IFK engagerar – men gör handbollen det?

Okategoriserade

IFK Kristianstad har byggt ett lag som är favoriter till SM-guldet. De har sålt fler säsongskort än någon annan svensk klubb någonsin. Klubben växer så det knakar på ungdomssidan och fler och fler vill spela handboll i IFK Kristianstad. Så allt är väl frid och fröjd? Handbollen i nordöstra Skåne är väl hetare än någonsin?

Så kan man se det. Eller så kan man se fyra lokala handbollsföreningar som alla har dragit sig ur division III inför den kommande säsongen. Alltså: Fyra lokala klubbar inför en och samma säsong. Det borde väl knappt vara möjligt. Någonstans måste ju spelarna ta vägen. Men finns det några spelare? Senast i raden att lägga ner hela seniorverksamheten är alltså Hässleholms HF. De hade bara fem spelare i träning och enligt ordföranden Jörgen Eliasson har samarbetet med Vinslöv de senaste säsongerna inte funnits mer än på pappret. Nu har Hässleholms HF och Tollarp lagt ner sina A-lag, medan Göinge och Bromölla begärt sig ner i division IV. Den tokiga serieindelningen spelar stor roll. Långa resor avskräcker och många har valt att spela handboll i B-lag i typ Åhus, IFK och Vinslöv.

Fler och fler vill spela handboll i IFK Kristianstad? Men är det verkligen fler och fler som vill spela handboll? Tveksamt. IFK säger sig vilja stötta de lokala föreningarnas verksamhet på alla sätt de kan, men i praktiken blir handbollens lokala sandlåda bara mindre och mindre. Det ser mer och mer ut att bara bli handboll på tre fronter – i Kristianstad, Åhus och Vinslöv. Resten får kämpa för överlevnad inför varje säsong. Näsby är på gång igen och kanske kan bli att räkna med inom några år, men i övrigt känns utvecklingen rätt dyster.

Frågan är om någon egentligen bryr sig eller om det bara är IFK Kristianstad, och inte handbollen som sport, som engagerar…

Och nu pratar jag alltså herrhandboll. På damsidan ser det väl egentligen bättre ut än på länge med Kristianstad Handboll som givet flaggskepp. Det ska bli utomordentligt roligt att sätta sig in lite mer i damhandbollen under säsongen.

***

De flesta lagen har format sin trupper, men än är vi inte redo att spika igen Silly Season-listan (som ni hittar HÄR). Har vi missat något? Mejla robin.nilsson@kristianstadsbladet.se eller skriv till @rutte på twitter om ni har tips på klara övergångar eller rykten.

***

Fyra lag har försvunnit från division III-handbollen samtidigt som Vinslöv och Åhus tävlar i vem som först tar sig till allsvenskan. Själv tror jag inte att något av lagen klarar det i år heller, men det hade behövts. Då hade vi kanske fått behålla spelare av typen Johan Persson, Robin Håkansson, Linus Nilsson, Erik Gannby, Björn Skoglund med flera i trakterna och på så vis fått trupperna att spilla över ner i de lägre divisionerna. Med tanke på IFK Kristianstads nya maktposition är det egentligen heltokigt att inte kunna erbjuda allsvensk handboll i regionen.

***

Men det finns kanske en lösning på det vikande handbollsintresset ute i byarna. På P4 Sörmlands handbollsblogg har den outtröttlige Jarmo Mänty lagt grunderna för en helt ny sorts handboll: Jarmohandboll. Jag tycker det låter lovande och i höst kommer den här bloggen att spåna på ett komplement. En nordostskånsk reformering av handbollen kan man säga. En handboll helt utan kantspelare. De står ju ändå bara och fryser ute i hörnen. Jag ber att få återkomma i ämnet.

***

Det svenska handbollförbundet har haft årsmöte och uttrycker för första gången stöd till satsningen mot en proffsliga till säsongen 16/17. Hur förbundet stöttar eller arbetar mot denna målsättning framgår inte, men det känns i någon mån ändå positivt att de tagit ställning. Alltihop ingår i en slags ny ”Vision 2017” – ett namn som ju ger oss rysningar. Men förbundet slår på stora trumman:

”Visionen är att Svensk Handboll skall fortsätta att vara i världsklass – i allt de gör.”

Då så.

***

Hur som helst går vi mot en synnerligen intressant höst. Bland godbitarna finns handbollsnedräkning, TV-projekt av olika slag, och så klart direktsända matcher från elitserien. Fullt ös, precis som det ska vara.

/Robin