En cupsemifinal, ett coviddrabbat IFK och ett frustrerat Sävehof

Handbollsligan

Det blev en märklig handbollsdag av det här. Jag slog Michael Apelgren en signal, mest för att stämma av läget inför torsdagens cupsemi och för att känna lite om det fanns någon frustration över att det här dubbelmötet till slut har blivit ett enkelmöte på IFK:s hemmaplan. Hade jag suttit uppe i Partille hade jag ju inte varit helt nöjd över läget. Covid-19 är ju i sig inget man kan kontrollera, men det är ändå IFK som har dragit på sig positiva fall och som inte fått ordning på smittspridningen i laget, vilket lett till att den här semifinalen har flyttats tre gånger. Ändå slutar alltså allt med att det är IFK (genom lottdragning) som får fördel av hemmaplan.

Men Apelgren var inte frustrerad. Han var uppgiven och ville först inte säga något om någonting. Några samtal senare kom det ju fram att den här matchen kanske inte ens blir av. Inte ens nu, kvällen före avkast, verkar något vara helt bestämt. Diskussioner om det här speldatumet har förts i olika mejltrådar mellan klubbarna i en vecka nu, men egentligen har det inte hänt någonting. Förbundet har varit inkopplade ”för kännedom”, men har själva inget ärende på bordet eftersom speldatumet är spikat av tävlingskommittén själva.

Så här står vi nu. IFK vill inte flytta matchen igen och Sävehof vill inte spela på den bestämda matchdagen. Uppe i Partille har spelarna fått semester och enligt klubbdirektör Stefan Albrechtson har 12-13 stycken bokat resor på annat håll.

  En situation som känns oseriös och rätt fånig. Men där det samtidigt är svårt att veta vilket ben man ska stå på.

  Jag förstår förbundets tävlingskommitté. De har gett klubbarna chansen att komma överens om ett datum. När det inte har gått har man hållit sig till terminplanen och placerat matchen på det enda ställe det var möjligt. Och eftersom hela januari är en landslagsmånad gick inte det. Samtidigt ska finalerna – som sänds av SVT – spelas den 2 och 5 februari, så innan dess måste semifinalen vara avgjord. Således är slutet av december det enda alternativet.

  Jag förstår IFK Kristianstad. De har sin tränare på landslagsuppdrag hela januari och tar man seriöst på cupen är det ju en rätt stor fördel att han finns med, dels i förberedelserna och dels när matchen ska spelas. Dessutom hade man ju trängt ihop sitt schema här vid jul just för att man skulle få in mötet med Sävehof. Det är inte heller IFK som bestämt att matcher ska skjutas upp (det gör förbundets covidgrupp) eller när de uppskjutna matcherna sedan ska spelas (det gör tävlingskommittén).

  Jag förstår även Sävehof. Här har man spelat 29 tävlingsmatcher under hösten. Man har slagit ut Ystads IF och Alingsås ur cupen, man leder Handbollsligan och har imponerat i Europaspelet. Sedan länge har man konstaterat att den 28 december är den sista speldagen före landslagsuppehållet och därför gett spelarna lite välförtjänt ledighet efter matchen mot Lugi. Samtidigt har man stått redo att möta IFK både en och två gånger, men fått ställa in och skjuta upp på grund av covidfall hos motståndaren. Och så slutar allt ändå med att man belönas med en bortamatch när spelarna har bokat in semestrar. Det hade varit konstigt om där inte fanns en frustration.

  ***

  Alla blir förlorare här, men samtidigt är det ofrånkomligen så att de största förlorarna återigen blir Sävehof. De har helt enkelt inte reglerna på sin sida. Om man ger spelarna ledigt på datum där det kan komma att planeras in matcher tar man en risk, särskilt under en pandemi där matcher faktiskt riskerar att flyttas. Sävehof är helt oskyldiga till att den här röran uppkommit från första början, men nu har man, som jag uppfattat det, egentligen inte mycket till val. Jag gör mig inga illusioner om att IFK varit den smidigaste förhandlingsparten här, men om IFK inte vill flytta matchen så kommer den att spelas imorgon.

  …om inte Sävehof får några covidfall och vi börjar om från början med nya frågetecken.

  …eller om inte Sävehof skiter i det och lämnar wo.

  Men vad blir det för match i slutändan? IFK mot Sävehofs juniorer? IFK mot ett Sävehof med sju-åtta man i matchtruppen? Eller ställs semestern in?

  Oavsett vilket är det här är ovärdigt en semifinal i en cup som så många längtat efter.

  /Robin