Chrintz hetare än hela EM, ständiga kantbollar och vad gjorde ni när ni var 19?

Handbolls-EM

Chrintz. Han vet hur man tar tillvara på speltiden, Valter Chrintz. Karriärens första mästerskapsmål var ett snurrigt konstmål som nu väcker uppmärksamhet i hela handbollsvärlden. Och av bara farten blev det en kontringsjapan också. Jag var inne på det i december när han togs ut i truppen, Chrintz har DET. Det här var inga matchavgörande mål, men det var ett så oerhört typiskt sätt för Chrintz att debutera med. Man blir liksom lite avundsjuk. Somliga har en förmåga att göra helt otroliga saker när världens ögon tittar på. Chrintz är alltså 19 år gammal och har redan hunnit med ett klassiskt Champions League-avgörande mot Montpellier och ett första EM-mål som mest troligt kommer bli ett av hela mästerskapets snyggaste. 19 år. Vad gjorde jag när jag var 19? Vad gjorde du? Inte snurrade vi in några EM-mål i alla fall. IFK ska nog vara glada att Chrintz har kontrakt ett tag till, för det finns få saker som sätter en ung kantspelare på storklubbarnas radar som avgörande Champions League-mål och uppmärksammande EM-mål.

– Vi har ett litet pingisbord i omklädningsrummet och det är kant in hela tiden, sa förbundskapten Kristján Andrésson om Chrintz efter matchen.

Fattades bara det.

***

Förutom Chrintz var hela den svenska premiärkvällen ren handbollspropaganda. Andreas Palicka var den stora nyckeln till det. Det går inte att överskatta en målvakts betydelse för att tända en match och en arena. Trycket i Scandinavium nådde långt genom tv-rutan. Jag kan redan nu känna viss frustration över att detta landslag ska tvingas ner till Malmö när allvaret börjar, medan Danmark bara rullar på i samma arena fram till semifinalerna. Ju mer jag tänker på det, desto mer står det klart vilka oerhörda partydödare de svenska arrangörerna riskerar att bli.

Nu var det det ett rätt risigt Schweiz vi mötte, så fler hyllningar än så här kommer jag inte att ge mig in på. Jo! Möjligtvis att Jerry Tollbring verkligen behövde sina sex mål i den här matchen. Tollbring var i behov av en bra start efter sina senaste halvdana mästerskap. Och så får jag nämna Kim Ekdahl Du Rietz också. Vilken pondus, vilken hjärna, vilken trygghet att ha.

***

Lazarov. Still going strong. Kiril Lazarov gjorde åtta mål och åtta assist, men framför allt avgjorde han mötet med Ukraina med matchens sista skott. Firandet efteråt är redan en klassiker. Iskall. Ett skott, ett mål och några distinkta steg mot fansen, som att hans eget avgörande var det mest självklara som skulle hända. Lazarov bär verkligen Nordmakedonien på sina axlar och man måste älska sättet han gör det på.

Portugal. Vänta nu här. Vad var det som hände egentligen? Förlorade Frankrike mot Portugal i en viktig EM-premiär? Stora, mäktiga Frankrike. Les Experts. Världens genom tiderna bästa landslag. På väg ut ur EM efter en enda match. Jag tar av hatten för detta Portugal, där Portos tränare Magnus Andersson nu får mycket beröm för sättet han satt sin prägel på den portugisiska handbollen. Välförtjänt, garanterat. Men just därför hade jag förberett mig på Portos sju mot sex-fokus, men inte ens det behövde Portugal för att vinna. Det var taktisk perfektion i all sin sex mot sex-enkelhet och man avslöjade verkligen Frankrikes brister, framför allt när det gäller målvaktsspel och den obefintliga vänstersidan. Portugal, med den så sevärde talangen Andre Gomes, vann rättvist med 28–25 och nu lever Frankrike farligt. Till att börja med MÅSTE man besegra Norge på söndag, annars är det god natt. I Norge, dessutom. Jag anar ett enormt fiasko runt hörnet. Och förmodligen har Didier Dinart utsetts till världens bäste tränare för sista gången.

***

Ljubomir Vranjes vann sin första EM-match med Slovenien. Mot ett svagt Polen, visst, men ändå. Söndagens möte med Sverige blir något. Vranjes har gått ut hårt med att han kan Sverige så bra och att det är en fördel för Slovenien, men jag tror inte ens att IFK-tränaren har läst in Valter Chrintz. Det är helt omöjligt.

***

Under dagen kom också nyheten att Simon Jeppsson lämnar Flensburg efter den här säsongen och flyttar till tabellelvan Erlangen. Flensburg har redan gjort klart med både Mads Mensah och GOG:s storskytt Lasse Möller, så man ar inte behövt vara indian för att se tecken i skyn angående Jeppsson. Faktum är att den förre Lugi-spelarens agent hörde av sig till IFK Kristianstad tidigare i höstas för att kolla av läget. Jag tolkade det som att det var en ”fall i fall”-koll, om IFK skulle vara intresserat om inget annat dök upp för Jeppsson. Och närmare än så kom det aldrig. Men för framtiden verkar det onekligen finnas en öppning.

***

Chrintz, Chrintz, Chrintz. Nu trendar han på twitter också.

I Sverige är han till och med hetare än hela handbolls-EM. I kväll var nog kvällen när IFK-talangen fick sitt absoluta och breda genombrott. Men nu gäller det att inte få hybris. Han har trots allt en bit kvar till På Spåret.

/Robin