Fel fokus, ett vidöppet slutspel och IFK:s alla uppställningar

Handbollsligan

Åh, slutspel igen. Utan publik förstås, det drar ner känslan, men samtidigt med en mer intressant och kittlande kvartsfinal än på flera år. Vi får gå tillbaka till förlängnings- och straffrysarna mot Hammarby och Alingsås 2012-2015 för att hitta en matchserie som skulle kunna påminna om vad mötena med Malmö har potential att bli. IFK med stigande form, Malmö med hemmaplansfördel, derby, ovisst med skadelägen, Europaspel mitt i allt, nya domar- eller delegatpåhitt (?) – helt enkelt allt man kan begära en dag då slutspelet inleds.

Kungarna gör comeback i det här inlägget. Lite sång, lite dans, lite naket, lite trams – eller helt enkelt en lista med fem favoritämnen när vi nu går in i handbollsvåren.

  IFK:s alla uppställningar. Man har ju vacklat den här säsongen, för att uttrycka det milt. Ett tag kändes det inte som att IFK hade en enda uppställning som fungerade. Men det krävdes inte mycket nu mot slutet för att känslan i stället skulle bli den motsatta. Visst har även IFK skadeproblem, och visst är man mer beroende av Olafur Gudmundsson än någon annan spelare, men är det något som talar för orange framgång i den här matchserien är det ändå bredden. Om vi bara tar en titt på niometersuppställningen skulle den kunna se ut på rätt många olika sätt. Alla slagkraftiga, sett till den senaste tidens prestationer.

  Olafur Gudmundsson, Markus Olsson, Johan Nilsson, Gregor Ocvirk, Fredrik Petersen och Zoran Bozic är alla i matchform och med potential att göra skillnad i en kvartsfinal. Släng in Isak Larsson också då som en liten och möjlig joker. Skulle man sätta upp alla de potentiella uppställningarna med de här spelarna hade man behövt en matematisk formel som jag inte är kapabel till (jag försökte, men gav upp). Och då pratar vi alltså bara om vänster- och mittnio.

  På högernio är kanske inte Teitur Einarsson med i kväll, men lär åtminstone vara tillbaka senare i matchserien. Plus att Hampus Henningsson har överraskad positivt sedan han lånades in. Och vill man vara sån så skulle exempelvis Olsson gå som högernia om det krisar, något han gjort med viss framgång i Europaspelet.

  Jag menar att ha alla de här spelarna på uppgång, plus Malmös målvaktsbekymmer, är saker som på förhand talar för att IFK har ett gyllene läge att stjäla en bortamatch redan i kväll. Därför vinner man med 3–2 i matcher.

  Målvaktsproblematiken. Anton Hellberg och Dan Beutler i Malmö. Niklas Kraft och Erik Hvenfelt i Ystads IF. Det är fyra hjärnskakningar som rimligtvis kommer påverka utgången i kvartsfinalerna. Allt annat hade varit märkligt. Det är ett jäkla aber alltihop för de här klubbarna. Nu är jag inne på att Ystad ändå kommer lösa sin serie eftersom de har Oscar Jensen – han vet vad han gör, han gör det bra – men jag är verkligen mer osäker på Malmö. Ju längre man tvingas stå utan hela sin målvaktsduo, desto större chanser har IFK att gå vidare.

  Ett vidöppet slutspel. Jag tror inte att ett enda lag kommer lämna kvartsfinalerna med 3–0 i matcher. Sävehof har störst chans, men samtidigt är Guif inne i ett sådant flow att jag tror att de tar sin första hemmamatch. Och blir det så, kan de lika gärna ta sin andra hemmamatch också. Det kan mycket väl bli en matchserie likt IFK:s mot Hammarby där 2014 och 2015, med stora Sävehof-segrar på hemmaplan, men knappa förluster på bortaplan. Sävehof vinner med 3–2 i matcher.

  Ystad–Lugi var jag inne på. Det är en lurig en. Lugi vann båda mötena i gruppspelet, men Ystad ÄR ju ändå ett bättre lag. Det måste man vara. Men utan båda ordinarie målvakterna? Ystad vinner med 3–1 i matcher.

