Uppehåll, näsor mot mål, och Lugi 2014-modellen

Elitserien

5kungar

”Omöjliga segern”. 19 tekniska fel. Då ska det inte gå att vinna handbollsmatcher. Bara det faktumet att man lyckas med det är värt fem kungar. Sedan hjälper det förstås att den första semifinalen inte direkt var en lysande handbollsmatch åt något håll. Markus Olsson var bra och visar att han aldrig kan släppas lös nära frikastlinjen. Anton Lindskog var tillbaka i gott slag och satte fem av fem. Men fem kungar? Nej, det skulle jag inte vilja säga. Det betyget går snarare till segern i sig, den som man aldrig skulle ha fått om motståndet hade varit av Lugi 2014-modell. Känslan är nämligen att Ystad inte riktigt är av samma kaliber som Lugi var i fjol.

4kungar

    Dahls nya revansch. Han har blivit kritiserad, närmast hånad, när man pratat med supportrar och tyckare. Därför har det känts som en revansch varje gång Magnus Dahl har spelat bra. Och som av en händelse har han varit väldigt bra just i båda mötena med Ystad sedan han kom. Just i kväll var det förvisso inte speciellt svårt att vinna målvaktsmatchen, men hans insats har ett större värde än så. Om IFK ska hela vägen till finalen och guldet krävs det att Dahl också hittar självförtroendet. Det är han på god väg att göra.

    3kungar

    Uppehållet. Verkligen? Tre kungar för något som bara får luften i slutspelsballongen att sippra ut? ”Katastrof”, tyckte Anton Lindskog om tajmingen och jag är beredd att hålla med. Det finns ingen idealisk tidpunkt för tolv dagars landslagsuppehåll under en slutspelsvår, men det hade åtminstone känts bättre mellan en kvarts- och semifinal. Nåväl, tre kungar blir det ändå eftersom båda lagens företrädare tycks gilla den extra vilan. Ola Lindgren tyckte att IFK behövde det och Thimmy Andersson i sportteamet sa som på beställning: ”Det gynnar oss”. Ystad håller nog inte riktigt med. Lukas Nilsson ska visserligen träna med landslaget, men inte spela match som flera av IFK:s nyckelspelare ska göra.

    2kungar

    Cederholm. Andreas Cederholms första halvlek måste vara en av hans sämre i IFK-tröjan. Allt som kunde gå fel gick verkligen fel. Men eftersom Albin Lagergren stukat foten på senaste träningen fick ”Ceder” vara så vänlig att fortsätta spela. Det gick inget vidare långa stunder, men han vägrade vika ner sig och jobbade sig till slut upp till ett godkänt betyg. Det betyder två kungar.

    1kung

    YIF-målvakterna. Målvaktsmatchen var nyckeln för Ystad. Då går det åt skogen om den givne ettan bara noteras för en enda räddning (utöver straffräddningen i slutet). Anders Persson måste vara bäste målvakt på banan om Ystad ska göra match av den här serien. Det var han inte nära att vara ikväll. Men målvakter är nyckfulla, insatserna varierar och i Österporthallen nästa match kan han vara rena väggen.

    ***

    Lukas Nilsson fick lite väl mycket ansvar. Han noterades för 16 avslut, fler än alla andra niometersspelare tillsammans.
    – Det var inte många näsor mot målet i vårt lag i dag, sa Lukas efter matchen.

    ***

    Sportbladets Johan Flinck intervjuades av Södra Kurvan och Hans Banke före matchen. Några hundra törstiga IFK-fans befolkade norra baren. Ja, och så vi hobbyjournalister som stod och lurkade längst bak förstås.

    ***

    Damerna i Kristianstad HK får klara sig utan nyckelspelaren Martina Crhova i början av nästa säsong. Tjeckiskan är nämligen gravid och beräknas inte vara tillbaka i spel förrän januari-februari.

    ***

    Ola Lindgren och Staffan Olsson kör vidare som förbundskaptener fram till sommaren 2017. Alltså ett helt år efter eventuellt OS-deltagande. Den såg man inte komma. Sommaren 2017 är för övrigt också då Lindgrens kontrakt med IFK går ut.

    ***

    Och på tal om landslaget. IFK:s kommande högernia Marcus Dahlin konkurrerar med IFK:s nuvarande högernia Andreas Cederholm när landslaget ska spela EM-kval. Dahlin kallades in när Magnus Persson tvingades tacka nej på grund av skada.

    ***

    Skrev krönika efter första semifinalen också. Den kör vi här:

    Ystad ställde upp sina blåvita Braveheart-krigare, gav bollen till Lukas Nilsson och hoppades på det bästa. Men hemma i Colosseum ska det förstås till mycket mer för att rubba de brandgula gladiatorerna. Och frågan är om Ystad har de vapnen. Jag tvivlar.

    Det fanns mycket som var bra i IFK den här kvällen. Anton Lindskog såg till att publiken kunde välkomna tillbaka linjespelet. Christian O´Sullivan vispade in handledsskott och hittade samarbeten han inte ens varit i närheten av under ångestmötena med Hammarby. Och både Jonathan Stenbäcken och Markus Olsson visade att det trots allt finns axlar för IFK att luta sig mot framöver.
    Ändå hade Ola Lindgren mage att vara missnöjd efter matchen.
    Nu är IFK-tränaren inte direkt typen som gör vågen med publiken i vanliga fall heller, men just i kväll hade jag större förståelse för att han avstod. I bäst av fem matcher och med bortamöten i Österporthallen att vänta får man tillåta sig att se längre än en seger. Och då sticker 19 tekniska fel i ögonen på vilken handbollstränare som helst.
    Samtidigt ska vi komma ihåg att man som mest hade 17 tekniska fel i mötena med Hammarby – och då förlorade man. Ystad hade alltså sin chans i går kväll, men var ändå aldrig riktigt nära att ta den.

    Mycket ansvar vilade på Lukas Nilsson. För mycket. Lukas sköt totalt 16 skott, tre fler än Alexander Borgstedt (noll mål), Mikkel Ibsen (två mål) och Jacob Nygren (två mål) – tillsammans. Ystad fick igång Martin Bager hyfsat, men det räckte alltså ändå inte mot ett slarvigt hemmalag.
    Ystad kan bättre än så här, framför allt hemma i Österporthallen. Men poängen är att IFK också kan bättre.
    Mycket bättre.
    Och då var segern i går ändå komfortabel.

    Magnus Dahl fick lite oväntat starta i målet och vann målvaktsmatchen i överlägsen stil. Nu sa kanske just den segern inte särskilt mycket med tanke på att Ystads målvakter viftade med vit flagg tidigt i matchen. Utöver en sen straffräddning noterades Anders Persson för en (!) enda räddning. Ersättaren, unge junioren Andreas Björkman Myhr, var bara marginellt bättre med tre räddningar.
    Det är siffror som säger allt. Och siffror som självklart måste bli bättre om Ystad ska kunna plocka en eller två matcher på hemmaplan.
    Frågan är om ens det räcker. Alla stjärnor måste verkligen stå i Ystads linje för att man ska rå på IFK. Och jag tror inte att IFK slänger bort 19 bollar i fler matcher.
    Därför riskerar vi att bara få uppleva tre semifinalfester.
    Mycket talar för att de brandgula gladiatorerna avgör det här hemma i Colosseum nästa gång de får chansen.

    ***

    /Robin