Dubbla skärmar, Norstens "hangup" och detaljerna som ger IFK en chans

Handbollsligan

Dubbla skärmar eller inte dubbla skärmar. Jag har fortfarande inte haft en enda tillfredsställande tv-upplevelse när jag försökt titta på två matcher samtidigt, så egentligen är det väl inte så mycket som talar för att det skulle bli annorlunda ikväll.

IFK Skövde–IFK Kristianstad
Ystads IF–IK Sävehof

Båda 19.00.

  Men vad är alternativet? Jag måste trots allt se Skövde–IFK live, men att missa returen mellan YIF och Sävehof är inte heller hållbart. Jag ser också att det är Patrik Westberg och Charlie Sjöstrand som ska kommentera i Skövde, så frågan är hur mycket man kan lita på att de inte avslöjar något resultat under matchens gång. För om de kan hålla sig så går det ju faktiskt att se de båda matcherna efter varandra med spänningen intakt.

  Men hur gör jag då med FLÖDET? Känner jag mig själv rätt kommer det att bli svårt att inte fingra på twitter-appen under matchens gång och hur ska man då klara av att undvika rapporter från Ystad? Det känns i det närmaste omöjligt.

  Så då är vi tillbaka på dubbla skärmar och en kväll som i bästa fall bara kan bli halvdan.

  ***

  Eller låt mig korrigera. Det här är säsongens hetaste handbollskväll hittills så hur ”halvdan” den än blir så kommer den med all säkerhet ändå att bli betydligt bättre än de flesta andra handbollskvällar.

  Riktigt så optimistiskt ser det däremot inte ut för IFK Kristianstad. Seger är ett måste både i kväll och i nästa match och i nästa match. Efter en säsong som jag ändå tycker har varit rätt okej så har jag svårt att se hur de ska kunna kravla sig ur det här greppet, inte minst eftersom man gjorde 45 otroligt fina minuter i den första matchen – men ändå förlorade. Det var förmodligen de bästa 45 minuterna den här sidan årsskiftet, kanske de bästa på hela säsongen. Och ändå vann man inte. Blytungt. Det betyder, om vi utgår från att Skövde är stabila i sina prestationer (vilket de är), att IFK antagligen måste göra 45 lika bra minuter, plus att de åtminstone måste vara hyggliga i 15. Truppen innehåller många spelare, men är ändå inte särskilt bred, vilket innebär att det i mångt och mycket är sju, åtta, nio spelare som måste vara bra i 60 minuter. Eller bra… de måste vara mycket bra. Det klassiska att alla måste ”ha dagen” samtidigt gäller verkligen ikväll.

  Men det finns ändå detaljer som skulle kunna ge IFK en chans.

  • Målvaktsspelet. Espen Christensen har varit 26-procentig och 23-procentig i de två första matcherna. IFK har förlorat målvaktsmatchen båda gångerna. Espen, eller Gustaf Banke för den delen, måste nog upp en bit över 30 procent för att seger ska vara rimligt ikväll. Då är det en fördel om 6–0-försvaret kommer upp i åtminstone samma nivå som i match 1. 5–1? Visst, i perioder, men jag har svårt att se att det skulle funka i en hel match.
  • Rex Bloms avstängning. Hur mycket betyder den för Skövde?
  • Furlan i form? I den första matchen gjorde IFK:s mittnia nio mål, men överglänstes ändå av Matias Helt Jepsen som gjorde elva. Nu senast kom Furlan inte alls upp i samma nivå. I kväll måste han tillbaka. Eller kan Isak Larsson komma in i ännu längre perioder och göra skillnad?
  • Olsson vs Norsten. Det har varit underhållande att följa den här kampen och Fabian Norstens lilla ”hangup” på Markus Olsson. Efter segern i match 1 sa Norsten att ”Markus Olssons skott är inte mycket att hänga i julgranen”. Efter match 2, när Olsson hade lite bättre utdelning på avsluten, sa Norsten till Cmore att det mest var tur att så många skott gick in. Kan Markus Olsson hålla i den uppåtgående utdelningstrenden så är mycket vunnet.

  ***

  Nya domare ikväll. Wetterwik/Kurtagic tar över efter två matcher med Canbro/Kliko. Vilket lag som skulle kunna ha något att vinna på det vet jag inte, men jag kan tänka mig att det blir lite färre avblåsningar och möjligtvis att det kommer att tillåtas lite mer, beroende på vilket humör Wetterwik/Kurtagic är på. Men det går inte klaga på domarinsatserna överlag i de två första matcherna.

  ***

  I övrigt är jag rätt spänd på att se vilken matchbild vi får mellan Ystad och Sävehof när Ystad inte spelar så otroligt bra som man gjorde senast. De kan (väl?) inte göra en lika bra match ikväll, samtidigt som det mesta ska fortsätta gå emot Sävehof. Jag tror inte att det krävs särskilt mycket för att siffrorna ska bli de omvända och att Sävehof därmed komma vinna komfortabelt nere i Ystad.

  /Robin