Trötta Fahlgren, pigga Stockenberg och domarvännen Zuta

Champions League, Handbollsligan

Jag tyckte att Patrik Westberg sa det bra när han förklarade upplägget för upptaktsträffen:

”Vi börjar med laget som tippats sist av tränarna, innan vi som vanligt avslutar med IFK Kristianstad.”

Med bara ett par dagar kvar till premiären är alla så rörande överens om att IFK kommer att vinna grundserien – och guldet – att det knappt är lönt att redovisa de olika tipsen. Än mindre hålla på spänningen om vilka tränarna tippat som tabelletta. Själv sticker jag inte ut på något sätt, jag delar så klart uppfattningen att IFK kommer att vinna både grundserie och guld. Den här gången handlar det heller inte bara om hur IFK:s lagbygge ser ut – det finns ju faktiskt rätt många frågetecken – utan om att de farligaste konkurrenterna i alla fall inte ser starkare ut än förra säsongen. Och de som trots allt ser något bättre ut var redan från början för långt efter.

  Som Ystads IF. Eller Lugi. Inte nödvändigtvis sämre än i fjol, jag tycker att båda lagen ser bättre ut, men avståndet till IFK är fortfarande för stort. Allt detta sagt med vetskapen att finalspelet nu avgörs i bäst av fem matcher. Och Malmö, med en något sämre trupp på pappret, kanske aldrig kommer närmare ett guld än vad man var förra säsongen.

  Nu innebär allt det här inte att jag ser mindre fram emot att säsongen drar igång. Själv är jag pappaledig hela hösten och kommer inte följa spektaklet på lika nära håll, men det finns väldigt mycket för oss vanliga tv-tittare att vara nyfikna på. Till att börja med i IFK Kristianstad. Ola Lindgren la in en brasklapp om Marc Canellas, att spanjoren behöver tid för att hitta sin roll i spelet. Samma sak med den spritt språngande skjutgalne Teitur Einarsson. Hur hög är egentligen lagets högstanivå och hur låg är lägstanivån? Är man redo till den enormt viktiga Champions League-premiären mot Meshkov Brest? När allt stämmer, är IFK kanske till och med bättre än i fjol?  Och hur ofta kommer allt egentligen att stämma? 40 insläppta mål mot danska GOG i genrepet skrämmer inte särskilt många.

  Alla är inte lika nyfikna. Ola Lindgren var skarp och vinklad när han sa att folk lämnar tillbaka sina årskort för att det inte är tillräckligt intressant att se IFK i Handbollsligan. Lika mycket en ironisk passning till publiken, som en slags bittert uppgiven och realistisk syn på läget. Jag hade väl egentligen förväntat mig att säsongskorten skulle minska mer än vad de gjorde, det är ju trots allt knappa 3500 som planerar att ta sig till Kristianstad Arena regelbundet. Och det tror jag att IFK kan tacka silly season för. Jag har varit inne på det tidigare, men samtidigt som Lindgren gärna vill behålla samma trupp i flera säsonger, tror jag att det gynnar intresset att det förnyas och kommer in nya ansikten inför varje säsong. Hur stora favoriter IFK än är så gör det att laget och varje ny säsong känns fräsch.

  ***

  Upptaktsträffen i övrigt var småputtrig och trevlig. Nu hade Cmore glömt att dagen innehöll en paus och att det gällde att få upp livesändningen även efter lunch. Det innebar att tv-tittare som jag själv missade vad både Mikael Franzén och Tomas Axnér hade att komma med. Lite synd. Jag hade gärna sett den nye experten Charlie Sjöstrand göra debut redan i dag och saknade väl lite åsikter från Jennie Linell, men då är vi mer inne på detaljnivå. Axnér och Oscar Carlén har som bekant tvingats sluta på Cmore och TV4. Det kunde ni läsa i Kristianstadsbladet under beachhandbollen i somras, men missade ni det då så avslöjade Kvällsposten det på nytt i slutet av förra veckan.

  Jag gillade också…

  …Karlskronatränaren Robert ”Knirr” Anderssons enorma, tatuerade armar. Han såg respektingivande ut. Det – och väldigt mycket annat – lär Karlskrona behöva om man ska klara sig kvar.

  …AIK:s insikt att publiken inte kommer bara för att man byter matchtröja.

  …att Kenneth Andersson på frågan om vem som var klubbens bästa nyförvärv sa Marcus Cleverly. När Fredrik Petersen satt precis bredvid.

  …Hammarbys tränarduo Erik Larholm och Patrik Fahlgren. Särskilt den senares trötta och nästan sömniga svar med glimten i ögat. Det är jobbigt att vara tränare, menade Fahlgren, särskilt när han själv är morgontrött och Larholm är en morgonmänniska. ”Vi brukar träffas vid lunch och gå igenom lite saker”, sa Fahlgren. Duon sa också att Hammarby varken ska spela ett offensivt eller defensivt försvar. Eller om de menade att man ska spela BÅDE offensivt och defensivt. Det verkade himla hemligt, så pass hemligt att jag blev nyfiken på hur det egentligen kommer se ut.

  …Guif-målvakten Adam Krantz mustasch och blev även imponerad över tränaren Janne Ekmans väldigt långa och monotona meningar utan andningspaus.

  …RIK-tränaren Jasmin Zutas utläggning om kommunikationen och samarbetet med domarna. ”De bjuder in till träffar, men bara 3 av 14 klubbar anmäler sig”, sa han och satte också fingret på det totala ointresset som verkar finnas kring att faktiskt hjälpa domarna att hjälpa lagen. Jag tror till exempel fortfarande inte att majoriteten av spelarna eller tränarna verkligen kan eller har brytt sig om att sätta sig in i alla nya regler som införts de senaste åren. Det hade de nog tjänat på att göra.

  …det märkliga i att Leo Larsson alltid verkar hamna på pallen när IFK internt utser ”Årets islänning”. Min kollega Persson satte för övrigt tänderna i den vinkeln HÄR.

  …Andreas Stockenbergs ärliga och passionerade framträdande. Inte så mycket daltande och klyschor, bara rakt på sak med ett driv som gör att Sävehof i alla kommer att brinna den här säsongen. Om det räcker för att utmana i toppen återstår väl att se.

  ***

  Massor av citat från upptaktsträffen finns att hitta i Kristianstadsbladets liverapportering från dagen eller på twitterkontona från Flinck och Handbollsligan.

  ***

  Peter Gentzel fick också vara med på ett hörn. I dag gällde det Handbollsligans icke existerande avtal med SVT och Sveriges radio. Som det ser ut just nu blir det inga handbollsbilder i SVT och inga referat i radion. SEH vill ha mer pengar, SVT vill inte betala. Nåja, sådana här saker brukar ha en tendens att lösa sig i sista stund.

  ***

  Till sist kan jag meddela att handbollspodden med Flinck är på gång. Det blir en varannan vecka-lösning under min föräldraledighet. På fredag tar vi tag i den kommande säsongen. Hoppas ni fortsätter att vara med!

  ***

  Bloggen kommer också att rulla på under hösten, mer eller mindre frekvent. Om inte annat lovar jag att dyka upp så fort det uppstår domardiskussioner.

  /Robin