Den tyska manligheten, Duvnjaks fingrande och den svenska krogkvällen

Handbolls-EM

Den här kvällen kändes ju bra meningslös. Tråkiga matcher, inga skrällar – och inte ens en Viasat-studio att luta sig mot. Spanien–Tjeckien såg jag visserligen inte, men den drog å andra sidan igång redan klockan 16 en vanlig arbetsdag, så jag gissar att jag inte var ensam om det. Skriver jag som om jag hade sett Spanien oavsett.

***

Flinck tog däremot inte ledigt i kväll. Landslaget har fått en krogkväll på halsen. Låt oss återkomma till det.

  ***

  Tyska tändningen. De bara sköt och sköt. Även om Tyskland bara gjorde 18 mål före paus kändes det som att allt gick in. Det skreks och jublades. Nävar knöts. Att Uwe Gensheimer är duktig på att fira visste vi om, men det här var nästan som en psykning. Hade jag suttit på den vitryska bänken hade jag undrat vad tyskarna hade tagit före matchen. Samtidigt har det blivit lite av Tysklands grej, den här ”ut med bröstet”-mentaliteten. Det finns inget lag i EM som signalerar manlighet mer än tyskarna. Vilket kanske gör dem lite mindre älskvärda. Nu fick alla utom målvakterna göra mål, så det svingas förmodligen en och annan bägare efter matchen. Ingen mesig ale då förstås, utan rejäla lager.

  Kroatiska försvaret. De ser otäcka ut, Kroatien. Domagoj Duvnjak ligger där ute som spets i 5–1-försvaret och fingrar på det mesta. Det ser ruskigt tätt ut. I kväll höll de nere Österrikes enda hot, Mykola Bilyk, på tre mål. Och med ett skyttehot som Luka Stepancic på högernio får man också ut det mesta från alla sina mittnior (som även spelar vänsternior) Duvnjak, Luka Cindric och Igor Karacic. Kroatien blir farliga.

  Fel fokus.

  Det var nog inte riktigt den här rubriken som landslaget ville ha dagen före en viktig EM-match. Jim Gottfridsson, Andreas Nilsson, Kim Ekdahl Du Rietz och Lukas Nilsson klev snabbt och rakryggat fram som de skyldiga till ”en till två enheter med alkohol vardera”-kvällen. Ingen festkväll att höja på ögonbrynen över, egentligen. Men bara regelbrottet i sig. Att lagkaptenen och ytterligare tre nyckelspelare bryter mot landslagets egna överenskommelser och tvingas be om ursäkt sänder verkligen märkliga signaler till resten av laget. Och till både handbollspublik och tv-tittare.

  Det här var inte världens undergång, men det var både oväntat och onödigt.

  ***

  Några rader om ovissheten som väntar i Malmö Arena i morgon.

  Robin Nilsson: ”Malmö Arena kan bli både fullsatt och öde”

  …och lite Chrintz. Det var längesen nu.

  Valter Chrintz Portugal-analys: ”Extremt bra sju mot sex-spel”

  /Robin