Förstavalet Jack, Tollbrings kantförslag och Nielsens dystra ögon

Handbolls-EM

God afton. Och det skriver jag lika allvarligt som Claes Elfsberg brukade inleda sina Rapport-sändningar. För det här var ju ingen klang- och jubelföreställning direkt. Jag vet inte hur stora växlar man ska dra på mötet med Polen, men jag tycker ändå att det är oroande att anfallsspelet inte ser bättre ut mot det här motståndet. Man ser liksom ingen riktig väg ur det enkelspåriga. Man ser ingen riktig kreativitet, varken från bänken eller från planen.

Eller det finns kanske ljusningar…

  Jack! Thurin. Två skott, två mål (skjut mer). Men framför allt ser det uppställda anfallsspelet mer naturligt ut med en vänsterhänt högernia. Det flyter bättre, det blir längre spelsekvenser. Experimentet med Linus Arnesson borde vara slut nu. Det funkar ju inte och stackars Arnesson, som har lagets mest otacksamma roll, får bara sämre och sämre självförtroende där ute till höger. Jag tycker att Kristján Andrésson, som ju är känd för att våga vara kreativ, borde ha matchat in Jack Thurin fullt ut i andra halvlek. Så länge Albin Lagergren är borta så borde Thurin vara vårt förstaval på högernio. Det får bära eller brista, för alternativen har inte fungerat. Och även om Lagergren kommer tillbaka så borde Thurin vara kvar i truppen. Det får väl bli på Simon Jeppssons bekostnad i så fall, han har ju ändå inte fått spela många minuter.

  Kanterna! När det svenska spelet hackar i övrigt får man ändå ge de båda kanterna Jerry Tollbring och Daniel Pettersson att de har gjort mycket av det förhållandevis lilla de fått att jobba med. I dag hade de 9 mål på 12 avslut tillsammans. Jag är inne på Tollbrings linje. Efter förlusten mot Slovenien tyckte han att man hellre skulle chansa med fler utspel och i så fall ta sämre kantlägen för att få isär motståndarförsvaren. Har Sverige nu två kantspelare som visar fin form – samtidigt som anfallsspelet i övrigt inte flyter – så borde man göra allt i sin makt för att utnyttja det.

  Skadorna? Inte bara Lagergren, nu även Jesper Nielsen. Det var uppgivna ögon i Viasats sändning efter matchen och EM verkar vara över för Nielsen. Efter en skada som uppstod på träning. Återigen maximal backflyt. Nu lär det väl bli Philip Henningsson som får agera ersättare och det är bara att hoppas att han lyfter med det ansvaret. Det såg inte kul ut med Jim Gottfridsson heller, men där verkar det bara handla om vila i förebyggande syfte. Men oavsett, det verkar inte direkt som att Gottfridsson skulle kunna spela några 60 minuter, vilket han kanske skulle behöva för att Sverige ska lyfta. Både framåt och bakåt, så vi åtminstone slipper ett av dessa förrädiska anfall/försvar-bytena.

  ***

  Flinck skrev en bra slutsignalskrönika efter kvällens match. Sverige lider verkligen av att många spelare bara är riktigt bra åt ett håll.

  ***

  Nu är även grupp B färdigspelad…

  …vilket ger följande mellanrunda i Wien.

  ***

  På den svenska sidan är grupp D och grupp F färdigspelade…

  …medan vi väntar in Danmarks grupp i morgon.

  Men det är i alla fall klart att Sverige inleder mellanrundan mot Portugal på fredag. Det känns som en rimlig start. Där kan Sverige ta sig in i kampen om semifinalerna igen. Men ja… känslan är ju inte jättebra.

  God afton.

  /Robin