De alternativa All Star-lagen 2015/16

Elitserien

Dags för den årliga mellanakten under finalveckan. Efter en dag med spretiga nyheter som Södra Kurvans flytt, Krutis-missförstånd och att landslagen nobbar Åhus under OS-uppladdningen, gör vi nu slag i saken och utser de alternativa All Star-lagen. Jag och min bloggkollega (?) Mackan gör som vanligt, tar ut varannan spelare och får inte välja samma. Här är de tidigare årens lag:

De alternativa All Star-lagen 2013/14.
De alternativa All Star-lagen 2014/15.

…och årets:

    Robin
    Målvakt: Nebojsa Simic, IFK Kristianstad.
    Trots att jag får välja först väljer jag att avstå från Mikael Aggefors. Det gör jag främst av två anledningar; på grund av fjolårets SM-final, där Aggefors – med samma hype inför matchen – stod för en slätstruken insats och byttes ut redan i första halvlek. Och för att vi har sett vad Simic kan komma upp i för nivå när det vankas stormatcher med mycket publik. Simic vann elitseriens målvaktsliga och verkar trivas i rampljuset. Har stora matchvinnaregenskaper som gör att jag placerar honom ett litet, litet snäpp före Aggefors, som jag antar blir ditt fantasilösa val.

    Mackan
    Målvakt: Mikael Aggefors, Alingsås HK.
    Fantasilös? Jag skulle snarare kalla det för smart och taktisk. Jag vill nämligen att mitt lag ska vara slagkraftigt. Hade vi tagit ut de här lagen efter grundseriens slut så hade jag förmodligen inte valt Aggefors, kanske allas vår Dan Beutler hade fått min röst då. Men nu, med de här slutspelsmatcherna på näthinnan så är det omöjligt att inte välja ”Agge”. Då blir till och med ditt val av Simic en smula märkligt, särskilt med tanke på att du fick välja först.

    Vänstersex: Jerry Tollbring, IFK Kristianstad.
    Jag tycker nästan synd om dig här, vem ska du välja nu när jag norpat lille Jerry? Det är som att jag mitt framför näsan på dig tagit den sista oxfilén inför nyårsmiddagen och kvar finns bara frusna grisöron till dig. Lycka till.

    Robin
    Vänstersex: Mathias Tholin, Eskilstuna Guif.
    Jo visst, jag ska inte försöka prata bort Jerry Tollbring. I det här fallet får jag helt enkelt ”nöja” mig med han som faktiskt kom med i det riktiga All Star-laget. Jag får väl ”nöja” mig med 72 i avslutningsprocent. Jag får väl ”nöja” mig med den vänstersexa som trots allt gjorde flest spelmål i hela grundserien. Ja… jag får väl ”nöja” mig med den kanske bäste vänstersexan av alla under den senaste femårsperioden.

    Mittsex: Fredric Pettersson, IFK Kristianstad.
    Eftersom jag tänker både framåt och bakåt ser jag egentligen ingen som visat upp samma nivå som Fredric Pettersson, dels i elitserien men också i Champions League. Det ”Chewie” visat upp i slutspelet är det trots allt ingen annan som är i närheten av, och då får helt enkel Jakob Wickman-Modighs All Star-plats finnas där i bakgrunden som en påminnelse av det officiella systemets fel och brister.

    Mackan
    Mittsex: Jakob Wickman-Modigh, Lugi.
    Eftersom merparten av spelarna vi bedömer har spelat i svenska elitserien och inte ute i Europa så är det först och främst på hemmaplan som jag matchar mitt lag. JWM gjorde knappast bort sig när Lugi huserade i Europa heller för den delen. Men vi vet alla hur domarna är här hemma och Pettersson är nästan för stor och stark för sitt eget bästa. Kika på den här head-to-head-statistiken: Straffar med/mot: 38–11 JWM, 25–20 FP, Regelfel: 15 på JWM, 25 på FP. Utvisningar: 9 för JWM, 22 för FP. Skottprocent: 82 på JWM (grymt bra), 72 på FP. Att jag sen inte gillar auran som JWM har runt sig när han spelar handboll är en annan sak, jag vet inte vad det är, men där är något jag stör mig på.

