Wenströms sista VM, professorn i fokus och oro i Danmark

Handbolls-VM

Märklig VM-dag, det här. Avskedens dag. Inte bara åker lag efter lag ut i det här skedet av turneringen, det ryker dessutom spelare och tränare till höger och vänster. Vi ska återkomma till några av dem, men här direkt kan vi konstatera att Linus Perssons VM sannolikt är över efter hjärnskakningen han fick i går. Persson kommer inte att vara med i de ”närmaste matcherna”, enligt landslagsledningen och det går ju bara att tolka som att en eventuell kvartsfinal är helt körd. Och längre än så är det ju inte säkert att Sverige går. Samtidigt är Albin Lagergren frisk och hoppas kunna spela redan mot Ryssland. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om det bytet. På pappret är ju Lagergren egentligen en förstärkning, men han kommer samtidigt tillbaka efter först skada och sedan sjukdom. Linus Persson å andra sidan har imponerat och hittat sin plats i spelet och laget. Hinner Lagergren göra detsamma och dessutom komma i tillräcklig form för att vara dem förstärkning han har potential att bli?

Vi ser fram emot att få fler svar i morgon och går vidare med kvällens kungalista.

    Wenström tackar för sig. Högaktuelle Ola Wenström, suveränt ankare i VM-sändningarna, säger i dag att han lämnar Viasat när fotbollssäsongen är över. Vilket också innebär att det här är det sista handbollsmästerskapet med Wenström som spelfördelare i studion. Jag skulle säga att det är den tyngsta förlusten ett tv-bolag kan drabbas av. Ingen annan programledare blandar genuin nyfikenhet med egen kunskap på samma sätt som Ola Wenström. När det vankas Premier League får jag för mig att han har sett varenda match de senaste tio åren. När det är Champions League lyser det ibland igenom att han i själva verket kan mer än experterna. Och nu under VM framstår han som en av landets största handbollsfantaster. Alltid grymt påläst om de senaste snackisarna inom sporten, hur de svenska spelarna levererat i klubblagen och, det kanske viktigaste av allt, aldrig rädd för att ställa de lite tuffare frågorna som vi framför teven vill ha svar på. Dyker det sedan upp en nyhet på twitter mitt under sändning, som det skulle ta andra tv-bolag flera timmar att plocka upp, kan man ge sig på att Wenström ställer frågor om saken ett par minuter senare. Det är verkligen synd att han ska sluta.

    Lino Cervar tackar för sig. Det är klart att den här kvällen skulle handla mest om Cervar ändå. Den här farbrorn har de senaste åren sett till att hamna i fokus vare sig han vill eller inte, nästan alltid för att han gjort bort sig på ett eller annat sätt. Nu förlorade Kroatien oväntat mot Argentina och i direktsänd teve efter matchen meddelade Cervar att han lämnar som förbundskapten efter VM. Och då har alltså Kroatien fortfarande chansen att gå vidare till kvartsfinal. Den galne professorn slutar då aldrig att förvåna. Själv tycker jag att han kanske borde ha myggats av tidigare, men jag är inte ens säker på att det verkligen är dags den här gången. Det här kanske bara var ett beslut i affekt? Vad händer om Kroatien krånglar sig vidare? Kan han verkligen släppa rampljuset då med OS nära förestående?

    Att Argentina vann mot Kroatien får ju rätt spännande effekter för oss svenskar. Seger mot Ryssland och Sverige vinner gruppen, samtidigt som Argentina ligger i förarsätet att ta andraplatsen i grupp 2. Då blir det Sverige–Argentina i kvartsfinal. Dessutom känns det mer troligt att Qatar skulle klara att slå Argentina än att Kroatien skulle slå Danmark i sista matchen. Så det kan också bli Qatar i kvarten. Klart är att Danmark vinner grupp 2, så Sverige gör bäst i att vinna i morgon så man slipper danskarna.

    Mikkel Hansen tackade för sig. Oro i Danmark! Mikkel Hansen var magsjuk och kunde inte spela mot Japan. Inte Johan Hansen heller. ”Tidernas lättaste väg mot kvartsfinal”, sa de i den norska studion efter matchen, men med magproblem i truppen går inte ens Danmark säkert. Väl i kvartsfinal tror jag att de kan hamna i bekymmer snabbare än de själv anar om de får Egypten. Så länge motståndet är i Japan-klass ser varenda spelare ut att vara i världsklass, men jag är rätt spänd på att se vad som händer när de testas på riktigt.

    /Robin