Tipsen, IFK:s avgörande fördel och KHK:s förskräckliga utgångsläge

Handbollsligan, SHE

Jag har nu läst, lyssnat, tittat och pratat. Och med SHE-premiär i morgon känner jag mig redo att avlägga mina tips. Men vi kommer till det.

Efter lite föräldraledighet gjorde jag min säsongsdebut när IFK Kristianstad förlorade mot Aranäs i en rätt beklämmande cupmatch som till stora delar blåstes sönder. IFK växlade, växlade och växlade och jag undrade vad man egentligen hade värvat Matias Helt Jepsen för om man inte skulle låta honom göra det han gör bäst – lira. Efter den matchen har det väl gradvis börjat se lite bättre ut för IFK. Ett steg bak, två steg fram. En svag start mot Trimo Trebnje i European League-kvalet, sedan en imponerande vändning och därefter en säker seger nere i Slovenien.

I dag lottades man mot Helt Jepsens gamla klubb Skanderborg(-Århus) i den sista kvalomgången och det ska ju bli intressant att se hur danska och svenska topplag står sig mot varandra när det bränner till. IFK föll ju knappt mot Skjern tidigare i somras, men det var träningsmatch och ganska längesedan nu. Min känsla är åtminstone att IFK borde ha ganska goda chanser, säg 60-40.

  Att IFK, med den här uppdaterade truppen, kommer att göra många mål känner jag mig ganska säker på. Nyckeln är väl snarare försvars- och målvaktsspelet. Ludvig Jurmala har gått ner 14 kilo i sommar för att vara redo för spel både framåt och bakåt och 22-åringen, som tillsammans med Emil Frend Öfors är de enda i en tänkt startsjua som är under 30 år, lär bli en av lagets viktigaste spelare den här säsongen. Försvarsspelet, visst, men också med tanke på Helt Jepsens färdigheter i att hitta mittsex.

  IFK Ystad i åttondelsfinal i cupen i morgon och 300 spänn för att se en paddsändning på Solidsport. Då kan man gott nöja sig med att lägga fokus på resultattavlan. IFK ska ju inte behöva släppa in över 30 mål igen. Det måste komma ett slags styrkebesked för försvaret snart för att man ska känna sig trygg med sitt tips.

  Jag tror nämligen att Handbollsligan slutar så här:

  1. IFK Kristianstad
  2. IK Sävehof
  3. Ystads IF
  4. IFK Skövde
  5. HK Malmö
  6. Lugi
  7. Alingsås
  8. Hammarby

  9. Önnered

  10. Eskilstuna Guif

  11. Hallby

  12. Aranäs
  13. Redbergslids IK

  14. OV Helsingborg

  Egentligen håller jag kampen mellan IFK och Sävehof som helt jämn. Ett lag med Elias Ellefsen á Skipagötu, som vid det här laget mer liknar en internationell stjärna än en svensk ligaspelare, kommer otvivelaktigt att vara med i den absoluta toppen. Det jag tycker borde avgöra till IFK:s fördel är åldern. Medan Sävehof fortfarande har ett väldigt ungt lag med spelare som ännu inte peakat, har IFK med några undantag en hel trupp av färdiga spelare. Det betyder inte att det inte kommer ta lite tid innan allt sitter, men det ska ändå innebära en kvalitetsgaranti och kravställning som betalar sig över tid.

  Ystads IF känns så här långt som den mest bortglömda svenska mästaren på tio år, vilket de säkert inte har något emot.

  I övrigt tror jag mer på HK Malmö än många andra. Trots att de vill föryngra så har de faktiskt en startuppställning som håller hög klass. Jag blev väldigt förtjust i Tim Hildings utveckling förra säsongen och tycker att han betydde mer för Malmö än vad ofta skadade Daniel Ekman (nu i Skövde) gjorde.

  Lugi, Alingsås och Hammarby befinner sig på positioner jag inte känner mig särskilt säker på alls. Främst är det Alingsås som mycket väl kan ge sig in i topp fem-kampen. På samma sätt kan Önnered stöka till det en del för Hammarby och Lugi, även om jag håller det som osannolikt att de faktiskt klarar en slutspelsplats.

  Aranäs har jag börjat gilla lite och de åker aldrig ur, så därför gör de inte det i år heller. Och någonstans tror jag att RIK, om det börjar se riktigt illa ut efter VM, kommer att ruska liv i sina sponsorer så att man löser en eller ett par värvningar som ser till att denna stolta institution i svensk handboll förblir i högstaligan. Det lilla esset kan inte OV Helsingborg spela ut (väl?), vilket gör dem sårbara.

  ***

  Över till SHE. Skuru–H65 i morgon och lite senare Lugi–Kristianstad HK på fredag kväll. Jag sa i podden att KHK brukar överprestera när man inte tror på dem och tvärtom. Det tycker jag väl i och för sig fortfarande, men i det läget de befinner sig nu kan den här säsongen sluta riktigt illa. Jag har visat nåd i tipset, men KHK kan mycket väl åka ur om man inte gör någonting åt truppen under säsongen.

  Till stor del handlar det förstås om skadorna. Man hade med sig allvarliga knäskador på Sarah Carlström och Sofia Delac från förra säsongen, värvade sedan en tyska (Lea Gruber) som också missar hela säsongen och förra veckan drog även kantstjärnan Laura Eggert korsbandet. Det man har gjort bra är att förstärka högersidan med tre spelare med potential. Hur det ska bli när Delac är tillbaka och det står tre högernior i laget kan vi kanske vänta med att diskutera. Skadefri hade den här truppen möjligen kunnat hota om en slutspelsplats den här säsongen, men nu lutar truppen kraftigt åt höger – det finns ingen riktig vänsternia i laget, man saknar en vänstersexa – plus man har gjort ett blekt intryck på försäsongen. Uttåget ur cupens gruppspel – efter en knapp seger mot division 1-laget IFK Kristianstad – går inte heller att blunda för.

  Talande var också när Ulf Schefvert på upptaktsträffen fick frågan vad han såg fram emot mest den här säsongen.

  – Ja du… bra fråga.

  Så vad talar egentligen för att KHK ska ha minst två lag bakom sig till våren och därmed undvika kval? Det är också en bra fråga.

  Tipset:

  1. IK Sävehof
  2. H65 Höör
  3. Lugi
  4. Skuru
  5. Önnered
  6. Kungälv
  7. Skara
  8. Skövde

  9. VästeråsIrsta

  10. Hallby

  11. Kristianstad HK


  12. BK Heid

  Att Sävehof vinner är helt givet. Jag ser H65 som en NÄSTAN lika given tvåa. Sedan kan Lugi och Skuru bråka lite om vem som slipper Sävehof i en semifinal, medan Önnered och Kungälv är helt självskrivna som femma och sexa.

  Därefter har vi två trios… nej… vi börjar om. Därefter har vi två trior med Skara/Skövde/Västerås som slåss om slutspel och Hallby/KHK/Heid som helst inte vill åka ur. KHK kan, och borde, värva sig ur det här prekära truppläget, men så här dags är det inte helt enkelt. Kanske att det blir lättare framåt jul och nyår, när missnöjda spelare och klubbar vill att saker ska hända.

  ***

  Skönt med höst ändå. Nu längtar jag till domarna tar upp armen (i tid!) och bara behöver räkna till fyra passningar innan spelet ska vändas. Det är den största välgärningen, och möjligen den enda vettiga regeländringen, som drabbat handbollen de senaste åren.

  /Robin