Den perfekta veckan, mardrömmen från 2014 och datumen att hålla koll på

Handbollsligan

Vilken vecka. Kanske inte Barney Stinsons variant av en perfekt vecka, men åtminstone så nära man kan komma i handbollsväg. Och för vår del som bevakar IFK har vecka 51 verkligen varit något utöver det vanliga. Låt oss ta en snabb summering.

• Måndag: IFK Kristianstad besegrar Ystads IF med 31–27. Förre IFK-spelaren Aleksander Tatarintsev, av alla människor, dyker oväntat upp som åskådare i Kristianstad.

• Tisdag: Philip Henningsson presenteras för Wetzlar och det blir officiellt att Ljubomir Vranjes tar över som förbundskapten för Slovenien.

  • Onsdag: Flinck skriver att norrmannen Espen Christensen är nära IFK. Samtidigt förlänger Jesper Larsson med talangerna Zoran Bozic (till 2023) och William Bengtsson (2022).

  • Torsdag: Bladetsporten avslöjar att Richard Kappelin slutar med handboll efter säsongen. IFK avslöjar å sin sida på Facebook att Alfred Ehn har signerat ett nytt tvåårsavtal och att även Teitur Einarsson stannar i IFK i ytterligare två säsonger.

  • Fredag: 11.00 blir det officiellt att IFK värvar in målvakten Espen Christensen. IFK avslutar med att återigen besegra Ystads IF, samtidigt som serieledande Alingsås sensationellt förlorar hemma mot jumbon Varberg.

  Man vågar väl knappt tänka på hur helgen kommer bli.

  ***

  För IFK:s del var så klart den bästa nyheten att Tatarintsev hälsade på Teitur Einarsson skrev på ett nytt kontrakt. Han har känts tveksam tidigare när han har uttalat sig om en förlängning, men enligt sportchefen ska Teitur till och med ha tackat nej till ett flertal etablerade och större klubbar utanför Sverige. Det var tydligen bara agenten som gärna ville avvakta ett eventuellt EM-slutspel, mest troligt för att få upp lönen om det skulle gå bra där. Nu blev det inget EM och då gick det snabbare att acceptera det liggande budet.

  Hur som helst ett jättebesked för IFK. Teitur har haft en finfin utveckling den här säsongen och jämfört med tidigt i höstas ser det knappt ut som samma spelare. Jag var en av dem som inte såg det komma då, så där är det bara att lägga sig platt.

  Återstår bara att se vem som bildar par med honom på högernio nästa säsong. Det lär enligt uppgift vara långt ifrån glasklart att Simon Birkefeldt stannar kontraktstiden ut.

  ***

  Klar tvåa över positiva besked får vi nog räkna Espen Christensen. Han som många IFK-fans nog minns som ”mardrömmen från 2014”, när Espen stod i vägen för en SM-final. Då var han i Lugi. Till sommaren är han i IFK. Jag har inte sett honom särskilt mycket i klubblagen de senaste åren, däremot desto mer i det norska landslaget. Känslan är att han blir en fullgod ersättare till Richard Kappelin.

  ***

  Den stundtals utskällde sportchefen Jesper Larsson har spottat upp sig och varit på ett alldeles strålande humör den senaste tiden. Inte undra på det…

  Vad gäller truppen väntar vi numera bara in Leo Larssons signering. Sedan ska minst ett nytt namn till presenteras på nio meter innan truppen till nästa säsong börjar sätta sig. Lite beroende på vad som händer med Birkefeldt och Jihed Jaballah så klart. Jag skulle bli förvånad om någon av dem är kvar nästa säsong.

  ***

  Med den nuvarande formen var det inget annat än förväntat att IFK besegrade Ystads IF även i kväll. IFK är tillbaka på den nivån man var när Ola Lindgren slutade, även om vägen dit har varit, hrm, guppig. Ystad blir jag däremot fortfarande inte klok på. Med det laget man har är det inget snack om att man åtminstone ska vara topp fyra, men det finns inte någon jämnhet nära.

  Striden om seriesegern har helt plötsligt öppnat upp sig totalt. Alingsås har, efter segern mot IFK, förlorat mot både Redbergslid och Varberg och tar IFK full pott i sina hängmatcher står lagen plötsligt på lika många poäng, med HK Malmö en poäng bakom. Rafflande! Något att notera är också att AHK har förlorat fyra matcher den här säsongen, samtliga på hemmaplan.

  Datumen att hålla koll på till våren när de interna mötena kan avgöra mycket:

  • 30 januari: HK Malmö–IFK.

  • 4 mars: IFK–Alingsås.

  • 9 mars: HK Malmö–Alingsås.

  /Robin