Sluttabellen, värvningarna och samtalen med Andrésson

Handbollsligan, SHE

Åååh, vad ljuvligt det känns att vara tillbaka. Varmt och kletigt, men också med en stark känsla av lust. Det är ju faktiskt på det viset att den här bloggen har legat ganska stilla sedan SM-finalen i våras. Och sedan dess har det som bekant hänt en hel del.

 • IFK har vunnit sitt fjärde raka guld.
 • Man har värvat det spanska löftet Marc Canellas (och Alfred Ehn).
 • Nikolas Larsson har gått och blivit europeisk handbollspamp.
 • Vi har blivit en handbollsblogg fattigare.
 • SM-finalerna har bytt utseende.
 • Final Four har spelats och gruppspelet till nästa säsong har lottats.
 • Kristján Andrésson har blivit klar för Rhein-Neckar Löwen.
 • Spelschemat till Handbollsligan och SHE har blivit klart.
 • IFK har fått en ny marknadschef.
 • Beachhandbollen har kommit och gått.
 • Bästa värvningarna har redan listats.
 • KHK har lottats in i den ganska svala Challenge Cup….
 • …och man har dessutom gjort klart med sju nya spelare.

Och det är ändå bara saker som berör vår handbollshörna i nordöstra Skåne. Jag vet till exempel också att Flinck bevakade VM, gick på semester och stämplade ut från all idrottsbevakning – bara för att några dagar senare synas på en pressläktare i tennisens Båstad. Han är så himla klåfingrig när det kommer till idrott, Flinck.

***

  Handbollspampen Nikolas Larsson var det ja. Nu är han alltså ordförande i det nybildade organet European League Board. PLUS att han, som en av sex personer, är nybliven medlem i Professional Handball Board. Det finns kommittéer till förbannelse inom och i anslutning till EHF, men European League Board har den ganska logiska funktionen att tillhandahålla ligornas intresse gentemot EHF.

  Vad Professional Handball Boards faktiska uppdrag går ut på är mer luddigt. Enligt EHF är det en grupp som representerar ”intressenter, inklusive federationer, klubbar, ligor och spelare inom EHF-strukturen”.

  Hur som helst två prestigefyllda uppdrag som väl får bli ett bevis på att Nikolas har gjort ett bra jobb – och tagit plats! – när han har representerat IFK Kristianstad i europeiska sammanhang.

  Den 1 september slutar han officiellt som klubbchef i IFK och ersätts då med den nye kommersiella chefen Adam Tell. Om honom vet jag egentligen än så länge bara att han är från Laholm, bor i Öllsjö, har tagit fram klädmärket Dcore och att han är tillsammans med en storasyster till en av mina barndomskompisar.

  ***

  Försäsongerna är fortfarande i sin linda och innan träningsmatcherna dragit igång är det egentligen omöjligt att veta vad lagens nyförvärv går för. Det hindrade förstås inte oss från att lista de tio bästa värvningarna i Handbollsligan, med brasklappen ”eller åtminstone de som vi tror kommer att bli mest spännande att se”.

  Vi placerade Marc Canellas i topp. Ett framtidsnamn som landslagsdebuterat i en stark handbollsnation som Spanien, som har gjort starka insatser i EHF-cupen och som spelar på en position där man ska styra och ställa och ta plats. Sedan listan publicerades har vi dessutom fått se Canellas i en match som IFK förlorade mot Flensburg. Där höll spanjoren en låg profil, men jag hade blivit mer överraskad om han hade varit en av spelarna som stack ut.

  Listan i övrigt såg ut så här:

  2) Fredrik Petersen, från HK Malmö till IFK Ystad.

  3) Mario Lipovac, från IFK Kristianstad till Ystads IF.

  4) Teitur Örn Einarsson, från Selfoss till IFK Kristianstad.

  5) Nils Pettersson, från Hammarby till HK Malmö.

  6) Richard Hanisch, från Elverum till IFK Skövde.

  7) Anton Halén, från Göppingen till IFK Kristianstad.

  8) Markus Sjöbrink, från Eskilstuna Guif till Lugi.

  9) Alfred Ehn, från IFK Skövde till IFK Kristianstad.

  Bubblare: Hampus Olsson (från HIF Karlskrona till HK Malmö), Christoffer Brännberger (från Kadetten Shaffhausen till IK Sävehof), Tomas Reznicek (från Budakalasz till HIF Karlskrona), Emil Hansson (från Ystads IF till IFK Kristianstad), Viktor Rhodin (från IK Sävehof till Önnered), Anton Hagvall (från IK Sävehof till Lugi).

  Hade jag fått göra om listan här och nu hade jag nog försökt peta in Malmös nye målvakt Robin Paulsen Haug, som ju kom med i all star-laget på U20-EM. Norska målvakter är inte att underskatta.

  ”Klart att det bara är spelare med IFK-anknytning på listan”, är en vanlig synpunkt. Och visst, IFK har fyra av sina nyförvärv på topp tio, så faktan stämmer. Men det går ju knappt att undvika med tanke på att IFK är det bästa laget och har de största resurserna att värva bra spelare.

  ***

  Och apropå spelare som stack ut i mötet med Flensburg. Teitur Einarsson utstrålar en slags självklarhet och det ser åtminstone ut som att han har det överlägset bästa självförtroendet på planen. Det är inte direkt någon Albin Lagergren vi har att göra med. Jag är mer inne på att det är hans totala motsats. Teitur skjuter hårt och oväntat. Det kommer att smälla, men det kommer inte alltid att bli särskilt bra.

  Av de andra nyförvärven hade jag egentligen minst förväntningar på Adam Nyfjäll, men jag får nog tillstå att han var en av få som överraskade positivt. För så många glädjeämnen var det inte tal om i övrigt.

  ***

  IFK har börjat sondera terrängen efter en ersättare till Ola Lindgren. Samtalen med Kristján Andrésson – innan förbundskaptenen blev klar för RNL – var kanske bara en framtidskoll, men man behöver inte vara indian för att se tecken i skyn. Lindgrens kontrakt går ut efter säsongen om man inte väljer att utnyttja optionen på ytterligare en säsong. Men själv tror jag att det här blir hans sista säsong i IFK.

  ***

  Jag noterade att Flinck tippade Handbollsligans sluttabell redan i slutet av maj. Jag vill inte vara sämre.

  1. IFK Kristianstad
  2. HK Malmö
  3. Lugi
  4. Ystads IF
  5. Alingsås
  6. Sävehof
  7. IFK Skövde
  8. Eskilstuna Guif
   ——————
  9. Redbergslid
  10. AIK
   ——————
  11. Hammarby
  12. IFK Ystad
  13. Karlskrona
  14. Önnered

  ***

  Vad Kristianstad HK går för lär vi få en bättre bild av efter dubbelmötet med H65 på torsdag och lördag. Matchen med Köpenhamn borde kanske inte ha spelats. KHK saknade spelare i massor och blev fullständigt söndersprunget. Men efter många om och men har man fått ihop en trupp som åtminstone ska ta sig till slutspel på ett säkert sätt.

  Nora Persson från H43 är en sån där värvning som man skulle vilja se mer av. En skolad målvakt som tog guld på USM och som inte är en chansning på samma sätt som flera av KHK:s utländska spelare varit de senaste åren. Andrea Jakobsen har jag bara sett på träning, men skottet har hon i alla fall. Nu ska vi bara vänta och se hur hon använder det också. KHK:s möte med H65 på torsdag startar klockan 18.00. Det kan absolut vara värt en titt.

  /Robin