Willes jobbansökan, IFK:s kniviga sits och slutspelstipset

Handbollsligan

Härliga tider. Äntligen slutspel. Men också märkliga tider. Vi kan väl börja där. IFK Kristianstad befinner sig i ett ovisst läge på flera sätt. Formen är dålig, självförtroendet verkar svikta och laget leds av en tränare som hoppas få ett annat jobb. Det skulle vara oroande signaler för vilken klubb som helst, men jag skulle säga att det är än värre för IFK.

Att formsvackan kommit olägligt är en sak (det har ju hänt tidigare att laget sett svajigt ut efter landslagsuppehållet i januari), men det här har varit något annat. Den andra halvleken borta mot Skövde fördröjde fallet, men i returen började det skaka. Segern mot jumbon IFK Ystad gav förvisso poäng, men det spelade nog mindre roll för självförtroendet. Insatsen var svag och skapade frågetecken. Hemmaförlusten mot RIK gjorde allting mycket värre. Och mot Sävehof såg man paniken, prestationsångesten, det som Jonas Wille pratade om och försökte jobba så mycket med i början av säsongen.

Ur den här synvinkeln var en kvartsfinal mot Alingsås förmodligen det bästa som kunde hända. Vad Lugi är kapabla till såg vi tidigare idag mot Sävehof och vad Hammarby kan göra – inte minst i ett slutspel hemma i Eriksdalshallen – har vi sett gång efter gång i flera år. Alingsås är däremot på en lika dålig, eller kanske ännu sämre plats än IFK just nu. Det har helt enkelt sett väldigt risigt ut och AHK har förlorat sju av sina tio senaste matcher. Därför riskerar den här kvartsfinalen att bli en uppvisning i ångest, men IFK har samtidigt ett kanonläge att ta matchserien i tre raka och få lite fart på grejerna igen. Man är långt nere i skorna nu, men vi har sett det förr att med segrar och självförtroende kan det vända väldigt snabbt.

  Vad som är betydligt värre på längre sikt är att den populäre tränaren Jonas Wille söker ett nytt jobb. Att han vill ta över som norsk förbundskapten går det inte att säga så mycket om, vem hade inte velat göra det? Nu har han själv skickat in en jobbansökan efter att ha pratat med förbundet och om det går det att säga två saker:

  1. Om han pratat med förbundet och blivit uppmanad att söka jobbet är det rätt mycket som talar för att han också får det.
  2. Han säger själv att samtalet bara handlade om att han ville checka av om han var en av kandidaterna och om det ens var lönt att söka.

  Oavsett vilket så sitter IFK nu i en lurig position. Antingen har man en tränare som kommer att försvinna efter säsongen, vilket gör att man redan nu är sent ute i jakten på en ersättare. Mycket talar dessutom för att Norge inte kommer stressa utan att det här bli klart först senare i vår eller framåt sommaren. Då har IFK ännu mindre tid på sig att skaka fram ett nytt namn. Jesper Larsson hintade häromdagen om att man har en plan B igång och det är väl inte helt otänkbart att den planen, som Flinck också skrev, i så fall innefattar Malmös avgående tränare Stian Tönnesen.

  Ett annat problem är att IFK möblerade om rätt ordentligt efter Vranjes-tiden. Jesper Larsson bytte sportchef till klubbchef och i stället fick Jonas Wille, Uffe Larsson och ett antal andra namn ansvaret för spelarrekryteringar. Självklart har Wille en central roll i det arbetet. Så vad skulle hända med den organisationen om han försvinner efter bara ett år? Ska IFK:s hela rekryteringsstrategi bygga på en tränare som uppenbarligen kan försvinna precis när som helst? Det var nog inte riktigt de här frågorna IFK tänkte sig efter så här kort tid.

  Och om Wille inte får jobbet och blir kvar? Vi såg ju vad som hände med Milos Milojevic i Hammarby när han sökte ett annat jobb. Det blev foten. Nu är fotbollen en helt annan värld än handbollen och Hammarby en helt annan klubb än IFK Kristianstad. Jag menar så klart inte att IFK ska sparka en så kompetent och omtyckt tränare som Wille, men jag hör ju samtidigt hur det låter hos en del supportrar redan nu. Det här är inte populärt i alla led och det är onekligen en känslig fråga. Det finns en skadekontroll att göra om Wille skulle bli kvar.

  ***

  Nu är slutspelet redan igång, men jag vill ändå bjuda på ett tips:

  Sävehof–Lugi 3–1 i matcher.

  Egentligen är jag väl snarare inne på 3–2 i matcher, men eftersom den känslan kom först i eftermiddag skulle det vara billigt av mig att tippa det. Självklart hade jag 3–0 i matcher som grundtips från början, men Lugis insats idag var en av de mer imponerande jag sett den här säsongen. Jag flaggade för familjen att jag nog bara behövde teven i 35-40 minuter eftersom jag räknade med att Sävehof skulle ha avgjort redan i paus. I stället satte Lugi ordentlig fart på slutspelskänslan, förstörde min sons tv-schema och visade dels att Elias Skipagötu går att störa och dels att Sävehof är mänskligt när Skipagötu störs. Det var rakt igenom en djupt imponerande insats.

  IFK Skövde–Hammarby 3–2 i matcher.

  Möjligen är det billigt av mig, men efter Lugis skräll fick jag en känsla av att det kan bli ett jäkla härligt slutspel. Jag tänkte först att Hammarby möjligen kunde ta en hemmamatch, men nu tror jag att de kan ta två och göra rejäl spänning av det här. Och baserat på lagens möte i näst sista omgången kan det här bli en actionfylld matchserie.

  IFK Kristianstad–Alingsås HK 3–0 i matcher.

  Jag har ju varit inne på det ovan. IFK har vunnit båda matcherna den här säsongen. Bortamatchen vann man för att man var bra, hemmamatchen för att Alingsås var dåliga. Och det är någonstans där jag landar. IFK kommer ta det här i tre raka, mest för att Alingsås är svaga och för att William Andersson Moberg verkar missa hela matchserien.

  Ystads IF–HK Malmö 3–2 i matcher.

  Man glömmer snabbt att Ystads IF var tippade som en utmanare i toppen den här säsongen. I den absoluta toppen alltså. Men efter att de förväntningarna försvann har de smugit med, bidat sin tid, knappast imponerat, men ändå varit där. Jag tror att de kan bli farliga nu, åtminstone mot Malmö. Mest för att de vinner målvaktsmatchen. Och detta TROTS att min personliga högersex-favorit i den här serien, Jim Andersson, tvingats avsluta karriären efter flera hjärnskakningar. Så jädrans trist och sorgligt.

  /Robin