    Högersex: Kristian Björnsen, IFK Kristianstad.
    Det är samma här som på vänstersex. Att få välja högersexa först och inte ta Kristian Björnsen är som att välja Väbadet som semesterplats i stället för Västindien. Men kör du med Andreas Flodman du…

    Robin
    Högersex: Hampus Jildenbäck, Lugi.
    Du ska aldrig anta att du vet hur jag tänker, det är på det viset mitt lag till slut hade besegrat ditt. Hampus Jildenbäck tycker jag är den högersexa som har bredast register av alla i hela elitserien och den här säsongen har han förmodligen varit Lugis allra bästa och jämnaste spelare. Har övertag på de flesta målvakterna och borde vara nära en landslagsplats.

    Vänsternio: Iman Jamali, IFK Kristianstad.
    Jag vet att du försökte roffa åt dig Jamali, men du får helt enkelt nöja dig med en slutkörd Lukas Nilsson. Jamali är seriens bästa spelare och har ett skott som ingen annan i serien. Nu på slutet har han också visat upp ett bredare register i form av samarbetet med framför allt Fredric Pettersson på linjen. Tur då att jag har båda två.

    Mackan
    Vänsternio: Lukas Nilsson, Ystads IF.
    Japp, slutkörd Lukas får det bli till mig. Men han har gott läkkött och en ung kropp så han är snart med i matchen igen. Varför jag väljer honom framför någon annan behöver jag väl knappast motivera? Att välja till exempel Felix Claar eller Viktor Östlund framför Lukas hade bara känts plumpt och korkat.

    Mittnio: Robert Månsson, HK Malmö.
    Här drar jag till med en liten skräll. Månsson har haft en kanonsäsong och var Malmös överlägset bäste utespelare över hela serien. Han kom tvåa i skytteligan och trea i assistligan och om man jämför med en sådan som Jesper Konradsson så noterades Månsson för 30 fler assist (109 mot 79) än Konradsson under säsongen. Det var också han som höll fanan högt när Malmö förlorade med 0–3 mot Ystad. Han gjorde 22 mål på de tre matcherna och hade bara hans lagkamrater hållt samma standard så hade Malmö utmanat Ystad på ett betydligt bättre sätt. Att Månsson blev uttagen som reserv till EM-truppen säger också en del om hans säsong. Är även användbar i försvaret.

    Robin
    Mittnio: Jesper Konradsson, Alingsås HK.
    Jag noterade din långa utläggning om statistik, men vet inte om jag kom hela vägen. Det var zzzzzzzz över hela motiveringen. Nu är det trots allt så att jag har en EM-spelare som kommer att styra mitt anfallsspel och eftersom jag tänker ge Konradsson lika fria tyglar i mitt lag som han har i Alingsås så är det ju klart att jag har en starkare mittnia än vad du har. Om nu inte du vet något som Ola Lindgren och Staffan Olsson inte vet. Förutom statistiken då, vill säga. Undantaget hans usla Håkan Hellström-cover har jag inte sett någonting hos Konradsson som skulle hålla honom utanför dessa alternativa All Star-lag.

    Högernio: Albin Lagergren, IFK Kristianstad.
    Kim Andersson, säger du säkert. Jo, men man kan inte ta ut en spelare som levererar i en match av tio när det nu är allvar. Lagergren har varit elitseriens bästa högernia efter jul och är bra på precis allt. En stabil försvarsspelare med bra skott, blick för spelet, bra huvud och med fötterna på jorden. Zoran Roganovic är inte heller dum, men eftersom jag gillar att utveckla spelare så känns valet givet. Your move, Nilsson.

