Helsingborgaren, segern och en spekulation om Anton Lindskog

Handbolls-VM

Vi hamnade där vi visste att vi skulle hamna. Sverige fick sitt eldprov och i 30 minuter var känslan att Egypten var för tungt för att svenskarna skulle orka stå emot i 60 minuter. Särskilt när inte målvaktsspelet var så bra som det egentligen behöver vara. Men trots 5–10 i räddningar vann Sverige. Spelet höll, till och med mot en medaljkandidat. Försvaret orkade stå emot. Det borde jag i och för sig ha lärt mig, att Max Darj bara fortsätter och fortsätter, trots att det ser ut som att han håller på att svimma efter varje hemspring. Dessutom ska ju Jonathan Carlsbogård, som man liksom inte riktigt tänker på, ha en riktig high five för sitt försvarsspel. Man glömmer lätt att han egentligen fortfarande är helt oprövad i de här sammanhangen. Och den där felpassen i slutminuterna kan vi dessbättre avskriva som ett olycksfall i arbetet.

Om Glenn Solberg visste vi heller inte mycket, men i kväll gjorde han till och med Ola Lindgren nöjd när såg till att Sverige fick bättre bredd och fart på anfallsspelet efter paus.

Det här var ett bevis som vi alla tar med oss. Sverige är att räkna med i VM. Vilken känsla det måste vara för spelarna, som precis som alla andra måste ha varit lite osäkra på sin egen nivå. Egentligen är det här ett lag som inte bara är att räkna med längre, utan som faktiskt går in som favoriter i mellanrundan. Det är en rätt bra känsla för oss här hemma också. Och därför blir det bara svenskt i kvällens lista.

  Linus på (frikast)linjen. Vem kunde tro det här, att vi skulle gå in i mellanrundan utan att tänka särskilt mycket på Albin Lagergren? Linus Persson har vi ju inte sett så mycket av sedan han försvann från HK Malmö och dök upp i landslaget lite sporadiskt. Nu kliver han in mot enorma egyptier och uppträder med en pondus som bara en helsingborgare kan ha. Det är kul också, för han verkade inte särskilt förvånad i tv-intervjun efteråt. Bara så otroligt fokuserad. ”Gjorde jag åtta mål? Jaha… när spelar vi nästa match?” Typ. Han är är för att leverera, inte för att tänka så himla mycket. Jag gillar det, jag får känslan av att han struntar i om det står 20–20 på tavlan med tio sekunder kvar, han gör det han är bra på, punkt slut. Det får bära eller brista. Och hittills har det burit Sverige till en kanonstart.

  Gottfridsson. Låt honom hålla. Glenn Solberg har matchat laget tufft och det tycker jag att han har gjort rätt i. Men jag hoppas att han slipper betala priset för det i mellanrundan. Jim Gottfridsson var helt ovärderlig mot Egypten och låg bakom nästan allt det vackra som hände. Men ”Gotte” är ingen Mikkel Hansen, som kan spela en hel match utan att ha kroppskontakt en enda gång. Nu spelar Jim i och för sig försvarsspel, så det skulle bli svårt, men ni fattar. Han har en spelstil offensivt som innebär att han får en del stryk. Nu är frågan om Sverige kan komma undan med att ha lagkaptenen på bänken i en halvlek här och där i mellanrundan. Det är drömscenariot. Det jag vill ha sagt med allt det här är att Jim Gottfridsson är världsklass.

  Lindskog? Kristianstadssonen är kvar i Sverige. Han testade sig på nytt under söndagen och det var sagt att provsvaren skulle komma nu ikväll. Men så blev inte fallet. Presschef Vandor låter hälsa att besked gällande Lindskog inte kommer kunna ges förrän i morgon förmiddag. Nu kanske inte Anton Lindskog är den förste ni tänker på just i kväll, men hur som helst. Att landslagsledningen sparar beskedet går ju att tolka åt båda hållen. Antingen var provsvaret negativt och man börjar styra upp en resa till Egypten. Eller var det positivt igen, vilket innebär att man ger upp Lindskogs medverkan och filar på en ersättare. Som rimligen redan är på plats? Oscar Bergendahl är ju med och tränar. Eller är det Andreas Nilsson man funderar på i så fall? Där har ni något att sova på, besked kommer imorgon förmiddag.

  ***

  Till sist: Morten på twitter har en rimlig poäng. Det är vid såna här scener i början av varje match som man undrar varför inte alla bara kan känna på bollen och ”limma av sig” före avkast.

  /Robin