Dessa danskar, så svaga och ändå med en klar fördel

Handbolls-EM

Ett galet EM. Dramatiken som utspelar sig redan i det inledande gruppspelet liknar inget jag tidigare sett. Inte så här tidigt i ett mästerskap. Men det gör också att Sveriges EM känns helt levande, trots förlusten i går.

  Hvor var Mikkel? Ja, säg det. Han såg i alla fall helt frånvarande ut mot Ungern. Rubriken på Ekstrabladet satte fingret på det alla undrade under matchen. Han missade fler skott än han satte, och då sköt han ändå inte särskilt mycket. Åtta skott bara, lite för att vara Mikkel Hansen. Och tre mål bara, ännu mindre för att vara Mikkel Hansen. Danmark fick alltså bara 24–24 mot Ungern – och det var med nöd och näppe. Hade Ungern gjort mål i sista anfallet hade det varit god natt och hej då även för Danmark.

  Nu börjar jag nästan mena allvar när jag skriver: Att låta Danmark spela i Malmö ser faktiskt ut att vara ett genidrag.

  Fördel Danmark. Förutom Ekstrabladet är tv2.dk en given plats att besöka under mästerskap. De var inte lika spetsiga som Ekstrabladet direkt efter matchen, utan toppade med förutsättningarna inför den sista omgången. Danmark, de allra största guldfavoriterna, har alltså inte ens avancemanget till mellanrundan i egna händer längre. Bara det helt otroligt, egentligen. Men de har verkligen inte varit bra. I kväll var de till och med långt mycket sämre än mot Island i lördags.

  Trots det skulle jag säga att det ändå är klar fördel Danmark inför den sista omgången. Så länge man besegrar Ryssland med minst två mål, så måste Ungern ta poäng mot Island för att ta sig vidare på Danmarks bekostnad. Samtidigt är Island redan klara, men vill så klart gå vidare med två poäng – och då har man inte råd att tappa poäng mot Ungern. Det talar för ett heltaggad Island och att Danmark därmed turligt går vidare.

  Skulle däremot Danmark bara vinna med en boll, samtidigt som Ungern bara förlorar med en boll mot Island kan det bli klurigt. Då måste vi börja titta på gjorda mål. Och skulle Ungern göra fyra mål mer än Danmark i den sista matchen skulle det kunna leda hela vägen till lottning. Men det är ju mest sådana scenarier som vi i media alltid varnar för och skriver om, men som aldrig egentligen inträffar.

  Mellanrundan. Den blir fantastiskt oavsett. Norge förmodligen vidare med två poäng och klar favorit om vi utgår från att de slår Portugal i morgon. Men där bakom känns det helt öppet. Så här skulle tabellen kunna se ut innan vi drar igång på fredag, om resten av resultaten går som väntat.

  Norge, 2 poäng.
  Slovenien, 2.
  Island, 2.
  Sverige, 0.
  Danmark, 0.
  Portugal, 0.

  Vidöppet.

  ***

  Grupp A och grupp C har vi inte skrivit mycket om i den här bloggen, men de är faktiskt färdigspelade nu. Helt utan skrällar, så där nöjer jag mig med en simpel resultatrapportering.

  /Robin