    Mackan
    Högernio: Kim Andersson, Ystads IF.
    Skulle vi ta ut två all-star-lag utan Kim Andersson på högernio i något av lagen så hade förmodligen resten av handbollssverige undrat om vi driver med dem. Så jag skonar oss från det när jag plockar in Kim i mitt lag. Jag tycker dessutom du är taskig när du säger att Kim har levererat i ”en av tio matcher”. Han är inte lika jämn och stabil som han en gång varit men när man vet hans kapacitet och hur bra när han är när han fungerar så kan jag inte blunda för Kim i mitt lag.

    Försvarsspelare: Fredrik Teern, Alingsås.
    Tuffe Teern styr upp mitt försvar. Även om jag tror att många hade valt ett annat prefix än just ”tuffe”. Fule Teern eller brutale Teern skulle nog många säga. Hur som helst är han en försvarsklippa av rang och lägger a-l-d-r-i-g några fingrar emellan. Och nu när Daniel Lindgren försvunnit från elitserien och Nemanja Milosevic inte varit lika vass som förra säsongen så ser jag Teern som ett givet val.

    Robin
    Försvarsspelare: Nemanja Milosevic, Lugi.
    Jag hade ju egentligen Wickman-Modigh som min etta här, så det får jag ge dig, bra val (som försvarsspelare, inte som mittsexa). Därför går jag istället på hans radarpartner i Lugi. Milosevic har inte gjort en lika bra säsong i år, menar du, men jag menar att hans insatser har drabbats av Lugis spel i övrigt. Svajigt, stundtals direkt svagt. Detta har dock inget med Milosevics försvararbete att göra. Tillsammans med Fredric Pettersson är jag ganska, nej, HELT, säker på att jag går segrande ur den här matchen.

    Tränare: Ola Lindgren, IFK Kristianstad.
    Han är lite av en vattendelare, den saken står helt klar. Men det går inte att klaga på leveransen. Myten om att han skulle vara en sämre matchcoach har åtminstone inte jag gått på. Tydlighet är hans mantra och även om han inte alltid får en hel spelartrupp att göra vågen för honom, så tror jag att majoriteten av spelarna som haft honom skulle ge två tummar upp om de på sin dödsbädd bads att recensera honom som handbollstränare.

    Mackan
    Tränare: Mikael Franzén, Alingsås HK.
    Har gjort fantastiska resultat med Alingsås. På söndag spelar laget sin tredje raka SM-final och då är det ändå IFK Kristianstad som har varit det laget som det snackats mest om de senaste åren. I vår var Alingsås nere i en rejäl svacka i slutet av serien, men i slutspelet har Franzén fått ihop gruppen igen och sett till att den levererat på högsta nivå. En sån tränare passar perfekt in i mitt lag.

    ***

    Robin
    Målvakt: Nebojsa Simic, IFK Kristianstad.
    Vänstersex: Mathias Tholin, Eskilstuna Guif.
    Mittsex: Fredric Pettersson, IFK Kristianstad.
    Högersex: Hampus Jildenbäck, Lugi.
    Vänsternio: Iman Jamali, IFK Kristianstad.
    Mittnio: Jesper Konradsson, Alingsås.
    Högernio: Albin Lagergren, IFK kristianstad.
    Försvarsspelare: Nemanja Milosevic, Lugi.
    Tränare: Ola Lindgren, IFK Kristianstad.

    Mackan
    Målvakt: Mikael Aggefors, Alingsås.
    Vänstersex: Jerry Tollbring, IFK Kristianstad.
    Mittsex: Jakob Wickman-Modigh, Lugi.
    Högersex: Kristian Björnsen, IFK Kristianstad.
    Vänsternio: Lukas Nilsson, Ystads IF.
    Mittnio: Robert Månsson, HK Malmö.
    Högernio: Kim Andersson, Ystads IF.
    Försvarsspelare: Fredrik Teern, Alingsås.
    Tränare: Mikael Franzén, Alingsås.

    ***

    Två starka lag, kanske de starkaste hittills. Det tyder på ett bra elitserieår.

    /Robin