  I Skövde–Alingsås skulle jag på något sätt vilja säga att det slutar oavgjort, 3–3 i matcher. Men hur skulle det se ut? Den där sista matchen i grundserien sa absolut ingenting och här skulle jag nog vilja se det första mötet innan jag uttalar mig. Där kommer båda lagen att gå för fullt och vi får se lite tendenser vad som möjligen kan avgöra den här matchserien. Om någon nu kommer att gå vidare från det här så går jag på rutin och tror på 3–2 i matcher till Alingsås.

  KHK:s jättechans. Nu är det landslagsuppehåll, men baserat på Kristianstad HK:s insats i Skara i lördags har man stora chanser att vända på kvartsfinalserien. Det är lite som med Ystads IF – man VAR det bättre laget, men förlorade ändå. Mest på grund av egna bekymmer som borde gå att åtgärda (hemspring). Samtidigt: Går det verkligen att åtgärda? Alla lag har sett chanser i att besegra KHK med snabba omställningar hela säsongen och fortfarande är det för mycket huller om buller i tiden från avslut till uppställt försvarsspel. I uppställt spel sex mot sex var ändå KHK klart starkare och det darriga tipset är ändå fortsatt att man vinner med 3–2 i matcher.

  Fel (?) fokus. ”Fokusera inte på domarna”, kommer det att skrikas i otaliga timeouter under slutspelet. Så resonerar inte jag utan lägger fokus på det som potentiellt kan vara matchavgörande. Det vi vet nu är att Rickard Canbro/Jasmin Kliko dömer Malmö–IFK i kväll och att Andrej Smailagic/Sandro Smailagic dömer match 2 på lördag. Roger Ljung och Peter Olsson ska vara delegater. Sedan kan det sluta hur som helst, men när det gäller domarparen finns det åtminstone lite statistik att ta hänsyn till. Inte minst när man har Daniel Sirensjö till sitt förfogande. Här är några av de mest intressant punkterna:

  • Jasmin Kliko har de senaste tio åren dömt IFK totalt 59 gånger. Trots att IFK varit dominanta under de här åren har bara 62 procent av de matcherna slutat med IFK-seger. Kliko är dessutom extremt jämn när det gäller utvisningar (247 för IFK, 240 för motståndet) och straffar (199 till IFK, 230 till motståndet).

  • Richard Canbro har egentligen liknande siffror som sin kollega (trots att de inte dömt ihop i särskilt många år). 67 procent av matcherna har slutat med IFK-seger, han dömer något fler straffar mot IFK än för och han delar ut fler utvisningar till IFK än till motståndarna.

  • Annat är det med Sandro Smailagic/Andrej Smailagic inför lördagen. Sandro har dömt IFK 23 gånger, Andrej 18. De flesta har de dömt ihop så klart. Men av dessa matcher har IFK vunnit samtliga – förutom en.

  Ur domarsynpunkt är det alltså knapp fördel Malmö i kväll, medan det är klar fördel IFK på lördag.

  ***

  Bonuskung:

  Allsvenskan. Vilken slutvecka. Allt är egentligen redan klart – Hammarby går upp, Karlskrona, Amo och Kungälv kvalar och AIK åker ur. Men samtidigt är ingenting klart. De tre kvallagen kan hamna lite hur som helst och där står kommande motståndare från Handbollsligan på spel. Det verkar som att ingen vill möta Redbergslid, medan Önnered och Aranäs skulle kännas okej.

  Hur det ska gå är, trots att sista omgången spelas på fredag, svårt att säga. Den här sista veckan har kantats av ett par 0–10-matcher och ett spelschema som är på gränsen till det fysiskt möjliga. Rimbo spelar till exempel måndag, onsdag, fredag och hade ändå en match kvar mot Kungälv som man till slut tilldelades wo-seger i. Anderstorp spelar söndag, måndag, torsdag, fredag och Tyresö tisdag, torsdag, fredag. Covid-19 har verkligen satt klorna i allsvenskans spelschema.

  Om vi utgår från att fyran Kungälv förlorar mot seriesegraren Hammarby kväll är läget bland kvallagen inför den sista omgången följande:

  2) Karlskrona, 36 poäng, +95.
  Kvar att möta: Tyresö (näst sist) hemma.
  3) Amo, 36, +78.
  Kvar att möta: Rimbo (nia) borta.
  4) Kungälv, 35, +81*
  Kvar att möta: VästerårsIrsta (femma) hemma.
  *Målskillnaden förändras efter kvällens match mot Hammarby.

  Tabelltvåan ställs mot Aranas, trean mot Redbergslid och fyran mot Önnered.

  /Robin