Tidslinjen, Januariröran™ och äntligen en presskonferens

Handbollsligan

På torsdag är det så dags. Ljubomir Vranjes kommer presenteras som ny IFK-tränare och en minst sagt stökig månad är över. Det har hänt mycket på kort tid. Så mycket att man snabbt glömmer. En snabbt återblick på ”höjdpunkterna” från december/januari:

28 december: Kvällsposten är först med uppgifterna om att Ljubomir Vranjes ska efterträda Ola Lindgren när denne slutar. Kristianstadsbladet fyller på med egna källor som bekräftar uppgifterna och att det rör sig om ett treårskontrakt. Vranjes kommer bli IFK:s dyraste tränare någonsin. Vid sin sida får han Björn Sätherström.

28 december: Senare samma kväll vinner IFK mot IFK Ystad och en ovetande Ola Lindgren har då hunnit läsa om Vranjes-uppgifterna. ”Jag vet ingenting. Jag har åtminstone inte pratat med IFK och inte fått några som helst hintar om vilken väg de tänker gå”, säger Ola. Sportchefen Jesper Larsson är på plats i Ystad, men håller enligt uppgift låg profil.

  9 januari: Efter någon veckas tystnad bekräftar Ola Lindgren för Kristianstadsbladet att han kommer lämna IFK efter säsongen. ”Det kommer att bli så att jag lämnar. Sedan är det ett tråkigt sätt att få reda på det när det står i tidningarna och att en av de tilltänkta tränarna ringer”, säger han. Sportchefen Jesper Larsson menar däremot att ingenting är bestämt. ”Det är inte klart att han lämnar”, säger han. Den något motsägelsefulla nyheten får stor spridning i riksmedia.

  14 januari: Efter ett nytt möte mellan Ola Lindgren och Jesper Larsson, som lär ha varit det sista mellan de gamla kompisarna, hintar Lindgren om att hans tid i klubben kan ta slut snabbare än vad som tidigare sagts. Samtidigt planeras ännu ett möte, den här gången mellan Lindgren och ordförande Johan Cosmo.

  15 januari: Efter det inbokade mötet meddelar ordföranden Johan Cosmo att Ola Lindgren slutar i IFK efter säsongen. Något som också publiceras på IFK:s hemsida.

  ”N-u är vi överens och då väljer vi också att berätta att Ola slutar efter den här säsongen”, säger Cosmo i ett uttalande han senare menar har misstolkats. Ola Lindgren själv vill inte kommentera någonting alls.

  23 januari: Här börjar det bli förvirrande. Kvällsposten presenterar nya uppgifter som bekräftar Ola Lindgrens tidigare hint om att han är på väg att lämna mitt under säsongen. Lindgren själv vill inte kommentera någonting alls, medan ordförande Cosmo menar att klubben aldrig sagt att Lindgren skulle stanna säsongen ut.

  24 januari: IFK går själva ut med nyheten att Ola Lindgren lämnar klubben direkt. Den här gången är beskeden glasklara.

  Några detaljer om mötena mellan klubben och Ola Lindgren vill ingen av parterna gå ut med, mer än att Lindgren säger att ”Johan Cosmo ska ha en eloge för de samtal vi har haft”.

  29 januari: Dagens datum. IFK meddelar att det blir presskonferens på torsdag, där en ny tränare kommer att presenteras. Tills vidare är det Uffe Larsson och Lasse Olsson som håller i trådarna.

  ***

  Det har varit mycket att hålla reda på. Men vi får i alla fall avsluta med att gå på presskonferens. Bara en sån sak. Senast det hände var när Lars Möller Madsen presenterades i december 2010. Då satt Claus Kjeldgaard med som tolk på presskonferensen och berättade att han äntligen fick chansen att spela med sin idol. Det var tider.

  ***

  När det gäller nutid är det fortfarande något oklart exakt när firma Vranjes/Sätherström kommer att få en aktiv roll i IFK. De har kvar boende i Ungern, men åtminstone Vranjes ska vara fri att starta arbetet i IFK efter alla kontraktsturer med Veszprem. Övriga detaljer får vi vänta tålmodigt på fram till torsdag, men jag skulle inte bli förvånad om det blir ytterligare några matcher på bänken för Uffe Larsson och Lasse Olsson.

  Det har varit många upprörda miner på sociala medier efter Ola Lindgrens avsked. Alla, inklusive jag själv, verkar rörande överens om att det blev ett ovärdigt slut för klubbens störste tränare genom tiderna. Så är det. Lindgren valde sin egen värdighet framför chans på ett nytt SM-guld och en stor avtackningsfest. Han ville inte vara med längre när han visste att framtiden tillhörde Ljubomir Vranjes. Det var hans eget val. Sen att IFK borde ha rett ut den här soppan på ett mer smidigt sätt är enkelt att konstatera. Några raka rör har det inte varit. Men i slutändan, när krutröken ha lagt sig och Vranjes har presenterats, så tror jag att de flesta köper BESLUTET från klubben. Och när Ola har tackats av någon gång i framtiden kommer Januariröran™ att falla i glömska.

  /Robin