Hrön svensk insats, VM-katterna och de mixade känslorna

Handbolls-VM

– Det är hrönt att få spela lite.

Sa Lucas Pellas och gjorde 12 mål mot Chile. På andra kanten gjorde Daniel Pettersson fem på fem och Valter Chrintz tre på tre. Ja, det var egentligen inga konstigheter, en mellanmatch Sverige skulle vinna utan att vi behöver hetsa upp oss och djupanalysera i den här bloggen. Det finns betydligt bättre lag än Sverige som varit lite slappa i försvarsspelet mot den här typen av motstånd. Om försvaret är ett problem får vi se lite senare i turneringen. Men med 41 mål i ryggen går vi i stället, som Palicka sa, ”all in” på kungarna.

  12 mål. Sander Sagosen gjorde elva nya mot Schweiz, men var ändå inte ens topp två i kvällens skytteliga. Pellas håller Hampus Wanne på tå med sin målskörd, men jag vill samtidigt rikta blickarna mot Island. För medan Pellas gjorde 12 på 14, gjorde Bjarki Mar Elisson 12 på 13 mot Algeriet. Islänningen, som leder skytteligan i Bundesliga, satte visserligen sju straffmål, men spelade å andra sidan bara 42 minuter. Min objektiva bedömning gör att han blir kvällens VM-kung.

  Katterna. VM-arrangörerna har bekymmer med lite allt möjligt. I sin VM-stuga mitt ute i ingenstans sitter Flinck och sliter sitt hår över den usla statistikrapporteringen. I Sveriges match var det först strul med klockan, innan en stor ballong studsade in på planen. Och när Norge mötte Schweiz sprang det plötsligt in en katt på banan.

  Filmer på katten har nu tagits bort från twitter på grund av rättighetsskäl, men här är en bild på den:

  Nu är ju katter populära i Egypten och de verkar springa runt precis överallt i VM-arenorna. Tidigare i dag var Radiosporten ute på Instagram och bad om förslag på namn som man kunde ge ”VM-katten”, bestämt form singular. Men katterna finns ju överallt. Jag har inget speciellt förslag på vad vi ska göra åt de här katterna, eller vad vi ska döpa dem till, men jag tycker ändå att det är lite festligt att de tycks kunna röra sig fritt i den så omtalade och slutna VM-bubblan. Det är sånt som piggar upp och gör mitt jobb lite enklare.

  Mixade känslor. Det är tur att ingen bister chef har bett mig att skriva en krönika och ta tydlig ställning till hur det kommer att gå för Sverige framöver. Jag blev imponerad över premiären och de gjorde precis allt man kunde begära mot Chile. Samtidigt visade Egypten att Nordmakedonien kanske är precis så svaga som skeptikerna hävdade. Hemmanationen vann ikväll med 19 bollar. Så hur mycket var Sveriges insats värd? Å andra sidan vann Egypten bara med sex bollar mot detta Chile som Sverige körde över med 15. Till råga på allt besegrade Ryssland favoriten Slovenien i grupp H, som Sveriges grupp korsas med efter det första gruppspelet. Något som öppnar upp hela mellanrundan. Så hur ska vi tolka allt?

  Det känns fortfarande så totalt vidöppet och ovisst. Men på måndag, när Sverige ställs mot Egypten, kan vi förhoppningsvis få en lite bättre känsla för vart det här ska ta vägen.

  /Robin