Tipset, symptomen och två helt vanliga nyckelspelare som plötsligt blivit oumbärliga

Handbollsligan

För drygt en vecka sedan hade jag påstått att inget lag i Handbollsligan skulle kunna rubba IFK Kristianstad den här säsongen. Varken i grundserien eller slutspelet. Men nu? Ja, nu är IFK bara ett par sjukdomssymptom bort från ett begynnande krisläge.

Coronapandemin gjorde att årets upptaktsträff sköttes digitalt och städades av på mindre än två timmar. Mot detta får ni inga protester av mig. Ge tränarna ett Skype-konto, fem minuter att berätta om läget, sen kan vi börja spela.

Några protester mot att IFK Kristianstad i vanlig ordning utsågs till favoriter får ni inte heller. Till skillnad mot förra året tycker jag att IFK den här säsongen har truppen att backa upp favoritskapet med. Så länge Valter Chrintz fanns i laget såg jag IFK som ett solklart guldlag utan akuta svagheter.

  Men tänk vad luckan efter en 20-åring kan medföra frågetecken. En spelare försvann, men två positioner blev lidande. Helt vanliga nyckelspelare som Teitur Einarsson och Anton Halén har plötsligt blivit oumbärliga.

  Inget ont om Albin Selin på högerkanten, men han är fortfarande relativt grön på den här nivån. Och bakom Einarsson på högernio – där Chrintz var tänkt att användas – finns nu bara ett gäng högerhänta alternativ och en Simon Birkefeldt som Ljubomir Vranjes bara vill använda i försvarsspelet.

  Under en vanlig säsong skulle en lättare förkylning inte vara hela världen. Men under coronasäsong som den här kan varje symptom vid fel tillfälle, säg i ett slutspel, få rätt stora konsekvenser. En lång grundserie ska IFK klara av utan att falla ihop vid varje sjukdomsfrånvaro, men utan ersättare (och vänsterhänta alternativ som kan spela på två olika positioner växer sannerligen inte på träd) kan vårens slutspel bli en rejäl prövning för Ljubomir Vranjes nerver.

  Inte undra på att han gör allt han kan för att hålla spelarna borta från stora sociala sammanhang.

  Samtidigt ska man så klart komma ihåg att IFK har en startuppställning som luktar guld och att inte heller de andra utmanarna mig veterligen är immuna mot förkylningssymptom. Pandemin drabbar alla lag lika.

  Handbollsligan 2020/21 blir ett race mellan tre lag. Det verkar de flesta vara rörande överens om. Förutom IFK är det främst HK Malmö och IFK Skövde som kommer att utmana om seriesegern.

  Men det går för all del att hitta motargument även mot den saken.

  Förutom att Dan Beutler är tillbaka från avstängning har Malmö inte ett enda nyförvärv. Ändå pratas det i handbollskorridorerna om att laget faktiskt är de riktiga favoriterna till guldet. För vilken handbollstränare gillar inte kontinuitet?

  Jo, visst. Men Malmö är inget ungt lag med spelare som per automatik utvecklas för varje säsong. De har rutinen, men också en ganska skadebenägen trupp som fortfarande inte har vunnit något.

  IFK Skövde är lätta att tycka om. Mest för att de har härliga spelartyper och ett underhållande spelsätt. Med kreativiteten hos Richard Hanisch och Matias Helt Jepsen och skottkraften hos Jack Thurin har de alla redskap för att gå hela vägen.

  Och när vi väl kommer till slutspelet är egentligen det enda vi kan räkna med att Ystads IF lite snopet åker ut.

  Allt är alltså som vanligt. Vi vet egentligen ingenting, så det är lika bra att gissa på IFK Kristianstad.

  ***

  Mitt tips:

  1) IFK Kristianstad
  2) HK Malmö
  3) IFK Skövde
  4) IK Sävehof
  5) Ystads IF
  6) Alingsås HK
  7) IFK Ystad
  8) Lugi
  –––––––––––––
  9) OV Helsingborg
  10) Redbergslid
  –––––––––––––
  11) Eskilstuna Guif
  12) Hallby
  13) Önnered
  –––––––––––––
  14) Aranäs
  15) Varberg