Matematiken, Three Billboards och krona eller klave?

Handbolls-EM

Ursäkta att bloggen är lite sen, jag har suttit och räknat hela kvällen…

Säga vad man vill om spelsystemet i EM – och det gör ju allt fler spelare nu – men dramatiskt är det. Så dramatiskt att även jag själv, som ju egentligen gillar den här totala ovissheten, börjar bli lite snurrig. Jag har egentligen ingenting emot att det krävs lite räkning och finess för att lagen ska ha full koll på vilka förutsättningar som gäller, men jag förstår ju att gemene man, eller vanliga handbollsspelare för den delen, tar till reaktionerna. Även för mig som är en någorlunda handbollsnörd börjar det bli krångligt att reda ut vad som egentligen gäller. Men vi kan väl använda den här bloggen för att åtminstone ge det ett försök.

***

    Förresten har jag inte suttit och räknat hela kvällen. Jag har faktiskt sett ”Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”. En alldeles fantastiskt oväntad och suverän film med mästerligt manus och skådespeleri. Frances McDormand har man ju älskat sedan man såg ”Fargo”, men hon syns fortfarande i alldeles för få roller. Filmen är faktiskt det mästerverk den har utmålats för att vara. RRRRR.

    ***

    Men tillbaka till handbollen. Vad som gäller i Sveriges grupp inför den avslutande rundan redde vi ut i går. Men efter kvällens resultat är det inte klokt som det ser ut i den andra gruppen. Jag var tvungen att kolla med Flinck – som ju är mellangruppens störste försvarare – om han fortfarande höll fast vid sin kärlek. Jag anade ju visst oråd när han gjorde den där ”spelarna vill skrota EM-upplägget”-vinkeln i kväll. Men jodå, han ”älskar det” fortfarande. Och han hälsade också att även Albin Lagergren, kanske inte älskade det, men åtminstone tyckte om det här systemet. Vilket bara förstärker den bild man har av Lagergren egentligen. En klok och lite mystisk figur som inte är helt emot att behöva tänka till.

    Nåväl. Jag använder kvällens kungabetyg till att försöka reda ut läget i denna grupp 2, som ser ut så här inför onsdagens stora avgörande.

    Danmark och Makedonien. Vi tackar dem. Danskarna för att de under alla omständigheter är klara för semifinal och Makedonien för att de, efter förlusten mot Tjeckien i kväll, är utslagna. Även om Tyskland/Spanien (som möts i sista omgången) och Tjeckien skulle komma ifatt Danmark på sex poäng har danskarna bättre målskillnad i de inbördes mötena med en sådan konstellation. Och Makedonien kan ju få sina fem poäng, men hur än resultaten blir i de andra matcherna så har man sämre målskillnad i de inbördes mötena. Puh.

    Spanien och Tyskland. Egentligen är det här som EM-kvällen avgörs. Så länge något av lagen vinner den matchen behöver vi inte räkna särskilt länge. Vinner Spanien går de vidare. Vinner Tyskland går de vidare. Båda de lagen slog nämligen Tjeckien, som ju också kan komma upp på sex poäng. Skulle de däremot spela oavgjort, då öppnar det upp för…

    …Tjeckien och Slovenien. Det är ju nämligen så, att både Tjeckien och Slovenien fortfarande har chans att gå till semifinal – men bara om Tyskland och Spanien spelar oavgjort. Tjeckien och Slovenien möts också i sista omgången och båda måste vinna för att ha en chans. Vinner Slovenien och Tyskland–Spanien spelar oavgjort hamnar de tre lagen på fem poäng och då går Slovenien vidare på inbördes möten (de vann mot Spanien och spelade oavgjort mot Tyskland). Brasklappen i det scenariot är om redan avsågade Makedonien skulle gå och vinna mot Danmark och därmed blanda sig i målskillnadsaffären på de inbördes mötena. Då ryker nämligen Slovenien ändå och Spanien går vidare. Vinner Tjeckien och Tyskland–Spanien spelar oavgjort är det så enkelt (!) att man passerar på antalet poäng. Anledningen till att kryss inte räcker för Tjeckien även om Tyskland–Spanien spelar oavgjort är att man varit alldeles för svag i de inbördes mötena – och i det fallet spelar makedonsk seger mot Danmark heller ingen roll som brasklapp.

    ***

    Och vi ni vad det bästa är? Tittar vi på Sveriges grupp kan den sluta med lottning, som den danske kommentatorn Jonas Nyhöj påpekade på twitter. Vinner Sverige mot Norge med 30–28 och Kroatien mot Frankrike med 21–19 står Frankrike, Sverige och Kroatien på samma poäng. Frankrike har bättre inbördes målskillnad, medan Sverige och Kroatien båda har 52 gjorda mål och 54 insläppta. Den totala målskillnaden? Jodå, det är lika där också: 141–127.

    Krona eller klave?

    /Robin