Kräksjukan, det fina anfallsspelet och Henningsson till Wetzlar

Handbollsligan

Det är sällan mötena mellan IFK och Lugi – i synnerhet nere i Lund – brukar sluta på något annat sätt än med känslostormar, blodvite eller röda kort. Den här söndagen fick vi åtminstone två av ingredienserna. Adam Nyfjäll gick verkligen en match i matchen mot Lugis mittförsvar och såg både taggad och uppretad ut. Olafur Gudmundsson gruffade lite här och där på samma sätt som han brukar göra när han är frustrerad och inte får ut sin kapacitet i spelet. Den här gången ledde det till tre utvisningar, ett rött kort och därmed också en avstängning mot IFK Ystad. Och med en redan sargad IFK-trupp kom det röda kortet synnerligen olägligt.

Till den matchen saknas alltså Helge Freiman, Olafur Gudmundsson, Zoran Bozic och Evon Mohlin. Lägg då till att både Marc Canellas och Emil Hansson lämnat ursprungstruppen från i höstas. Och lägg då också till att Richard Kappelin var magsjuk och stämplade ut i omklädningsrummet före mötet med Lugi. Om Kappelin drabbades av en magsjuka som vi andra vanliga människor brukar få så lär han inte vara speldugligt skick redan på onsdag. Och med tanke på att Kappelin insjuknade i bussen är det ju inte helt omöjligt att fler IFK-spelare redan är smittade. Anton Haléns uppladdning kan till exempel inte ha varit helt angenäm. Han vaknade när dottern spydde ner honom i sängen – sedan gjorde han förvisso nio mål mot Lugi.

Att Leo Larsson hade huvudvärk efter matchen låter inte heller riktigt bra. Han skulle egentligen inte ha startat matchen och med tanke på att han precis är tillbaka efter en hjärnskakning verkar det oroande att han återigen har liknande symptom. Han bad också om att inte bli intervjuad efter matchen för att han kände sig för dålig.

  ***

  Att inte bli intervjuad bad också Ljubomir Vranjes om. Eller bad och bad, han ställde inte upp helt enkelt. Jag kan bara spekulera i vad det beror på.

  ***

  Med tanke på läget i truppen är det annars imponerande att IFK spelade så pass bra som man faktiskt gjorde mot Lugi. Anfallsmässigt tycker jag till och med att det var en av lagets bättre prestationer under säsongen. Man gör mål från många positioner och inte minst så fortsätter man att hitta in med mycket bollar till Adam Nyfjäll på linjen. Philip Henningsson har fått allt större förtroende framåt och för hans del har det snarare gjort gott att truppen minskat i storlek och att han därmed tvingats ta ett större ansvar och kliva fram på ett annat sätt i anfallsspelet. Lite samma sak är det för Teitur Einarsson som den senaste månaden ser ut att ha tagit enorma kliv. Han väljer rätt fler gånger när han ska ta skott och när han ska spela bollen, han värderar sina lägen och han utmanar på ett mer distinkt sätt än tidigare. Han ser ut att tro på sig själv igen, helt enkelt. Det kan man lugnt säga att IFK har haft glädje av nu när Simon Birkefeldt inte alls har levererat.

  IFK är nu uppe på fjärdeplats i tabellen och kan, om man vinner sina hängmatcher, gå upp på samma poäng som trean Ystads IF. Om man ska utmana Malmö och Alingsås i toppen tror jag faktiskt inte att man har råd att förlora särskilt många matcher till den här säsongen. Jag kan inte se Alingsås plötsligt falla ihop och börja tappa onödiga poäng.

  ***

  Det börjar bli en vana med silly season-nyheter varje gång man skriver om IFK nuförtiden. Den här kvällen var nyheten att Philip Henningsson enligt våra uppgifter lämnar IFK efter säsongen och går till Wetzlar i Tyskland. Sportchefen Jesper Larsson sa redan före säsongen att Henningsson nog kunde bli den svåraste spelaren för IFK att behålla. Intresset från Tyskland började ju redan för ett år sedan, när Leipzig ville ha honom.

  Jag kan väl tycka att Henningsson gör rätt i att byta upp sig. Inte minst nu när han visar så fina kvaliteter även framåt. Han gör sin fjärde säsong i IFK och det är ungefär där det brukar sluta för yngre förmågor som gör bra ifrån sig i klubben. Anton Lindskog, som nyligen förlängde kontraktet med Wetzlar, har säkert pratat gott om klubben också.

  Men att ersätta Henningsson är ingen lätt uppgift. Att hitta tvåvägsspelare som håller landslagsklass (åtminstone bakåt) gör man inte i en handvändning, särskilt inte när de ska passa in i IFK:s profil. Vad nu den profilen är, det är ju lite oklart efter de senaste värvningarna. Där får Jesper Larsson en (ny) uppgift att bita i.

  En uppgift som kan bli ännu värre om Olafur Gudmundsson skulle nobba kontraktsförslaget från IFK. En förlängning från lagkaptenen skulle sända positiva signaler om framtiden för det här lagbygget, något IFK verkligen skulle behöva. Om han lämnar skulle det däremot sända helt andra signaler.

  ***

  Henningsson och Ocvirk på nio meter mot IFK Ystad alltså. Om inte…

  Om inte Fredrik Petersen byter den röda tröjan mot den oreanga före matchen. Jesper Larsson hade inte helt gett upp hoppet om en snabb lösning och även om han inte skulle jobba på saken i helgen, så kanske början på nästa vecka blir mer intensiv.

  ***

  Slutligen. Den här assisten från Anton Halén var faktiskt fin.

  /Robin