Det danska superfiaskot, arrangörernas Whatsapp-grupp och nu hänger allt på Sverige

Handbolls-EM

I gårdagens Viasat-studio pratade man lite inför kvällens händelser i Malmö. Martin Frändesjö sa något i stil med: ”Jag förstår inte varför så många tror att Danmark kommer att lösa det här ändå. Jag tror att Ungern blir livsfarligt mot Island”.  Jag minns det så oerhört väl.

Ja, nu var det i och för sig igår det skedde, men ge mig en chans att slutföra.

Jag satt med benen i kors, hade just skickat den sista printsidan till tryckeriet och stoppade in en ny snus, trots att den jag spottade ut var max fem minuter gammal. Jag delar med mig av det här för att dessa två händelser sammankopplade skapade ett plötsligt själväckel. Här hade jag bara dagen innan suttit och skrivit att det är klar fördel Danmark i kampen om en plats i mellanrundan, men så tror Frändesjö stenhårt på Ungern. Inte ens jag själv tror ju mer på mig själv än på Frändesjö. Och samtidigt är jag så dum att jag kastar en fullt duglig snusprilla som knappt hunnit börja verka. Plus att mitt fantasylag på Holdet som vanligt går åt skogen. Det var några dåliga minuter där på jobbet i går kväll.

  I kväll, när jag är på topp igen, kan jag bara ge Frändesjö beröm. Han var en av få som såg det här framför sig. För inte ens när Danmark fortfarande var segerlösa efter två matcher kunde jag eller folk i allmänhet tro att det skulle sluta så här. Att Danmark OCKSÅ skulle åka ut. Det hade varit en skräll om de inte gått till semifinal, men att de åker ut i det första gruppspelet är närmast att beskriva som en chock. Och tänk då känslorna i Danmark. Det här är ett fiasko vi aldrig tidigare har sett. Det är omöjligt att hävda att det finns något som matchar, för det kan liksom inte bli sämre. Danmark var en ENORM guldfavorit, är regerande världsmästare och olympiska mästare och spelade på ”hemmaplan” i Malmö från gruppspel och genom hela mellanrundan. Visst, på förhand var det en svår mellanrunda man hade framför sig, men nu kom man alltså inte ens dit.

  Det är så uselt att att – och att jag kan knappt tro att jag är på väg att skriva det här – inte ens Nikolaj Jacobsen kan sitta säkert.

  ***

  Vilket EM. Danmark ute. Frankrike ute. Och Sverige illa ute.

  Idrott är härligt.

  ***

  Jag ger mig på kungarna.

  Mikler. Bättre och bättre dag för dag, bättre och bättre dag för dag.

  Roland Mikler var inte så bra mot Ryssland. Behövde inte vara så bra. Han var bättre mot Danmark. Räckte för en poäng. Och han var fullständigt lysande mot Island. Det behövdes verkligen. Ungern var illa ute i första halvlek och jag trodde faktiskt att de skulle tappa matchen där. Men Mikler tog 14 skott, räddade tre straffar och sög livslusten ur Island. Eller spellusten i alla fall. Jag vet fortfarande inte om Ungern är så bra egentligen. Om de kommer kunna utmana i mellanrundan (vi får se vad Frändesjö säger). Men jag vet att om Roland Mikler är bra så spelar det ingen större roll.

  Genidraget. Nu skulle jag faktiskt kunna vara allvarlig när jag skriver det. Det var ett genidrag att låta Danmark spela i Malmö.

  Men det var det så klart inte. Och nu har det i stället slagit över åt andra hållet. Om arrangörerna alldeles nyss fick skit för att de lät danskarna ta över Malmö, så lider de just nu svårt av att Danmark inte ens kommer kunna ta över Malmö. I kväll skapas det annonser på blocket, det twittras ut reapriser på biljetter – och jag undrar: Vad ska nu hända med EM-festen i Malmö? Det finns ju fortfarande vanliga biljetter att köpa, så vad händer om danskarna uteblir? Har Sverige handbollspublik nog att ersätta den rödvita festen och skapa en gulblå? På bara ett par dagar?

  Om den innersta arrangörskretsen har en Whatsapp-grupp så gissar jag att den går varm i kväll. ”VAD GÖR VI?!”

  Just nu känns det bara mer och mer som att hela synen på det här EM-arrangemanget hänger på en svensk framgång. Går Sverige bort sig tidigt i mellanrundan riskerar man en halvdöd Malmö Arena i de avslutande omgångarna, samtidigt som finalhelgen i Stockholm riskerar att bara bli en kortare utandning. De bästa lagen ska så klart dit, men säg att vi får Slovenien, Norge, Kroatien och Spanien där uppe. Inget Sverige, inget Danmark och inget Frankrike. Jag tror inte att det blir någon biljettrusning.

  Island. Vad hände? Sex gjorda mål i andra halvlek. Ledning med tre i paus blev förlust med sex. Här hade de ett fantastiskt läge att ge sig själva fina förutsättningar inför mellanrundan, och så blev det pyspunka. Lovande för Sverige, men det här var en rejäl isländsk missräkning.

  Jag håller med Per Johansson och de här konspirationsteorierna ger inte jag heller något för. Det stod alldeles för mycket på spel. Som islänning måste man dessutom ha känt att det skulle vara mycket bättre att få med sig Danmark till mellanrundan. Ett lag man själva besegrat plus att de var ett självklart hot för alla Islands semifinal-konkurrenter.

  ***

  Kvällens tweet var annars den här:

  Apropå Johan Esks hårt kritiserade krönika i DN alltså.

  ***

  Helge Freiman tar tydlig ställning i Albin Lagergren-mystiken.

  Freiman om Lagergren-mystiken: ”Förstår inte varför vi ska berätta allt”

  ***

  Däremot verkar Jesper Nielsen vara okej inför fortsättningen. Jag gav dystra signaler i bloggen i går, men knäskadan var inte så illa som han själv först trodde och nu kan det bli spel redan mot Portugal på fredag.

  /Robin