Cederholm, Atli och en simtur i Vättern

Elitserien

Säsongen är över, så när som på Final Four-spelet i Köln i helgen. Det lär bli häftiga matcher inför storpubliken i Köln och vi kan faktiskt få polskt mot ungerskt i finalen om det vill sig så häftigt. Fast det mesta talar väl för tyskt mot spanskt trots allt. Och så lite svenskt i bronsmatchen där Kliko/Johansson håller i pipan.

Jag ska inte bli långvarig och störa er mitt i landspsykosen framför Let´s Dance, men vi har ju trots allt en Silly Season att ta hand om. Nu pekar faktiskt allt mot att Andreas Cederholm stannar kvar i IFK Kristianstad nästa säsong. ”Ceder” ska sitta ner med IFK-ledningen i helgen men signalerna till den här bloggen säger att det inte återstår mycket innan IFK förlänger med sin guldhjälte. Vad det innebär för truppsammansättningen återstår att se, men med ytterligare Champions League-matcher på programmet lär det bli tal om att matcha laget lite annorlunda. Kanske inte gå all in på alla elitseriematcher, åtminstone inte under hösten då majoriteten av gruppspelsmatcherna avgörs. Det blir minst 10 matcher i gruppen, kanske 14 om man hamnar i någon av de bästa grupperna.

Att Cederholm stannar ska däremot inte tolkas som att IFK stänger truppen. En vänsternia/mittnia av klass står fortfarande på önskelistan. Gärna en som kan spela trea bakåt. De växer inte på träd direkt, men man verkar vilja göra allvar av en Champions League-satsning och söker då ytterligare spets.

    ***

    Guif tappar både målvakten Aron Rafn Edvardsson och mittsexan Atli Ævar Ingolfsson. Edvardsson går till Ålborg, men det mest överraskande är så klart att seriens bästa mittsexa byter Guif mot Sävehof. Ingolfsson hade gärna stannat, säger han själv. Men det sägs att Guif betalat ut en av seriens högsta löner till mittsexan och att man helt enkelt inte hade råd att behålla honom. Vad hände egentligen med miljonavtalet?

    Däremot förstår jag om tränaren Kristján Andrésson vill ha en mittsexa som kan spela båda bakåt och framåt. Jag lyssnade också till senioransvarige Andrés Kristjánsson i P4 Sörmland och han pratade om att banta truppen nästa säsong. Att man vill ha tydligare förstaval på alla positioner i stället för spelare som alla är jämnbra. Vilket i och för sig rimmar illa med att man just gjort sig av med lagets tydligaste förstaval.

    Ingolfsson måste onekligen ha haft en finfin lön. Får han det även i Sävehof? Och Sävehof, är detta början på satsningen som utlovades nu till den nya arenan?

    I dagsläget har man svårt att se Guif som en finalkandidat. Inte när övriga lag rustar som de trots allt gör. Guifaren Jarmo Mänty tyckte att jag skulle lova något om Guif ändå skulle ta sig till final, så jag utmanade honom att mötas på halva vägen och simma i Vättern om Guif skulle klara det. Vi får väl se om han antar simturen…

    ***

    Det blev snabbt till en sanning att Mats Samuelsson skulle sluta som sportchef. Men efter guldfirandet på Stora Torg tonade han ner den uppgiften.
    – Jag vet inte hur det tolkades på det viset. Jag har sagt att vi kanske behöver förstärka, men inte att jag skulle sluta.

    /Robin