Blogg

Skadorna, biljetterna och klädkoden

Finalveckan pågår. Det är lugnet före stormen när Kristianstad solar, laddar och köper biljetter. Eller? Nja, köerna till tisdagens biljettsläpp är inte vad de har varit och IFK sålde några hundra biljetter färre än förra året. Det indikerar nog mest att många redan har ordnat sina biljetter den andra vägen via förbundets egna försäljning. Alla som vill ha en biljett till SM-finalen kommer att få det, så har det egentligen varit i alla år. Och jag tror inte att intresset eller pulsen i stan är sämre i år, särskilt inte med tanke på att finalen avgörs en lördag. Det enda som egentligen stör är att tågtrafiken inte går på grund av banarbete.

***

IFK-truppen gnuggar på, men har nu drabbats av små bakslag både under tisdagen och onsdagen. I går var det Olafur Gudmundsson som fick en smäll på käften och under dagens förmiddagsträning tvingades Arnar Arnarsson avbryta med en lårkaka. Ingen större fara med någon av islänningarna, som ska kunna träna på inför avresan till Malmö.

***

Studio Kb gjorde också comeback igår. Gäst för dagen var Mario Lipovac, som är en av flera IFK-spelare som spelar sin första SM-final. Mycket rutin har gått förlorad sedan förra året, men visst är IFK guldfavoriter igen.

Känslan så här dagarna före är att Ystads IF hade varit en farligare motståndare i en final. Det var imponerande hur man fick ihop laget i framför allt sina två hemmamatcher. De hade också extraordinära hot i Kim Andersson och hans samarbete med framför allt Carl Löfström. Men hela niometerslinan med Jesper Gustavsson och Eric Forsell Schefvert såg starkare ut än det Alingsås har presterat under slutspelet.

Det är också ett lag som IFK – framför allt Ola Lindgren – känner väl. Felix Claar är det största hotet på nio meter när Jesper Konradsson har en bit till toppformen och Magnus Persson varit både upp och ner och in och ut med skador och sjukdomar. Emil Frend Öfors är magnifik, det är inte det, men jag tror inte att det skrämmer slag på IFK med honom som det första alternativet på högernio.

När jag, Mackan och Sportchefen satte ihop de traditionsenliga kungabetygen blev det kanske oväntat jämnt.

IFK
Målvakt 5
Kommentar: Har seriens klart bästa målvaktspar, något som inte minst syntes i semifinalerna mot Ystad. När Nebojsa Simic inte hade dagen storspelade Leo Larsson.

Vänstersex 5
Kommentar: Jerry Tollbring har slutspelets bästa avslutningsprocent. Ett hot var han än befinner sig på planen. Viktor Hallén är ett högklassigt alternativ.

Mittsex 4
Kommentar: Arnar Arnarsson är en av säsongens mest positiva överraskningar i IFK. Tillsammans med Mario Lipovac också viktiga roller bakåt.

Högersex 4
Kommentar: Tim Sörensen har höjt sig rejält under slutspelet. Säker straffskytt dessutom.

Vänsternio 4
Kommentar: Philip Henningsson har hållit en jämn och hög nivå under slutspelet. Olafur Gudmundsson har blixtrat till och kan även spela mittnia.

Mittnio 3
Kommentar: Richard Hanisch har fått en allt större roll, särskilt mot Ystads offensiva försvar. Gunnar Steinn Jónsson och Olafur Gudmundsson är alternativ.

Högernio 5
Kommentar: Med Albin Lagergren skadefri har Stig-Tore Moen återigen fått en en mer undanskymd roll. Men en skadefri Lagergren är ensam värd en femma.

Tränare 5
Kommentar: Har finalrutin så det räcker och blir över. Två raka SM-guld mot just Alingsås i ryggen.

Publik 5
Kommentar: IFK-publiken och Malmö Arena är en svårslagen kombination. Väntas ett nytt brandgult hav i år.

Totalt: 40

—————————

Alingsås
Målvakt 4
Kommentar: Richard Frisk tillhör de bästa, men bakom är det tunnare. Erik Pettersson är ingen Mikael Aggefors.

Vänstersex 5
Kommentar: Emil Frend Öfors och Daniel Tellander är en svårslagen kantduo.

Mittsex 5
Kommentar: Landslagsmannen Max Darj är en pålitlig krigare där du alltid vet att du får leverans.

Högersex 4
Kommentar: Andreas Flodman är klar etta framför Marcus Enström. Nybliven landslagsman dessutom.

Vänsternio 4
Kommentar: Felix Claar är Alingsås viktigaste spelare, åtminstone framåt. Även han nybliven landslagsman.

Mittnio 3
Kommentar: Jesper Konradsson har en bit upp till sin högstanivå.

Högernio 3
Kommentar: Magnus Persson började säsongen fint, men har inte stått att känna igen under ett skadedrabbat slutspel.

Tränare 4
Kommentar: Mikael Franzén lyfte Alingsås ur formsvackan och ordnade en ny final. Mot IFK har han dock haft svårt.

Publik 4
Kommentar: Blåljus jobbar i motvind mot de manstarka IFK-fansen. Brukar dock ge ett bra motstånd under finalerna.

Totalt: 36

***

Magnus Persson var det ja, där har vi annars en spelare med goda minnen av att möta IFK i en final.

***

– Har ni ingen klädkod på ert jobb? undrade Ola Lindgren efter måndagsträningen när både jag och Mackan körde shorts.

Han verkar ha samma inställning till värme och jobb som Radio- och TV-Glenn. Man. Jobbar. Inte. I. Shorts. Då och då genom åren har ämnet faktiskt dykt upp på redaktionen, men då gäller det att agera snabbt och kraftfullt. Därför försöker jag att även bära flip-flops så ofta som möjligt, om inte annat för att markera. Att tvingas bära långbyxor i 25-gradig värme skulle vara ett arbetsmiljöproblem så stort att det inte går att vika en tum.

***

Finalschemat är spikat. Studio Kb kommer att sända live mellan 13.30 och 15.00, så missa inte det. Det blir gäster, inslag och mycket annat kul.

Finalbevakningen startar redan på fredag som vanligt. Det blir träningar i Malmö Arena, intervjuer och den vanliga presskonferensen från spelarhotellet.

***

Blir det den sista SM-finalen i den här formen? IFK jobbar hårt för det och de verkar ha Peter Gentzel med sig. Men alla klubbar på dam- och herrsidan ska säga sitt och det är inte alls säkert att majoriteten är lika imponerade av ett byte till bäst av fem matcher, åtminstone inte redan till nästa säsong.

***

SMHI lovar sol och 22 grader i Malmö på lördag. Allt talar för en lika skön uppladdning det här året.

/Robin