Premiärträning, säsongsstart och RF-fördelningen

Handbollsligan

Semestern är slut. För mig, för spelare och ledare och snart även för SHF och SEH. Själv inledde jag hösten med att ta Kb:s knäpptysta elbil ner till arenan där IFK Kristianstad skulle dra igång försäsongen och där jag direkt stötte på en joggande Leo Larsson i IFK-kläder utanför entrén. Mig veterligen är det ingen comeback i sikte (ännu?), men Leo deltog lite försynt i premiärträningens avslutande fysdel. Men det var å andra sidan mest tal om vanliga situps som både jag och större delen av ”Gubbaligan” i publiken hade klarat utan större svårigheter.

Övriga korta noteringar från premiärträningen:

• Alla spelare förutom Alfred Ehn deltog för fullt på träningen. Ehn har opererat sitt knä och stod över vissa övningar.

    • Till skillnad från förra året, då nyförvärvet Jihed Jaballah blev kraftigt försenad till försäsongen, var samtliga nyförvärv på plats. Gustaf Banke, Espen Christensen, Markus Olsson, Johan Nilsson och Emil Frend Öfors är alla skadefria.

    • Helge Freiman står tills vidare under kontrakt med IFK, men har nyligen opererats och tränade inte med laget under måndagskvällen.

    • Både sportchef Jesper Larsson och evenemangschef Henrik Fröberg var på plats. Båda höjde på ögonbrynen och himlade med ögonen när säsongsstarten kom på tal. Vi kan väl stanna lite vid den.

    Den 12-13 september är det nämligen dags. Eller det är åtminstone planen. Det verkar vara önskemålet från både Handbollsligan som organisation och från klubbarna i den. IFK är mindre nöjda med den planen av den enkla anledningen att man inte tror att publik kommer att tillåtas på matcherna. Varje hemmamatch som spelas utan publik innebär tappade intäkter på flera hundra tusen. Åtminstone enligt det gamla sättet att räkna ”pre-corona”. Men att utgå från gamla tider lär å andra sidan inte fungera den här säsongen. För även när publiken ofrånkomligen kommer att släppas på igen, lär det knappast gå från 0 till 5 000 åskådare från en dag till en annan. Det mest sannolika är väl att det stegvis kommer att tillåtas mer och mer publik, en process som lär ta flera månader och där vi nog ska vara glada om slutspelet kan spelas inför ”ordinarie” publik. Så om säsongen startar utan publik i september eller med mycket begränsad publik i oktober lär knappast göra någon större skillnad på klubbarnas sinande sparkonton.

    Det som däremot lär göra skillnad är intäkterna från säsongskorten. Åtminstone för IFK:s del. En säsongsstart med begränsad publik skulle ge klubbarna kreativa möjligheter att – på ett eller annat sätt – slussa in säsongskortsinnehavarna och därmed slippa betala tillbaka pengarna som man redan räknat in på kontot. Därför är det uppenbart varför IFK, med över 1 000 sålda säsongskort, gärna vill skjuta upp premiären så långt det är möjligt. Hur man däremot skulle göra om lösningen blir som i Danmark, där 500 åskådare i nuläget ser ut att kunna gå på matcherna, är desto mer oklart. Det är verkligen en tid för kreativa lösningar.

    Samtidigt är det uppenbart varför klubbar med mindre publik gärna drar igång som planerat. Där spelar publikintäkterna mindre roll och när det väl skulle bli tillåtet att ta in, säg 30-40 procent av arenornas ordinarie kapacitet, så skulle verksamheten i flera fall i stort sett fungera som vanligt. Så himla välfyllda är trots allt inte ligans läktare under serielunken.

    I Danmark planerar man en säsongsstart i början av september, men redan då tillåts alltså ett begränsat antal åskådare. I Frankrike är det tänkt att dra igång i slutet av september, medan man i Tyskland väntar in i det sista inte startar förrän i oktober. Samtidigt har Hockeyallsvenskan redan skjutit upp sin säsongsstart och enligt ryktet planerar SHL att göra samma sak. Så varför ska Handbollsligan då stressa igång redan i mitten av september? Jag hade gärna sett en mellanlösning mellan ligans plan A (starta som planerat) och plan B (vänta tills november och samtidigt kapa slutspelet till bäst av tre matcher). Se för allt i världen till att behålla bäst av fem i slutspelet, men vänta så länge det bara går utan att behöva göra eftergifter i spelschemat.

    Hur det än blir med ligastarten – ett klart och tydligt besked har utlovats till augusti – inleds säsongen under alla omständigheter 29-30 augusti. Då väntar kval i nya European Handball League där både IFK och HK Malmö kliver in. Lottning nästa tisdag och det lär bli tufft att nå ända fram till gruppspelet, dit Alingsås alltså redan är kvalificerat.

    ***

    Något jag gått och irriterat mig på hela semestern, nåja, är det här med RF-stödet. Alltså de pengar som elitklubbarna har blivit tilldelade av respektive förbund. Fotbollen gick klart och tydligt ut med en lista på hur mycket pengar varje klubb fick. Hockeyn likaså. Raka besked, inga hemligheter, bara en enkel sammanställning på hemsidor och sociala medier. Men från handbollen har det varit tyst.

    Denna irritation har nu släppt och för den som är intresserad ser fördelningen ut som följer. Avrundat till jämna tusental och med en liten reservation för att siffrorna kan ha justerats något sedan Önnered fått en liten större summa än vad som först meddelades. Men i runda slängar ser det alltså ut så här:

    • IFK Kristianstad: 1 564 000
    • Alingsås: 906 000
    • Ystads IF: 773 000
    • IFK Skövde: 771 000
    • HK Malmö: 752 000
    • IK Sävehof: 701 000
    • Lugi: 649 000
    • IFK Ystad: 429 000
    • Eskilstuna Guif: 242 000
    • OV Helsingborg: 139 000
    • Varberg: 78 000
    • Hallby: 78 000
    • Önnered: 74 000
    • Redbergslid: 43 000

    /Robin