Breda Danmark, VM-hygienen och pikarna på Instagram

Handbolls-VM

Qatar i kvartsfinalen. Inte lika lurigt som Argentina, utan mer likt Egypten med fysik och skytte. Och, precis som Argentina, med en lurig spanjor på bänken. Valero Rivera håller kvar detta Qatar i världstoppen och att de skulle vara i kvartsfinal hade jag oerhört svårt att tro inför VM. Men jag tror att Sverige har goda chanser på onsdag. Av det jag har sett är Qatar inte alls lika bra som exempelvis Egypten, till skillnad mot Sverige som gått från klarhet till klarhet. Men sedan vet man aldrig med Rivera… eller med den leende stretcharen Saric i målet. Med hyfsad träff bakåt är känslan att Sverige ska kunna springa ifrån och utan onödig dramatik kunna fokusera på Frankrike eller Ungern i semin. Ingenting känns omöjligt längre.

Danska bredden. Nu var Kroatiens insats mot ett försvagat Danmark i slutändan rätt pinsam, men vid det här laget får vi ändå lov att konstatera att danskarna ser ruggiga ut. Mikkel Hansen var sjuk, Lasse Svan vilades, Mathias Gidsel vilades och Niklas Landin vilades efter sin smäll på knäet. Ändå skojar man bort ett fortsatt Lino Cervar-lett Kroatien vars kvartsfinalchanser levde i allra högsta grad. Om jag hade gjort en daglig power ranking hade det blinkat och larmat om Danmarks förstaplats vid det här laget. Den gode sju mot sex-vurmaren Nikolaj Jacobsen utstrålar ett alldeles särskilt lugn i allt tuggummi-tuggande. Till skillnad från Cervar som alltså stämplar ut nu… även jag inte tror det förrän jag ser det.

  För svensk del innebär det alltså kvartsfinal mot Qatar efter en 26–25-seger mot Argentina som bjöd på några riktiga kaosminuter i slutet. Även om jag tycker att det är lite synd att inte Argentina lyckades ta det där steget förbi mellanrundan, har de ingen annan än sig själv att skylla. De ledde med sju mål, tappade allt, men häll sig kvar i matchen. Ändå stressade och slarvade de bort varenda tänkbar kvitteringschans de sista minuterna.

  Pikarna. Twitter är onekligen det bästa sociala mediet för att få den senaste kunskapen från VM. Där finns Flinck, där finns Rasmus Boysen och där finns alla duktiga danskar och norrmän som bevakar mästerskapet med intensitet. Men ibland blir jag lite full i fan och vill ha simpel underhållning i stället för kunskap. Då går jag in på Instagram och letar upp Hampus Wanne och Jim Gottfridsson. Lagkamraterna från Flensburg har en jargong jag tycker är kul att följa. Under hösten och vintern har det med jämna mellanrum dykt upp små guldkorn.

  Jag skulle säga att Wanne är lite mer aktiv än ”Gotte” och därför leder han också den här interna kampen. Efter segern mot ryssarna i går utökade han ledningen något…

  …men ”Gotte” var snabbt där och ställde till det igen.

  Jag ser fram emot vad fortsättningen av VM har att erbjuda.

  VM-hygienen. Slovenien säger det inte rakt ut, men de kan inte vara tydligare: De blev utsatta för ett historiskt sabotage när tolv spelare blev mystiskt matförgiftade inför mötet med Egypten. Det skulle, om slovenernas teori stämmer, vara en komplott vi aldrig tidigare har skådat. Att en VM-organisation ger order till kökspersonalen om att medvetet förgifta ett specifikt lag på ett hotell som inhyser 16 lag. Det man antyder är ju att självaste IHF-basen Hassan Moustafa har ett finger med i spelet. Tänk så många inblandade som skulle krävas för att Dr. Hassans order skulle nå in i hotellköket.

  Nja, jag ger inte mycket för Sloveniens konspirationsteorier. Om Dr. Hassan går det så klart att säga mycket, men de här orosmolnen fanns ju redan före VM, att den egyptiska maten skulle kunna ställa till besvär. Det vet nog många som har varit i Egypten av egen erfarenhet. Och det har ju också visat sig att Slovenien långt ifrån är ensamt att drabbas. Sverige och Danmark är bara de senaste exemplen. Däremot undrar man ju hur det egentligen står till med hygienen. Att som VM-organisation inte klara av att ha tillräcklig ordning och reda i köken imponerar inte. Särskilt inte när VM i mångt och mycket har handlat om att hålla pandemin under kontroll, med munskydd, restriktioner och utegångsförbud. Att då ha bristfällig hygien kring något så grundläggande som maten lägger ett löjets skimmer över IHF.

  /Robin