då går det inte att inleda något kvalspel. Det skulle i så fall spelas till hösten, när nya trupper är satta, andra förutsättningar råder och framför allt för kort inpå den nya säsongen. Att flytta ned och upp alla lag på kvalplats skulle påverka massor av klubbar på olika sätt och det skulle ändå blir mer orättvist än rättvist. Bara flytta upp lagen på kvalplats, men inte ner? Det kanske är ett alternativ, men det skulle också urholka de lägre serierna fullständigt.

  I de högsta serierna innebär det konkret att de allsvenska seriesegrarna flyttas upp, att SHE-jumbon GT Söder åker ur men att inget lag i Handbollsligan flyttas ner. Aranäs flyttas upp, men serien utökas med ett lag nästa säsong. Allsvenskan blir därmed ett lag fattigare.

  Europaplatser och prispengar delas ut efter tabellplaceringarna i Handbollsligan och SHE. Där kan det bara finnas en väg att gå.

  Då slipper tävlingskommittén in och pilla för mycket i resten av seriepyramiden. Några lag blir nöjda med den lösningen, andra – de som ska kvala uppåt – blir kanske förbannade. Men de flesta förstår nog vilken unik situation vi befinner oss i.

  ***

  Många har undrat vad i hela friden vi som sportredaktion ska ägna oss åt nu. Men det kommer att lösa sig. Så länge det finns idrott, om än i teorin, så finns det saker som engagerar och som folk vill läsa om. Vi ska också stanna hemma eller jobba hemifrån och se till att inte sprida den här smittan vidare. Och nu när krocken mellan fotbollen, ishockeyn och handbollen är inställd finns det kanske till och med tid över till en och annan pingismatch. Och om inte det går så finns det alltid ett antal filmer som bara väntar på att bli sedda.

  /Robin