Blogg

Tippandet, podden och ovissheten

Sommaren är över. Winter is coming. IFK Kristianstad har genrepat utan att någon här hemma vet hur bra årets version egentligen är. Vi vet mer än vi gjorde vid samma tidpunkt i fjol – stora delar av laget är trots allt kvar – men frånsett Flensburg-mötet tidigare i somras har IFK ännu inte visat upp sig på svensk mark. Det gör att fredagens premiär mot Karlskrona ändå har ett visst spänningsmoment i sig.

I övrigt får man ändå säga att det finns en överhängande risk att spänningen uteblir i årets grundserie. IFK hinner spela fyra matcher innan den största konkurrenten om seriesegern (Sävehof) spelar sin premiär. Att IFK därför kommer att leda serien från första till sista match känns därför ganska sannolikt. Nu skiljer det 14 dagar mellan de båda förväntade topplagens premiärer, och vem ska man då skylla detta på? Gentzel? Superdatorn? Nikolas Larsson? Henrik Mäkinen? Ralf Lundberg? Tvillingarna Gomér? Äh, det är väl som det måste vara när IFK spelar Champions League och SM-finalen är tidigarelagd.

***

I Tyskland är Bundesliga redan igång och av många som fick en flygande start på säsongen var Kristian Björnsen en av dem. Jag vet att många gärna vill ha fler uppföljningar på hur det går för de gamla IFK-spelarna i deras nya klubbar och vi ska försöka bli bättre på det under den här säsongen.

***

Upptaktsträffen den 4 september kommer både jag och min poddkollega Flinck tyvärr att missa. Flinck på grund av att han jobbar överallt hela tiden och jag själv för att jag är på semester. Det är ungefär så vår arbetsfördelning ser ut. Men podden kommer tillbaka någon gång i mitten av september.

Med tanke på att jag själv missar alla andras tips på plats i Malmö är det lika bra att jag slänger ut mitt eget här och nu.

 1. IFK Kristianstad
 2. IK Sävehof
 3. Ystads IF
 4. HK Malmö
 5. Alingsås
 6. Lugi
 7. Redbergslid
 8. Eskilstuna Guif
  ——————
 9. Hammarby
 10. IFK Skövde
  ——————
 11. Ricoh
 12. OV Helsingborg
 13. HIF Karlskrona
  ——————
 14. Aranäs

Sävehof har ju värvat fint och framstår så här på förhand som den stora utmanaren om guldet. Ystads IF med Jerry Hallbäck som tränare bör ju kunna innebära att man får ut maximalt av laget under längre perioder än under de senaste säsongerna. Ystad hotade redan i fjol och där har vi ett annat potentiellt finallag framåt vårkanten. Malmö, om de får hålla sig skadefria, är inte heller en oäven finalutmanare. Alingsås har roterat friskt i truppen och lär väl behöva lite tid innan tryggheten finns där, men det går inte att räkna ut dem heller från en finaldiskussion.

I det stora hela är känslan att de fem lagen i topp sticker ut med kvalitéer som de andra saknar. Där bakom är det upplagt för en härlig kamp om slutspelsplatserna med Lugi som ett säkrare kort än RIK, Guif och Hammarby (på nytt lite av en dark horse).

I botten överraskade Aranäs i fjol, men den här gången blir det nog svårare. De lär få kriga om kvalplatsen tillsammans med främst Karlskrona och Helsingborg.

***

Det var det hela för nu. I veckan börjar vi räkna ner inför premiären på fredag. Det blir gött att komma igång.

/Robin