Toppstriden, sportchefens uppmärksammade C More-intervju och bråket efteråt

Handbollsligan

Det är mars och Handbollsligans avslutning är här. Tabellen har sina ljuspunkter, även om mycket redan i praktiken är klart. Som att Varberg åker ur, som att Eskilstuna Guif, Önnered och OV Helsingborg får kvala och som att Hallby halvt sensationellt faktiskt slipper kval som nykomling. Redbergslid har fortfarande lite häng på en slutspelsplats, men jag kan inte se att Lugi – som har Varberg, RIK, Guif och Alingsås kvar att möta – släpper den platsen.

Kvar i spänningsväg är då topp fyra-placeringarna. Att det blir Malmö, Alingsås, IFK Kristianstad och IFK Skövde som tar de platserna utgår jag från. Men i vilken ordning de hamnar är både ovisst inför avslutningen och betydelsefullt inför slutspelet. Att vinna serien är kanon, det ger ju alla tänkbara fördelar både kortsiktigt och långsiktigt, med prispengar, Europaplats, hemmaplansfördel och förmånen att vara förstaväljare. Det är den platsen alla vill ha och som fortfarande Malmö, Alingsås och IFK har chansen att ta. Och i den kampen spelar Sävehof en helt avgörande roll.

Malmö har matchboll, så är det. De är fem poäng före både Alingsås och IFK, med det viktiga tillägget att båda utmanarna har en match mindre spelad. Men topplagens spelschema skulle kunna göra avslutningen mer rafflande än den ser ut här och nu. Vi tar en titt.

  HK Malmö, 47 poäng (+118)
  Kvar att möta: Alingsås (h), Hallby (h), Sävehof (b).

  Alingsås HK, 42 poäng (+96)
  Kvar att möta: OV Helsingborg (h), HK Malmö (b), IFK Ystad (h), Lugi (b).

  IFK Kristianstad, 42 poäng (+90)
  Kvar att möta: Hallby (b), Sävehof (h), Önnered (h), IFK Skövde (b).

  IFK Skövde, 40 poäng, (+75)
  Kvar att möta: Sävehof (b), Önnered (h), Ystads IF (b), IFK Kristianstad (h).

  Tre av de fyra topplagen har alltså kvar att möta Sävehof och resultatet i de matcherna ska man nog hålla ett extra öga på, för de kan avgöra mycket. Faktiskt allt ifrån vilket lag som vinner serien till vilket som blir fyra. Och Sävehof kan göra lite vad som helst känns det som. De slog IFK hemma, sedan förlorade de mot Ystads IF i matchen därpå. Sävehof avgör på ett sätt själva, genom sina egna insatser, vilka man får möta i kvartsfinalen. För vi kan nog utgå från att inget av topp tre-lagen aktivt kommer att välja Sävehof, utan den lotten faller på tabellfyran.

  Mycket talar i nuläget för att det blir Skövde, men skulle de gå och vinna borta mot Sävehof redan i morgon får vi nog vänta med att slå fast den saken, kanske ända fram tills efter den sista matchen mot Kristianstad är spelad.

  Roligast för spänningen hade varit om Alingsås bortabesegrar Malmö på måndag och därmed öppnar upp toppstriden på allvar. Då kan vi mycket väl få en slutomgång där tre lag på förhand kan vinna serien. Och där Malmö då möter Sävehof, Kristianstad har Skövde och Alingsås har slutspelsjagande Lugi på bortaplan.

  ***

  IFK:s möte med Alingsås var på alla sätt en härlig handbollsmatch, med allt ifrån inramning till anfallsglada lag. Jag skrev mer om den matchen HÄR, men det som inte fick utrymme då var uppmärksamheten kring C Mores halvtidsintervju med sportchefen Jesper Larsson. Studioankare Patrik Westberg och expert Charlie Sjöstrand ställde frågor om de misslyckade nyförvärven och man kan väl säga att stämningen var stressad och pressad. Dels för att tiden var knapp och dels för att sportchefen inte verkade riktigt medveten om vilken bombmatta av frågor han hade vandrat rakt in i.

  I Avkast-podden följde Charlie Sjöstrand upp intervjun med lite bakom kulisserna-snack. Han sa bland annat att var en stressad situation på grund av tidsbrist (reklam, höjdpunkter, med mera) och nämnde också att Jesper Larsson blev ordentligt sur efteråt. Det gjorde åtminstone mig lite intresserad, så jag frågade ”Jeppe” om hans bild av vad det egentligen var som hände.

  Han hade, till att börja med, inte lyssnat på Avkast-podden och hade inga större planer på att göra det heller. Han medgav visserligen att han var irriterad, men i övrigt bjöd han inte på så mycket.

  – Det är mellan mig och Patrik (Westberg). Vi är överens om att vi borde ha gjort det annorlunda, sa ”Jeppe”.
  Hur då menar du?
  – Det är utrett, så det är inget jag kommer prata mer om.
  Handlade det om frågorna du fick?
  – Nej, det var inte det, utan kanske mer hur man la upp det totalt. Frågorna jag fick har jag svarat på massor med gånger.

  Som publik tyckte jag inte att det var något större fel på upplägget. Att det inte blir några längre resonemang i en halvtidsstudio är ingen nyhet. Så har det fungerat ganska länge nu i de reklamfinansierade tv-sändningarna. Det i sig borde inte göra Jesper Larsson särskilt upprörd. Nu vet jag ju inte exakt vad det bråkades om, men från min position var det kritiska frågor i en stressig situation där ”Jeppe” försökte ge långa svar och tiden försvann. Varken mer eller mindre.

  IFK borde se det som en styrka att klubben fortfarande engagerar på en nivå där det diskuteras värvningar och ställs kritiska frågor i så breda sammanhang som en studiosändning i Sportkanalen. Den dagen riksmedia slutar bry sig om IFK:s lyckade och misslyckade värvningar skulle vara en dålig dag för klubben. Jag har fortfarande inte sett någon annan tränare eller sportchef grillas så hårt (och i de flesta fall bra) i C More som Ljubomir Vranjes och Jesper Larsson har gjort den här säsongen och det finns så klart en anledning till det. IFK är fortfarande den klubb som engagerar mest, ibland på gott och ibland på ont.

  Sävehofs sportchef Emil Berggren var till exempel med i den nämnda Avkast-podden och man kan väl inte påstå att han fick några större stresspåslag av frågorna, även om det fortfarande är så att Sävehof som regerande svenska mästare bara ligger sexa i tabellen. Men så är kraven inte lika höga i Sävehof. Engagemanget inte lika stort. Att de ligger sexa är en axelryckning mot vad det hade varit om IFK varit i deras situation. Och i det stora sammanhanget ska IFK bara vara tacksamma för det.

  /Robin